Koupání ve fontánách je rizikové 

fontána ilustrační snímek

  Prima – Hlavní zprávy

No, a na koupání pozor ve všech vodních plochách. Třeba koupání v městských fontánkách se důrazně nedoporučuje a někdy i zakazuje. Důvodem jsou nejen zdravotní problémy, ale i pokuty.


Přes den dětské brouzdaliště, večer vana pro psy a nad ránem koupelna pro lidi bez domova. K tomu všemu poslouží totéž místo: městská kašna.

Irena Seifertová, mluvčí Městské policie hl. m. Prahy
——————–
V metropoli nejsou kašny ani fontány určené ke koupání. Co se týká vodních ploch v parcích, zde je nutné se řídit návštěvním řádem, případně obecně závaznou vyhláškou. Za porušení obecně závazné vyhlášky města o ochraně veřejné zeleně může být přestupci na místě uložena pokuta až do 10 000 Kč.

redaktorka
——————–
A kromě pokuty si může odnést i zdravotní komplikace.

Jiří Zikmund, praktický lékař
——————–
Ty rizika lze rozdělit do dvou kategorií, kdy vlastně může dojít k poškození nebo postižení trávicího systému, to je jedna ta část, druhá část je, že může dojít k tvorbě různých ekzémů, takže se jedná o ten kožní kryt.

redaktorka
——————–
Důvodem je užitková voda, která je ošetřená jen chemicky a většinou cirkuluje stále dokola.

Helena Mikulášová, odborná pracovnice Hygienické stanice hl. m. Prahy
——————–
Hygienická stanice hlavního města Prahy neprovádí kontrolu kvality vody v kašnách, neboť se nejedná o místa určená ke koupání.

Roman Prymula, epidemiolog
——————–
Pominu-li to, že v nočních hodinách tam občas někdo vykoná svoji potřebu včetně zvířat atd., takže to riziko, že tam získáme nějakou nevítanou chorobu, je poměrně velké.

redaktorka
——————–
Spolu se zmíněnými riziky je tu i otázka nahoty na veřejnosti. Například tady se nacházíme uprostřed kancelářského komplexu jen pár kroků od autobusové zastávky a frekventované silnice. A dětí bez plavek je tu každé odpoledne hodně.

David Adam, lékař Psychiatrické nemocnice Bohnice
——————–
Může to někoho pohoršovat a může to mít na slabší povahy negativní vliv. Vystavování dětí může provokovat nějaké sexuální predátory a ty děti pak mohou být ohroženy a může dojít k nějaké nehezké věci.

redaktorka
——————–
A svá pravidla má i koupání ve Vltavě. Plavci jsou součástí plavebního provozu a musí respektovat stejné předpisy jako lodě a další plavidla.

CNN Prima News.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.