Spor o reformu penzí  

ilustrační foto: photoXpress

 ČT 1 


Vláda bude naposledy jednat před letní pauzou. Pak se sejde až ve druhé polovině srpna. Koalice má přitom ještě do konce roku řadu plánů, třeba definitivně projednat důchodovou reformu nebo upravit dávky.


Zatímco o nových podmínkách penzí už jedná sněmovna, o sjednocení několika příspěvků a přídavků do jednoho ještě nediskutovali ani sami ministři. Za další prioritu pak premiér označuje úpravu zákoníku práce, která by umožnila delší zkušební dobu.

Petr Fiala, premiér, předseda vlády /ODS/
——————–
Dokončení a prosazení v legislativním procesu flexibilní novely zákoníku práce, to je věc, na kterou čeká náš pracovní trh a podnikatelé. Tady je také jasné, že bychom to měli stihnout tak, aby to mohlo platit od začátku příštího roku.

moderátor ČT
——————–
Šéf resortu práce chce návrh předložit do konce srpna. A tou dobou by už taky mělo být jasné, zda se koalice shodne na úpravách reformy penzí, konkrétně na tom, jakým tempem by se posouval věk odchodu do důchodu právě nad tím se koaliční politici střetávali s opozicí. Ta totiž jakékoliv zvyšování věkové hranice odmítá.


Tři jednací dny, 32 hodin čistého času, tak vypadalo úvodní čtení důchodové reformy ve sněmovně, které zakončilo až hlasování stanovené na pevný čas.

Karel Havlíček, 1. místopředseda hnutí, místopředseda sněmovny /ANO/
——————–
Kdo je pro ukončení rozpravy?

redaktorka ČT
——————–
Protáhnou se zřejmě i další fáze jednání. I tak chce vláda stihnout schvalování do konce roku. Stejně jako u zákona o podpoře bydlení. Opozice navrhovala zamítnutí, to neprošlo, teď chystá pozměňovací návrhy.

Ivan Bartoš, vicepremiér, ministr pro místní rozvoj /Piráti/
——————–
Měl jsem možnost se bavit i s opozičními poslanci a některé návrhy, které tam jsou na stole, tak jdou ve smyslu toho zákona a fakticky ho třeba vylepšují v některých parametrech.

redaktorka ČT
——————–
A zatímco některé vládní předlohy už jsou ve fázi schvalování, další jsou teprve na začátku, i tak je chce kabinet stihnout, i když u řady z nich se očekává obsáhlá debata ve sněmovně. Ať už jde o revizi dávek, zákoník práce nebo změny v oblasti zdravotnictví, ty chce ministr v nejbližší době postupně předložit na jednání vlády, aby už během září mířily do sněmovny.

Vlastimil Válek, vicepremiér, ministr zdravotnictví /TOP 09/
——————–
Chceme podpořit ty, kteří se starají o svoje zdraví, kteří chodí na preventivní prohlídky a kteří mají zájem o sebe pečovat. Chceme výrazně snížit administrativu ve zdravotnictví tak, aby všechno, co lze, mohlo chodit elektronicky.

redaktorka ČT
——————–
Do konce srpna chce taky ministr Jurečka projednat sloučení čtyř dávek do jedné. Na jeho plán se tento týden ptal i prezident. Opozice má výhrady. Pro vládu to zůstává prioritou.

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
To je pro mě opravdu velká věc, kterou chci, abysme v příštím roce opravdu už v praxi spustili. Také se na to tady čeká 30 let, pak je tady reforma dlouhodobé péče, to také potřebujeme dotáhnout.

redaktorka ČT
——————–
Za klíčovou vláda označila i korespondenční volbu. Byl z toho jeden z největších střetů s opozicí. Po dlouhých hodinách jednání v dolní komoře teď už čeká na rozhodnutí té horní. Během letoška prošly i další volební změny.

Vít Rakušan, 1. vicepremiér, ministr vnitra /STAN/
——————–
Jednodušší vydávání voličských průkazů a podobně. Tady jsme si splnili, splnili jsme si další, celkem zásadní věci, které už za námi jsou a na kterých ještě pracujeme, jako je krizová legislativa, tu dokonce volebního období určitě chceme schválit.

redaktorka ČT
——————–
Opozice je k řadě vládních plánů kritická. Vytýká jí třeba podobu státní energetické koncepce, rozpočtu i dalších návrhů.

Karel Havlíček, 1. místopředseda hnutí, místopředseda sněmovny /ANO/
——————–
Flexi novela je napůl dobrá, napůl špatná. Tam věřím, že je možné nad tím alespoň diskutovat. Co se týká všech těch důchodových změn, tak těch škod bylo napácháno poměrně hodně už doposud.

Radim Fiala, místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /SPD/
——————–
Vláda by se měla soustředit na to, aby co nejdříve státní rozpočet byl jeho deficit, aby klesal nejenom ročně po 20 miliardách, ale mohl by klesat poměrně výš, třeba o 40, 50 miliard ročně.

redaktorka ČT
——————–
Jednání o rozpočtu čeká vládu ve sněmovně na podzim, stejně jako další fáze debaty o penzijním systému. Kristýna Jelínková a Karolína Jelínková, Česká televize.

Josef Kvasnička, moderátor ČT
——————–
Už to zaznělo. Vládu čeká letní pauza. Příští týden mají ministři na programu třeba debatu o možné regulaci zábavní pyrotechniky nebo zprávu o stavu důchodového systému. Podle aktuálního plánu bude další jednání kabinetu až 21. srpna.

Marcela Augustová, moderátorka ČT
——————–
To poslanci už prázdniny mají. Naposledy se sešli v půlce tohoto měsíce. Pokud nebude svolána mimořádná schůze, zasedne na konci srpna organizační výbor a naplánuje řádné jednání. První týden v září začnou pracovat další výbory a v tom následujícím i celá dolní komora.

Josef Kvasnička, moderátor ČT
——————–
A ještě Senát, ten má nejbližší schůzi příští týden. Na programu je třeba novela zákoníku práce. Sněmovna ji schválila na konci června. Norma zavádí například pravidelný růst minimální mzdy a pro soukromý sektor ruší mzdy zaručené.

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Je to také věc, která zjednoduší vlastně fungování pro soukromý sektor, protože tato část byla velmi často právě firmami kritizované. Nepředpokládám nějaké komplikace v Senátu a očekávám, že to projde, že to se nám vlastně do konce července schválí, a doufám, že se podaří podpis pana prezidenta tak, aby vlastně už ta účinnost byla od srpna.

Jana Pastuchová, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
Je tam opravdu ta nejistota, tam, kde nefungují odbory, jako že u nás v České republice víme, že nemají takovou sílu jako třeba v Německu, v Dánsku, tam opravdu jsou ty odbory silné, a nedovedou těm zaměstnancům tak pomoct vůči tomu zaměstnavateli, že tady byla aspoň nějaká pojistka té zaručené mzdy. A my jsme zásadně proti tomu, aby byla zrušena.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.