Desatová: Valorizace tři roky nebyly žádné 

Lenka Desatová

ČT 24

A teď zpátky k valorizaci penzí. Ta si podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky vyžádá příští rok 12 miliard a 200 milionů korun. Celkem by se mohlo na důchody vyplatit skoro 706 miliard.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Ten důchod, průměrný v tom příštím roce nám vzroste, překoná nám hranici 21 000 korun. A jeho průměrná výše v České republice v příštím roce bude 21 078 korun. Teď v červnu je průměrná výše důchodů 20 704 korun. To zvýšení bude tedy následujících. Po té zveřejněné hodnotě 1,7 % to bude znamenat to, že základní výměra, tedy základní výměra všech důchodů, vzroste o 290 korun měsíčně a procentní výměra o 0,4 %. Tady ještě budeme v září dopřesňovat v řádu korun poté, co budou zveřejněna data za vývoj průměrných mezd za první pololetí, tak toto dopřesníme. Když to dneska tyto údaje dám dohromady, tak předpokládáme zvýšení toho důchodu o 356 korun.

moderátorka
——————–
A s námi už je ve spojení Lenka Desatová, předsedkyně Rady seniorů. Hezký večer i vám.

My jsme to slyšeli před chvílí. Ekonomka Helena Horská říkala, že je valorizace penzí adekvátní. Souhlasíte s tím?

Lenka Desatová, předsedkyně, Rada seniorů České republiky
——————–
Tak valorizace penzí odpovídá tomu, jak je nastaven valorizační vzorec. A z našeho hlediska se ještě v letošním roce mnoho neděje, protože reálné mzdy v polovině loňského roku nerostly. To jsme ostatně před chvílí slyšeli od pana ministra. A za ten letošní půlrok uvidíme, kolik to bude. Tam je jediný rozdíl oproti předchozím letům, že se nebude počítat polovina růstu reálných mezd, ale třetina. Nicméně neočekáváme žádná velká čísla. A valorizace tak, jak vychází, v podstatě odpovídá tomu zhruba, kde jsme ji odhadovali dny na Radě seniorů.

moderátorka
——————–
No, a znamená to, že ten systém je tedy nastavený správně podle vás?

Lenka Desatová, předsedkyně, Rada seniorů České republiky
——————–
Podívejte se, my už jsme to říkali loni. Ten systém je nastavený správně pro dobu, kdy reálné mzdy příliš nerostou. A to je asi něco, co si v ekonomice vůbec nebo příliš nepřejeme. Ve chvíli, kdy reálné mzdy výrazně porostou, tak se opět sníží náhradový poměr. To znamená, že se rozevřou nůžky mezi průměrnou mzdou a průměrnou penzí. Ty průměrné penze budou v reálných hodnotách klesat. A zažijeme to, co už jsme tady také měli okolo roku dva 16, dva 17, dva 18. Kdy se důchodci, speciálně ty, kteří žijí samostatně, jsou to osamělí lidé, vesměs v nájemních bytech ocitají skutečně na hranici chudoby. Já jenom ráda bych tady upřesnila, jestli můžu, že si nejsem tedy vědoma toho, že by speciálně v době covidu byli důchodci nějakou skupinou preferovanou, jak tady zaznělo, mojí předřečnicí. My jsme to naopak brali tak, že po roce dva 17, ano bylo přidáváno více, ale bylo to z důvodu toho, že předchozí pravicové vlády v podstatě zapříčinily to, že penze byly zmrazeny úplně. Valorizace tři roky nebyly žádné. A navíc pracující důchodci neměli nárok na odečitatelnou položku na daních. Takže ty vlády tím mimořádným navyšováním se snažily akorát vykompenzovat tady ten spor.

moderátorka
——————–
Pojďte, prosím, ještě v krátkosti víc rozebrat, jak se vlastně žije současným penzistům v Česku? Jak moc jsou mezi nimi rozevřené nůžky. Ale taky to, jak zodpovědný je český penzista. Jak moc si na důchod šetří, dělá úspory mimo systém.

Lenka Desatová, předsedkyně, Rada seniorů České republiky
——————–
Ono do jisté míry hodně záleží na tom, jestli to jsou lidé, kteří žijí v nájemních bytech, nebo jsou to lidé, kteří mají vlastní nemovitost, protože v podstatě nájemní byty tvoří největší položku, pokud je důchodce sám. A senioři, kteří žijí v nájemních bytech a ve velkých městech a musí vyjít s jedním příjmem, tak jsou většinou pod hranicí příjmové chudoby. Tam, jestli se nemýlím, tak ta čísla tvoří 46 % jejich příjmů, takže skutečně na tom dobře nejsou. Ve chvíli, kdy samozřejmě lidé mají svoji nemovitost, tak tady ta položka odpadá a tam potom zase záleží na tom, v jakém stavu ta nemovitost je, nebo není.

moderátorka
——————–
Říká Lenka Desatová. Tak jenom už v krátkosti, zbývá nám asi 30 sekund.

Lenka Desatová,
Co se týče toho spoření, to je velice individuální, a lidé si, speciálně senioři nespoří tolik na svůj život v penzi, ale na pohřeb.

moderátorka
——————–
Tak to nebyla příliš veselá tečka dnešní Devadesátky. Já vám děkuji za rozhovor. Lenka Desatová, předsedkyně Rady seniorů, na shledanou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.