Finální podobu sloučení sociálních dávek předloží na vládě do konce srpna

ilustrační foto: PhotoRack

Prima – Hlavní zprávy

„Bavili jsme se s prezidentem Petrem Pavlem o tom, že je nezbytné, aby došlo k revizi dávek.“ To řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka po setkání s prezidentem.

Zároveň zmínil, že systém dávek musí být nastavený jednoduše a motivačně, to znamená, že chce pomoci lidem, kteří pracují.

Jedna sociální dávka, která sloučí příspěvek na bydlení, dětské přídavky, doplatky na bydlení a příspěvek na živobytí.

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Jedna z věcí, kterou přináší revize dávek, je opravdu velký důraz na ocenění pracovní aktivity, je tam velký důraz na motivaci.

Původní návrh na revizi dávek měl ale řadu připomínek, a to jak od institucí, tak i třeba od ministerstev. Vyplývá to z připomínkového řízení. Asi největší emoce budil požadavek, že by úřady mohly nahlížet žadatelům do bankovních účtů. S tím ale nesouhlasí například Česká národní banka ani Nejvyšší soud.

Petra Vlčková, mluvčí, Česká národní banka
——————–
Průlomy do bankovního tajemství by vždy měly být přiměřené a věcně odůvodněné. Neboť zákonný průlom do bankovního tajemství vždy představuje výrazný zásah do ochrany soukromí klientů.

Gabriela Tomíčková, mluvčí Nejvyššího soudu
——————–
Navrhovaný rozsah je zcela bezprecedentní, když se toto prolomení netýká jen samotného žadatele o dávku nebo příjemce dávky, ale také členů jejich domácností, což je široký okruh lidí.

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Ta kritika je úplně mimo. Každý žadatel o mimořádnou okamžitou pomoc v rámci dávek hmotné nouze dokládá už dnes, jaké má své zůstatky na účtech. Já potřebuju transparentně, jasně říct: ano, podporujeme lidi, kteří opravdu tu pomoc potřebujou.

redaktorka
——————–
Ministerstvo průmyslu a obchodu mělo problém s odejmutím části dávky po dobu šesti měsíců, a to v případě, že bude někdo z domácnosti vyřazený z evidence uchazečů o práci.

Ministerstvo průmyslu a obchodu
——————–
Požadujeme zkrátit dobu, po kterou nebude vyplácena komponenta dítě, komponenta živobytí a poměrná část komponenty bydlení z šesti na maximálně dva měsíce.

redaktorka
——————–
Ministerstvo vnitra zase namítalo, že případné odebrání části dávky nesmí mít vliv na dítě v domácnosti.

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Revize dávek jednoznačně dokáže těm lidem pomoci, ale pokud někdo, kdo může pracovat, kašle na všechno, nehodlá pracovat, tak pak jasně říkáme, nebude mít takové zajištění, jako má třeba dneska.

redaktorka
——————–
Rezort počítá s tím, že finální podobu změn předloží na vládě po vládních prázdninách, a to do konce srpna.

CNN Prima News.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.