Jak na dovolenou se psem   

photo on stock.xchng

Radiožurnál 


Češi s sebou na dovolenou stále častěji berou i své psy. Není to ale jen tak, má to určitá pravidla. S dostatečným předstihem je třeba zkontrolovat, že má zvíře cestovní doklad a v něm zapsané platné očkování proti vzteklině. Do Irska, Finska a na Maltu navíc pes musí být taky čerstvě odčervený. U cest na jih od Česka, ale i na Slovensko, veterináři navíc upozorňují, že je třeba prevence před nebezpečným parazitem. Jde o srdečního červa. Jak pečovat o zdraví psů na letních dovolených v zahraničí, to teď probereme s veterinárním lékařem Jiřím Žákem.
Ono to opravdu nezní moc lákavě, srdeční červ. Povězte nám, prosím, jak se tahle nákaza projevuje a jak moc je pro zvíře nebezpečná?

Jiří Žák, veterinární lékař
——————–
Ano, už samotný název je pro diváky nebo pro posluchače určitě jistě velmi děsivý, srdeční červivost. Je tomu skutečně tak, že je to parazit, který se přenáší docela velmi snadno běžnými komáry, kteří se nejvíce vyskytují na jihu od naší země, ale není už výjimkou, že se objeví tento parazit v komárech i v České republice vlivem změny klimatu. Takže jedná se o tzv. dirofilarii, je to srdeční červivost přenášena komáry a projevuje se právě tím, že ten srdeční červ napadá srdce postiženého psa, je to infekce, která postihuje především psy a usídluje se tento parazit v srdci psa a způsobuje mu velké komplikace.

moderátor
——————–
No, a nestačí tedy pouze repelent, který by zabránil komářímu štípnutí?

Jiří Žák, veterinární lékař
——————–
Hodně se mě na to lidé ptají. V poslední době je to čím dál tím častější dotaz v mé ordinaci. Já určitě doporučuju kombinaci preparátu, existují preparáty, které pořídíte u veterinárního lékaře, které přímo zabíjí toho parazita ještě před nějakým, před nějakým napadením toho srdce, nicméně určitě je vhodné kombinovat tento preparát i s preparáty, které chrání proti tomu komářímu štípnutí, samozřejmě žádná ochrana není nikdy stoprocentní a musíte si uvědomit, že ten pes, zvláště na dovolené, se různě pohybuje v terénu, v trávě, skáče do vody, takže ten repelent nebude mít takovou účinnost jako třeba u člověka, nicméně i ochrana repelentem je určitě doporučitelná.

moderátor
——————–
Třeba nás poslouchá někdo, kdo už na dovolené se svým psem na Slovensku nebo na jihu Evropy byl. Můžou se antiparazitika nasadit až po návratu, zabrání případnému rozvoji té nákazy?

Jiří Žák, veterinární lékař
——————–
Určitě můžou, nicméně pokud už u svého psa pozorujete nějaké příznaky, nějaké slabosti, většinou se srdeční červivost projevuje tím, že pes je zesláblý, zadýchává se, vlastně má typické projevy onemocnění srdce, takže špatně snáší zátěž, může i kašlat, tak v těchto případech se určitě nejdříve poraďte s veterinárním lékařem předtím, než aplikujete nějaké léky proti tomu srdečnímu červu, protože v určitých stadiích toho onemocnění srdeční červivosti aplikace preparátů, které toho srdečního červa vlastně zabíjí, můžou spolu s tím zabít i vlastně psa.

moderátor
——————–
Na závěr vás ještě poprosím o doporučení majitelům psů třeba před letní dovolenou, co by si měli a především tedy svým psům zabalit do cestovní lékárny?

Jiří Žák, veterinární lékař
——————–
Do cestovní lékárny určitě doporučuju nějakou dezinfekci, obvazový materiál, tak jako pro nějakou příhodu u člověka, samozřejmě musíte mít s sebou i léky, které váš pes pravidelně užívá, zvlášť třeba, když má nějaké onemocnění srdce, takže léky na srdce, léky proti alergii nebo i nějaké základní léky na řešení průjmu a zvracení, abyste hnedka nemuseli utíkat k nějakému místnímu cizokrajnému veterináři.

Vojtěch Bidrman, moderátor
——————–
Veterinární lékař Jiří Žák byl hostem sobotního ranního Radiožurnálu. Díky za vaše rady. Na slyšenou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.