Prezident Vodní záchranné služby: U vodáků je alkohol vždy problém

Radiožurnál – Ranní interview

Léto u vody může být rizikovější, než si vůbec umíme představit. 15 lidí ročně kvůli nebezpečným skokům do vody skončí na invalidním vozíku. Záchranáři na nebezpečí letních koupání upozorňují a varují před nimi pravidelně. My se k tomu teď přidáme v Ranním interview. Naším hostem je teď prezident Vodní záchranné služby Českého červeného kříže David Smejkal. Dobré ráno.

Máte letos v létě už nějak víc práce, než obvykle? Protože jak jsme vyčetli ze statistik, tak během letošních prázdnin se utopili už nejméně 4 lidé.

David Smejkal, prezident Vodní záchranné služby Českého červeného kříže
——————–
Těch lidí se utopilo výrazně více než 4 a práce máme letos opravdu hodně. Aktuálně máme zadáno již téměř 450 zásahů. Když to porovnáme s loňskou sezónou, tak jsme jich za celou sezónu měli 820, to znamená za 2 týdny a 2 dny jsme na 50 % loňska.

moderátor
——————–
Říkáte, že se lidí utopilo výrazně více než ty 4. Tušíte to číslo alespoň.

David Smejkal,
——————–
Myslím, že už budeme určitě v desítkách osob, minimálně ve Středočeském kraji jich je podle mých informací určitě kolem 10.

moderátor
——————–
A jenom za období letošních prázdnin letních?

David Smejkal,
——————–
Jenom za období letošních prázdnin.

moderátor
——————–
Pokud se chystáme tedy k vodě a teploty těchto i příštích dní k tomu budou vybízet, na co si tedy máme dát pozor, abysme do těch statistik nějakým způsobem nepřipsali další číslo.

David Smejkal,
——————–
Navázal bych na vaši zmínku s projektem Fatal Banal, kterou jsme jako Vodní záchranná služba letos pustili, a to je prevence proti úrazům páteře, to znamená, neskákej, nejsi skokan. Na to bych rád upozornil zejména mladší generace právě, které vybízejí k těm letním radovánkám a skokům ze skály či jiných nebezpečných místech. Další opakovaný problém je nadměrné požívání alkoholu u vody, zkrátka my ten pobyt u vody a tu rekreaci máme spojenou s alkoholem a v Česku, řekl bych, s nadměrným požíváním alkoholu, který následně vede k těm případům utonutí. A takový ten třetí problém, který bych rád zdůraznil, se týká zejména rodičů. Ať už jste u vody, někde u přírodní vody, u řeky, na přehradě nebo i u domácího bazénu, zkrátka pokud máte dítě, které je neplavec nebo je špatný plavec, tak v žádném případě ho nesmíte pustit z očí a musíte ho mít neustále na dohled.

moderátor
——————–
My už jsme tady zmiňovali to, že dětské plovací kruhy nemusí být za každých okolností vždy bezpečné, když jdu tedy k vodě s dětmi, které ještě neumí úplně plavat, jaké pomůcky jim koupit, aby byly v bezpečí. Jak se tam máme chovat?

David Smejkal,
——————–
Je pro mě roky šokující, že lidé jsou schopni koupit nějaké záchranné prostředky nebo pomůcky za pár desítek korun, to obléct svému dítěti a jít na přehradu, kde se rázem ocitnete, kde je pod vámi hloubka více jak 10 metrů a neřešíte, jestli ten výrobek je kvalitní, jestli je bezpečný a přitom to nejdražší, co máte, vaše dítě do toho zkrátka obléknete. Ty kruhy, nafukovací kruhy jsou de facto velmi hazardující, to dítě z nich dokáže velmi jednoduše vypadnout, vyklouznout a pokud trošku fouká vítr, ten kruh okamžitě odjíždí a to dítě nemá vůbec šanci ten kruh zachytit a jde okamžitě pod hladinu. Nebezpečná jsou i nafukovací křidélka, taková ta obyčejná jednokomorová, která mohu prasknout, dítě je může jednoduše z ruky stáhnout, i zde bych byl velmi opatrný, zkrátka věnujte trošku pozornosti tomu, jaký prostředek tomu dítěti dáte a vyhledával bych spíš v nějakých specializovaných prodejnách, kde už ta zkušenost s tou radou, kterou, pro jaký věk dítěte a jak zdatný plavec nebo neplavec to je, vám určitě rádi poradí.

moderátor
——————–
Mluvili jsme zatím o rybnících, přehradách, přehradních hrázích, různých nádržích, ale riziková může být i voda doma v bazénu. Co platí tam?

David Smejkal, prezident Vodní záchranné služby Českého červeného kříže
——————–
Základní pravidlo je, že pokud máte dítě, musíte ho naučit plavat, to je prostě nezbytnost. 70 % planety pokrývá voda, to znamená, plavání by mělo být pro nás samozřejmé a Češi jsou národ, který bazény a koupání a obecně vodu velmi vyhledávají, i vodní sporty, takže děti naučte plavat bez ohledu na to, jestli měli školní plavání, kde to plavání může být různé, pochybné i kvality, takže to je ad jedna. No, a potom, pokud to dítě není plavec, tak za každých okolností opravdu, když už jste měli peníze na to ten bazén pořídit, tak ho musíte zabezpečit, zabezpečit tak, aby to dítě do něj bez vašeho dozoru nemohlo vlézt a nemohlo to překážku překonat.

moderátor
——————–
Vy už jste tady zmiňoval alkohol, on patří neodmyslitelně také k vodáctví. Co všechno se může stát, když budeme pádlovat nějak významně pod vlivem?

David Smejkal,
——————–
U vodáctví je to prostě problém, který tady v Česku máme odjakživa a všichni, kdo na tu vodu jedou, tak zkrátka ten alkohol pijí a pijí ho nejenom v lodích po cestě, ale samozřejmě na těch zastávkách v kempech. Já mohu akorát radit, že ten alkohol výrazně snižuje chování, respektive vyhodnocování rizikovosti chování a tam, kde by člověk normálně, například ten nebezpečný jez nesjížděl, tak pod vlivem alkoholu si to prostě troufnete a dopadne to zkrátka špatně. A těch jezů, které v Česku zabíjí, máme poměrně hodně a neustále to někoho dalšího vybídne k tomu to zariskovat. Nevidím ten důvod, proč neumíme si prostě tu řeku krásnou sjet a pak v tom kempu si zkrátka sednout a teprve si dát až v tom cíli, ale zkrátka tak to je.

moderátor
——————–
Prezident Vodní záchranné služby Českého Červeného kříže David Smejkal byl naším hostem. Varovali jsme před riziky u vody. Díky. Na slyšenou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.