Růst důchodů v příštím roce  

ilustrační foto: Jari / MorgueFile

ČT 1


Od ledna v průměru +356 Kč. Ministr práce a sociálních věcí oznámil zvýšení starobních penzí. Podle něj se čísla můžou v září ještě zpřesnit, ale už jen o koruny.

moderátor ČT
——————–
Valorizace podle Mariana Jurečky vyjde na 12 miliard. Celkem by stát mohl seniorům vyplatit až 706 miliard korun. Důchod od České správy sociálního zabezpečení pobírá přes 2 800 000 lidí.

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Ten růst za období této vlády je 6 650 Kč, růst výše průměrného důchodu, to znamená, porostl ten důchod zhruba o 40 %. Je to tempo růstu, které je opravdu velmi vysoké i při srovnání s ostatními státy.

moderátorka ČT
——————–
Onen detailní počet bude vycházet z vývoje mezd. Růst důchodů podporuje i opozice, vláda by ovšem podle ní měla být ještě podstatně štědřejší. SPD navrhuje přidat penzistům 560 Kč.

Kdo za posledních 13 let prošel Karlovou univerzitou, patrně narazil i na něj. Na recepci Karolina začal Josef Florián pracovat hned, když jako učitel odešel do penze.

Josef Florian, penzista
——————–
Samozřejmě doma bych měl taky co dělat, ale ten kontakt, každodenní kontakt s lidmi, to je těžko nahraditelné. Rozhodující je ten pocit přátelství, když tady vidíte ty studenty na imatrikulaci, pak je vidíte a najednou je máte na promocích po pěti letech, tak to je to úžasný.

redaktor ČT
——————–
Kromě toho je to pro něj ale i dobrý přivýdělek k penzi, i proto chce pracovat, dokud mu to zdraví dovolí.

Josef Florian, penzista
——————–
Ne že bych trpěl nedostatkem peněz, to nemůžu říct, ale netrpím se nějakým přebytkem, ale člověk tak nějak počítá, co kdybych onemocněl atd. musel třeba do domova důchodců. Takhle, když člověk může pracovat, tak samozřejmě si může dovolit určité koníčky a já třeba strašně rád se toulám po Praze.

redaktor ČT
——————–
A třeba i na to bude mít od příštího roku o něco málo víc. Od ledna se totiž zvýší důchody seniorům v průměru o 356 Kč měsíčně, a průměrná penze tak překročí 21 000.

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Kupní síla důchodců se dlouhodobě zvyšuje, vidíme to i na té hodnotě výše průměrného důchodu vůči průměrné mzdě, která teď bude kolem 42 %, což jsou vlastně jako rekordní vysoké hodnoty.

Viktor Vojtko, poslanec, expert na důchodovou reformu /STAN/
——————–
Mělo by to vlastně plně kompenzovat inflaci od června loňského roku do aktuálních červnových čísel, takže z tohoto pohledu je to určitě odpovídající.

redaktorka ČT
——————–
Další zvyšování důchodů vítá i sněmovní opozice. Podle jejich zástupců by penze od ledna měly ale růst rychleji, než jak plánuje Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Aleš Juchelka, místopředseda sněmovny /ANO/
——————–
Těch 350 Kč je za mě skutečně málo, poněvadž jak vidíme všude v košících, tak ceny nám opravdu stoupají a je čím dál tím prostě více důchodců a vidíme to i na příspěvku na bydlení, na státní sociální podpoře.

redaktorka ČT
——————–
Podle druhého opozičního hnutí by vláda měla navýšit penze alespoň o 560 Kč.

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru /SPD/
——————–
Vláda k tomuto může využít paragraf, kde ve chvíli, kdy vlastně inflace plus reálné mzdy nedosahují 2,7 %, tak může to na navýšení udělat až právě do výše 2,7 %.

redaktorka ČT
——————–
Zástupci kabinetu naopak argumentují tím, že vyšší než zákonem daný růst penzí by prohloubil schodek státního rozpočtu o miliardy ročně.

Jan Skopeček, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/
——————–
My nejsme v situaci, kdybychom si rozpočtově mohli dovolit jít nad rámec zákonné valorizace.

redaktorka ČT
——————–
Hnutí SPD je i přesto připraveno navrhnout navýšení v rámci novely zákona o důchodovém pojištění. Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.