Proč nechováme hrochy pro maso?

hroch

Radek
Eng.Sc. in Computer Science, Wroclaw University of Applied Informatics

Mohlo by se zdát, že hroši by mohli být dobrým zdrojem potravy a mohli by být chováni pro maso jako třeba skot nebo prasata, tedy zvířata, která mají také divoké předky. Všechny odpovědi typu „protože hroši jsou velcí a děsiví“ postrádají smysl a nemusíme je brát v potaz. To nám v minulosti nikdy nebránilo v domestikaci. Co nás zastavilo (a stále ještě brzdí), jsou dlouhé životní cykly zvířete. To je důvod, proč se sloni ve skutečnosti nikdy v zajetí nemnožili v žádném pozoruhodném měřítku. Pouze jako mláďata chycena ve volné přírodě a ochočená.

Hroši se dožívají až 60 let a stárnou pomalu. Hroší samice otěhotní maximálně každý druhý rok. Březost trvá přes rok a rodí se pouze jedno mládě. Mezitím by vyžadovali obrovské množství potravy, vyžadují speciální stravu – nemohou se pást na běžné trávě, potřebovali by speciální nádrže vody atd.

S tak pomalou a dlouhou návratností investic by farmář hrochů pravděpodobně zkrachoval už před první porážkou. Krávy a prasata jsou stále mnohem rychlejší a levnější způsob, jak získat maso. I když vezmeme v úvahu, že jediný hroch může poskytnout maso o hmotnosti 2–3 krav, je to stále špatný obchodní nápad. A k hrochovi byste se nepřiblížil neozbrojený, že ne? Je jen otázkou, zda to stojí za námahu a investici – a velká, pomalu se množící zvířata obecně ne.

Quora

(86, 1)

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.