Záchrana seniorů  

ilustrační foto: Ginny Austin / sxc.hu

ČT 1 


Čtyři desítky seniorů už letos brněnští strážníci zachránili z jejich bytů. To je o 5 víc než vloni. Ve většině případů se lidem udělalo špatně tak, že upadli a nedokázali sami vstát. Za kolapsy může například nízký tlak nebo horké počasí. Na zásahy se strážníci speciálně školí.

Epilepsie, onemocnění srdce nebo cukrovka. Jen některé z potíží, kvůli kterým je Ilona Křížová v invalidním důchodu. Její zdravotní stav teď zhoršují vysoké teploty, stejně jako předloni v létě, kdy poprvé využila tzv. SOS tlačítko.

Ilona Křížová,
——————–
Mám tady tohlencto tlačítko, zmáčknu ho a přijede policie. Tam ví, kdo jsem, kde bydlím a jsou první, kdo jsou tady. A zavolají vlastně záchrannou službu.

redaktorka
——————–
Především ale mají strážníci náhradní klíče od bytu. V případech, kdy tomu tak není, musí volit jiné řešení. K dotyčnému slaňují, jako v tomto případě, kdy loni v srpnu zachraňovali seniora z jeho bytu v městské části Brno-sever.

policista
——————–
Jak dlouho tady ležíte, pane?

zachraňovaný senior
——————–
Tři dny.

Jakub Ghanem, mluvčí, Městská policie Brno
——————–
Pokud ten zachraňovaný komunikuje, tak strážníci zjišťují, jestli není bezprostředně za dveřmi nebo pod oknem, aby ho neohrozili, poté se spouštějí po fasádě, pomocí planžety otevírají okno, zpravidla se jim to podaří bez poškození.

redaktorka
——————–
Slaňování i samotný vstup do bytu zabere strážníkům většinou jen několik desítek vteřin. Postup trénují tady, nedaleko centra Brna, v budově nedostavěné polikliniky. Podobných situací řeší strážníci rok od roku více. Letos už zasahovali 40x, o rok dříve jen 35x a v roce 2022 řešili takových případů ještě o 5 méně. Více jich mají i kvůli vysokým teplotám v létě.

Jakub Ghanem, mluvčí, Městská policie Brno
——————–
Například loni v srpnu bylo výjezdu 10, zatímco v květnu jich bylo v uvozovkách pouze 5.

redaktorka
——————–
Důležitá je proto prevence.

Michaela Bothová, mluvčí, ZZS Jihomoravského kraje
——————–
Doporučujeme hodně pít, dále vyvarovat se v exponovaném čase kolem poledne přímému slunci, pokud už na Slunce musíme, určitě si vzít pokrývku hlavy.

redaktorka
——————–
A vyhnout se fyzické námaze.

Česká televize, Brno

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.