Výlet do světa lidí s hendikepem. V Olomouci otevřela nevšední výstava

Vyzkoušet si český znakový jazyk, chůzi s bílou holí, jízdu na takzvaném handbiku nebo třeba orientaci v temném tunelu a vypořádat se se situacemi, které každý den prožívají lidé s postižením, mohou návštěvníci nové interaktivní výstavy ve Vlastivědném muzeu Olomouc (VMO). K dispozici tam mají sedm stanovišť.

Unikátní výstava Nadace Sirius s názvem Lidé odvedle – neobvyklý výlet do světa lidí s hendikepem je ve VMO pro veřejnost přístupná od čtvrtka 10. července. Na návštěvníky tam čeká sedm stanovišť, kde si sami vyzkouší, jak se musejí dospělí i děti s hendikepem vypořádat s různými životními situacemi, které jsou pro zdravé lidi bezproblémové.

Zájemci si mohou zkusit například český znakový jazyk, odezírání, chůzi s bílou holí nebo jízdu na takzvaném handbiku. Součástí expozice je také rozměrný model autobusu nebo temný tunel.

„Pro návštěvníky to je zážitek, který si mohou zapamatovat po celý život a díky tomu třeba lépe pomoci zdravotně postiženému člověku v běžném životě. Empatie a vnímání druhého hrají v komunikaci velmi důležitou roli,“ popsala manažerka projektu Lidé odvedle Vladimíra Tvrdková.

Výstava je otevřena nejen široké veřejnosti, ale také žákům základních a středních škol. Právě proto prezentuje život lidí s postižením interaktivní formou. „Neobvyklé pojetí oceňují jak žáci, tak učitelé, kteří navíc mají k dispozici pracovní listy a metodické pokyny pro práci s výstavou k užití ve vyučovacích hodinách,“ doplnila organizátorka.

Aktivity pomohou také vysokoškolským studentům při přípravě na budoucí povolání, Ústav speciálněpedagogických studií Pedagogické fakulty Univerzity Palackého tento projekt využije pro výuku nastupujících ročníků.

„Z praxe velmi dobře víme, jak je důležitá podpora a porozumění majoritní společnosti. A jak lépe přiblížit lidem úskalí a vše, co život s postižením přináší, než právě prostřednictvím této výstavy,“ míní profesor Jan Michalík, proděkan PdF UP.

Právě na Univerzitě Palackého v Olomouci je největší pracoviště v České republice, které připravuje stovky odborníků, učitelů, logopedů, poradenských pracovníků, asistentů a terapeutů. Ti pak působí v pomáhajících profesích ve prospěch lidí se zdravotním znevýhodněním.

Na vytvoření výstavy se podíleli přední specialisté na pomoc hendikepovaným. Expozici bezplatně zapůjčuje a instaluje Nadace Sirius, která se již šestnáct let systematicky věnuje problematice ohrožených a znevýhodněných dětí. „S projekty tohoto typu máme zkušenosti od roku 2013 a vždy se setkaly s velkým zájmem návštěvníků i učitelů,“ sdělila Dana Lipová, ředitelka Nadace Sirius. Výstava se již objevila v Plzni, Humpolci, Chomutově, Jičíně, Pardubicích, Litomyšli, Brně a Mělníku. Ve VMO ji zájemci mohou navštívit až do 5. ledna 2025.

Magda Vránová

Olomoucký deník

https://olomoucky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.