Příběh plný odhodlání: Bruna i bez ruky poráží zdravé, chystá se na olympiádu

Paralympijské hry se na řadu v Paříži dostanou až koncem srpna, jedna sportovkyně s handicapem ale půjde do boje už o měsíc dříve. Stolní tenistka Bruna Alexandreová je totiž jedinou závodnicí, která se letos zúčastní olympiády i paralympiády.

Pokud byste hledali příběh nezdolné vůle, je ten, který už osmadvacet let píše Brazilka Bruna Alexandreová ideálním příkladem. Přitom zpočátku nic nenasvědčovalo tomu, že by měly v jejím životě nastat nějaké komplikace.

Jenže všechno se změnilo hned po porodu. Komplikace spojené s krevní sraženinou vedly nakonec k tomu, že Bruně museli lékaři amputovat pravou paži.

Jihoameričanka se ale naučila žít i bez chybějící končetiny. Velmi brzy jí to navíc začalo táhnout ke sportu. Stolní tenis začala hrát už v sedmi letech.

Boj s koordinací

„Zpočátku to byl boj s koordinací, kterou tento sport potřebuje,“ přiznává. Pomohl jí ale skateboarding, ke kterému je potřeba síla celého těla a stabilita.

Rychle se začala zlepšovat. „Když jsem začala hrát na mistrovství republiky v Santa Catarině, porážela jsem i hráče z národního týmu. Začala jsem zjišťovat, že můžu udělat kariéru. A tehdy si mě všimli reprezentační trenéři,“ vzpomíná na své začátky.

Součástí reprezentace je od jedenácti let. A úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Před osmi lety v Rio de Janeiru získala své první paralympijské medaile. Dnes má na kontě čtyři, jednu stříbrnou a tři bronzové.

Už od mládí úspěšně hrála i proti zdravým sportovcům. Letos v únoru se jí ale podařil historický úspěch. Stala se první hráčkou stolního tenisu s handicapem, která vyhrála zápas na mistrovství světa zdravých sportovců.

Další úspěch může přidat v Paříži. Její účast ve Francii je ale pozoruhodná především tím, že ji vedení brazilské reprezentace vybralo i do týmu zdravých sportovců. Ve francouzské metropoli se tak představí už na přelomu července a srpna.

„Vždy mě inspirovala Natalia Partyková pro to, čeho ve své kariéře dosáhla,“ přiznává Alexandreová. Mluví o polské stolní tenistce, která se dosud jako jediná zúčastnila jak paralympijských, tak olympijských her. Mezi zdravými se představila dokonce už třikrát za sebou.

„Inspirovala mě natolik, že jsem se soustředila na to, abych ji porazila. A loni se mi to podařilo,“ pochlubila se cenným skalpem.

Nyní se chystá na svou první olympiádu. „Jsem velmi ráda, že zastupuji všechny lidi s handicapem a můžu ukázat, že všechno je možné,“ říká. „Doufám, že jednoho dne to bude normální. Handicapovaný člověk hraje proti někomu, kdo má obě ruce, bez ohledu na postižení,“ zasní se.

„Olympijský stolní tenis je daleko rychlejší. Když jsem například na mistrovství světa hrála proti Japonce Hirano Miuové, míč vracela mnohem rychleji. Na paralympiádě se tak rychle nevrací. Kromě Natalie,“ tvrdí.

V Paříži ji čeká velká výzva. Bruna je pevně odhodlaná ji přijmout.

Martin Slabý

Deník.cz

https://www.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.