Ocenění za péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou. Má ho vyškovská nemocnice

foto: freedigitalphotos

Ocenění za péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou dostala v uplynulých dnech vyškovská nemocnice. Dosáhla na Platinový status ESO Angels za rok 2023.

„V našem pracovišti poskytujeme komplexní diagnostickou a léčebnou péči v širokem spektru neurologických onemocnění. Iktus, který si pacienti spíše vybaví pod názvem cévní mozková příhoda nebo mozková mrtvice, je jedním z velmi závažných onemocnění, kterému se věnujeme,“ řekla primářka Neurologické oddělení Jana Kadlčíková.

Zmínila, že stav je vždy závažný, ale může mít dobrou prognózu v případě, že se postižený včas dostane do iktového centra. „Tento čas od prvních příznaků do poskytnutí léčby trombolýzou (podání léku, který uvolní uzávěr mozkové tepny, pozn. red.) je stanoven na čtyři a půl hodiny. Tuto terapii u nás úspěšně provádíme od roku 2005,“ dodala Kadlčíková.

Pacienti s cévní mozkovou příhodou jsou v současné době zadáváni do mezinárodního registru RESQ. Tento každoročně vyhodnocuje kvalitu poskytované péče v cerebrovaskulárních centrech v České republice.

„Za loňský rok bylo v rámci vyškovského iktového centra hospitalizováno celkem 325 pacientů s cévní mozkovou příhodou. Z toho s ischemickým iktem (nedokrvením mozku, pozn. red.) bylo 239 nemocných a z nich sedmapadesáti byla podána rekanalizační léčba – trombolýza,“ vyčíslovala mluvčí nemocnice Šárka Urbánková.

Cenu převzal na Cerebrovaskulárním kongresu v Mikulově zástupce primářky Marek Barteys. „Jde o ocenění práce celého týmu iktového centra a pro veřejnost je to jasný signál naší kvalitně poskytované péče o pacienty s cévní mozkovou příhodou,“ dodal ředitel Nemocnice Vyškov Zdeněk Horák.

Jakub Dostál

Vyškovský deník

https://vyskovsky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.