Hůře se pohybujete? Máme TOP 5 míst, kam vyrazit v Pardubickém kraji bez bariér

Pardubický kraj nabízí spoustu cestovatelských možností, ale ne všude se dostanete, když máte problémy s pohyblivostí. Deník vybral TOP 5 míst, kam se lidé s handicapem nejlépe dostanou a co mohou vidět a zažít.

Hrady, zámky, muzea nebo v parném létě například koupaliště – ne všechna tato místa jsou v Pardubickém kraji dostupná pro všechny. Bezbariérové cestování je sice v dnešní době mnohem snazší, než bývalo dříve, ale stále existuje velké množství překážek, které stojí hendikepovaným cestovatelům v cestě.

Deník, se podíval, jaká místa mohou hendikepovaní lidé v Pardubickém kraji navštívit a s jakými problémy se na svých cestách nejčastěji setkávají.

Hrad Kunětická hora

Mezi místy, která mohou návštěvníci navštívit, je Hrad Kunětická hora. Výlet ale vyžaduje zkušenějšího vozíčkáře a turisty s pevnějšími terénními vozíky. Hrad se nachází na poměrně strmém kopci a mezi druhou a třetí bránou je přístupová cesta zčásti dlážděna kamením, což může ztížit přístup.

Turista s omezenou pohyblivostí ale může po předchozí domluvě zaparkovat přímo u hradní brány a tím si ušetřit náročné stoupání. Z prohlídkových tras je bezbariérový okruh věnovaný architektovi Dušanu Jurkovičovi a vede do něj výtah, který návštěvníky vyveze do obou pater budovy. Dostupná je i bezbariérová toaleta, ale pouze o menší velikosti 134×134 cm.

Zámek Litomyšl

Další možností je zámek Litomyšl. Přístup mají návštěvníci do obou základních prohlídkových okruhů v 1. patře, do kterého je vyveze plošina u východního schodiště. Přístupný je i zámecký areál a nádvoří, které je vysypáno jemným štěrkem, který by neměl činit problémy při pohybu.

Nahlédnout mohou i do stylizované zahrady a parku s letním amfiteátrem nebo zámeckého divadla v přízemí. Toaleta pro vozíčkáře je umístěna v objektu pivovaru před zámkem. Po dohodě je možné zaparkovat auto v dolní části nádvoří, u vstupu do zámku anebo u bývalých stájí.

Pardubický zámek a muzeum

Pardubický zámek a Východočeské muzeum nabízí bezbariérový přístup do výstav Zahraj si Pardubice a Exit 91/Vykopávky. Částečně bezbariérový je i prohlídkový okruh Pernštejnská rezidence, kde se návštěvníci mohou podívat do Velkého gotického sálu nebo Pernštejnské zbrojnice.

Stezka v oblacích

V Horském resortu Dolní Morava mají hendikepovaní návštěvníci bezbariérový přístup na Stezku v oblacích. Invalidní vozík je sem možné po domluvě s obsluhou přepravit lanovkou. Výlet je vhodný spíše pro zdatné vozíčkáře nebo ty s elektronickým vozíkem, protože „výstup“ na vyhlídku může být náročnější.

Choceňské koupaliště

V případě horkých dní mohou návštěvníci pro ochlazení navštívit například Choceňské koupaliště. Při vstupu na koupaliště je vybudována prostorná nájezdová rampa. V roce 2022 pořídili nový zvedák pro přepravu tělesně postižených osob na koupališti. Díky zařízení, které pojmenovali Delfín, se mohou v horkých dnech ochladit všichni. Nechybí zde ani bezbariérová toaleta.

Kde hledat?

Cestovatelé s fyzickým hendikepem mohou dohledat dostupná místa například na seznamu památek, který zpracovala Územní památková správa na Sychrově. Ta má popsané památky ve třech krajích – Pardubický, Královéhradecký a Liberecký.

„Nabízíme památky přístupné jak pro lidi s pohybovým omezením, tak i pro osoby nevidomé nebo slabozraké,“ řekla mluvčí NPÚ Lucie Bidlasová. Skvělým nástrojem pro vyhledávání nejenom památek mohou být Mapy bez bariér nebo stránka VozejkMap.

Andrea Homolková

Svitavský deník

https://svitavsky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.