Odškodnění obětí akce Asanace  

Jiří Chmel

ČT 1


Odškodnění 100 000 Kč navrhuje Ústav pro studium totalitních režimů pro oběti akce Asanace. Úkolem zpracovat toto téma ho pověřila vláda. Operace komunistické StB mířila proti disentu. Jeho tváře čelily psychickému i fyzickému nátlaku a byly nuceny k emigraci.

Na sobě má tričko s názvem Vídeňského nočního klubu. Nachtasyl vedl Jiří Chmel přes 30 let. Svou tvorbu tam prezentovali emigranti, například Karel Kryl.
Po revoluci tam hráli i Plastic People, Ofhe Universe, Underground byl ale Jiřímu Chmelovi blízký už dřív.

Jiří Chmel, disident, oběť akce Asanace
——————–
V roce 69 jsem začal chodit na střední školu v Praze, a to byl taky vlastně konec. Seznámil jsem se s lidmi z okruhu Plastic People a byl jsem velmi zklamán z toho, jak česká společnost velice rychle se normalizuje.

redaktorka ČT
——————–
U sebe na chalupě společně s dalšími podepsal Chartu. Vznikla mimo jiné i kvůli zadržení Plastiků.

Jiří Chmel,
——————–
Bez nějakého velkého váhání. Z vděčnosti za to, že se tito lidé, kteří byli těmi intelektuály v té Chartě, že se zastali těch lidí z toho undergroundu.

redaktorka ČT
——————–
Za to byl odsouzen na rok a půl za mřížemi, uvězněn byl i tady na Pankráci. Nátlak ze strany Státní bezpečnosti ale pokračoval i po jeho propuštění. A navíc dopadal také na jeho okolí. Za ženu si vzal dceru tehdy slavné televizní moderátorky Štěpánky Haničincové, vedení televize ji stáhlo z obrazovky. Rodinu Státní bezpečnost odposlouchávala i vyslýchala.

Jiří Chmel, disident
——————–
Protože jsem musel být propuštěn z geofyziky, pak jsem nebyl přijat ani jako topič. Poslední pracovní poměr byl nějaký krátký úvazek na poště, ale to už jsem byl rozhodnut, že teda přistoupím na to, že se vystěhuju do Rakouska.

redaktorka ČT
——————–
O akci Asanace se dozvěděl až v devadesátých letech po návratu do Česka. Vláda zvažuje odškodnění jejich obětí. Ústav pro studium totalitních režimů pověřila vypracováním variant.

Kamil Nedvědický, náměstek ředitele, Ústav pro studium totalitních režimů
——————–
Vzhledem k věku osob, které se staly obětí této akce, je nejlepší cestou tedy opravdu to jednorázové odškodnění, nikoliv opravdu třeba nějaký příplatek jenom k důchodu.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já myslím, že vlastně žádná částka není adekvátní. Vlastně my tady děláme jenom vlastně symbolické narovnání křivdy, která je vlastně nenapravitelná.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.