Hromadné žaloby začínají 

ilustrační foto: Photoxpress

 ČT 1


Od začátku července mohou spotřebitelé podávat hromadné žaloby. Poškozené ale zatím v Česku nemá kdo zastupovat. Jako žalobce se zatím přihlásila jedna nezisková organizace, která teď prochází schvalovacím procesem. Lidé ale mohou požádat o pomoc i evropské zástupce. Hlavní výhodou je, že na rozdíl od klasické žaloby nemusí hradit žádné poplatky.

Prodali domy a byty, peníze ale nikdy neviděli. Advokátku, která je měla v úschově, stíhá policie. Zuzana Reyne přišla o byt v Praze a dva a tři čtvrtě milionu.

Zuzana Reyne, poškozená
——————–
S ročním malým dítětem a s druhým čerstvě školkovým jsem nastoupila do téměř třech zaměstnání, včetně jedné noční práce, abychom byli schopni nějak vlastně vyžít.

redaktor ČT
——————–
Advokátku Hanu Sukovou policie viní ze zpronevěry 153 000 000. Právnička z médií nekomunikuje. Desítky postižených rodin se domáhají peněz v trestním řízení. Policie ale miliony zatím nenašla.

Zuzana Reyne, poškozená
——————–
My jako poškození máme pocit, že všichni vlastně před námi zavírají dveře.

redaktor ČT
——————–
Žalobu o náhradu škody oběti zpronevěry nepodali, protože by museli zaplatit několikamilionový soudní poplatek. Teď se jim otevřela šance žalovat zdarma díky hromadnému řízení.

Jan Šůra, vedoucí právního oddělení, dTest
——————–
Nečelí žádným nákladům, žádným rizikům, nemusí vynakládat náklady na právní zastoupení na znalecké posudky a podobně. Všechno ta rizika nese ta spotřebitelská organizace.

redaktor ČT
——————–
Ta musí celý proces financovat. A až v případě úspěchu jí soud dá odměnu, maximálně ale 16 % z vysouzené částky. Proto se největší české organizace pomáhající spotřebitelům do hromadných žalob nechtějí zapojit.

Patrik Nacher, předseda podvýboru sněmovny pro ochranu spotřebitele /nestr. za ANO/
——————–
Mám obavu, že se naplní to, co jsem prostě říkal, že de iure máme hromadné řízení v zákonech, de iure de facto se využívat nebude. A to je za mě naprosto skandální.

Karel Dvořák, náměstek, Ministerstvo spravedlnosti ČR /STAN/
——————–
Už jedna žádost o zapsání do tohoto seznamu byla podána. To znamená, neměli bychom být v Česku v situaci, kdy nemá kdo vykonávat tento typ oprávnění.

redaktor ČT
——————–
Hromadně žalovat pak bude možné pouze soukromé firmy, a to za škodu, která vznikla až po listopadu 2020, odkdy platí evropská směrnice. Nebude tak možné zdarma vymáhat třeba platby za tzv. investiční životní pojištění, kde soudy řeší stovky jednotlivých žalob.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.