Zemřel talentovaný nevidomý hudebník z Brna. Nedávno odmaturoval

V pondělí 1. července večer zemřel ve věku dvaceti let talentovaný hudebník Benjamin Levíček z Brna. Mladý houslista, flétnista a zpěvák, se kterým nahrál písničku i známý influencer Michal Horák, představil v roce 2023 vlastní autorskou píseň Bohémská na soutěži Nevídaná píseň. Diváci si mohli jeho hudbu poslechnout i na koncertech Světlo pro světlušku.

Nejraději měl zvuk příčné flétny, na kterou mu přispělo kromě jiných i město Brno. „Líbí se mi jemnost, se kterou se na ni dá hrát, a zároveň její dynamičnost,“ řekl Benjamin pro Brněnský deník Rovnost v roce 2017, kdy si zahrál sólo se Symfonickým orchestrem Sokola Brno.

V minulém roce například hrou na flétnu obohatil i dvě brněnské vernisáže grafičky Deníku Markéty Evjákové.

„Bena jsem znala díky Sjednocené organizaci nevidomých a slabozrakých, která každoročně pořádá festival Dny umění nevidomých a Tyfloart. Jako slabozraká výtvarnice jsem měla v roce 2019 výstavu na Nové radnici v Brně a on mi tam v rámci vernisáže zahrál na flétnu a housle. Tehdy se mi zdál ještě jako nesmělý mladík, ale čelist mi spadla loni, kdy jsem ho pozvala na další mou vernisáž. Doteď vzpomínám na to úžasné představení a v mysli mi běželo, že tenhle kluk je opravdu talent. Svým zpěvem i vlastní tvorbou mě opravdu dojal. Klobouk dolů jaké překážky musel v životě překonávat. Měl můj velký obdiv,“ svěřila se Evjáková.

Letošní úspěšný maturant byl prvním nevidomým dítětem v Brně, které chodilo do běžné školy se zdravými dětmi již od první třídy. „Jako nevidomý student si se spolužáky fotbal prostě nezahraji, to však neznamená, že nelze vymyslet nějakou alternativu,“ cituje Benjamina portál Učitel21, na kterém se věnoval psaní a sdílení svých zkušeností ze života se zrakovým postižením a cukrovkou.

Ještě v půlce června mladík natáčel se známým režisérem Janem Hřebejkem. „Je mi to moc líto, byl to moc talentovanej kluk,“ napsal režisér na síť X.

Ľubomíra Závodská

Brněnský deník

https://brnensky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.