Příspěvek na péči o děti i dospělé se nyní zvyšuje  

ČT 1 – Události

Příspěvek na péči o děti i dospělé se od pondělí zvyšuje, a to ve třech ze čtyř stupňů v rozmezí 11–40 %. Horní hranice se týká lidí s nejtěžšími handicapy. Dostanou o 7 800 Kč měsíčně víc. Naopak těm v prvním stupni, kteří jsou na pomoci druhých závislí nejmíň, příspěvky nestoupnou. A to opozice vládě vyčítá.

Šárka Jelínková, náměstkyně ministra práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Ta jejich náročnost vlastně péče o ně je trošku nižší než u ostatních. Tito lidé právě většinou jsou ve svém prostředí tam, kde chtějí být, nemusí odcházet do pobytových zařízení, proto tentokrát podpořeni nebyli. Ale všechno je věcí další diskuze.

Radiožurnál

Letošní 1. červenec přináší řadu legislativních novinek, a to včetně novely zákona o sociálních službách. Navyšuje o 11–40 % většinu příspěvků na péči o děti a dospělé, kteří podobnou pomoc potřebují. Přesněji více než čtvrt milionu těch, kdo pobírají druhý, třetí a čtvrtý stupeň dávky na péči. Nejnižší stupeň se nemění. Dospělí tak mají pobírat měsíčně 4 900, 14 800 nebo 23 000 Kč. Ti s nejvyšší dávkou v domácím prostředí potom 27 000 Kč. Zároveň se o desetikorunu zvedají stropy u plateb za pečovatelskou službu, asistenci, odlehčovací služby, denní stacionář nebo dovážku jídla. Víc už teď probereme s Erikem Čiperou, ředitelem obecně prospěšné společnosti Asistence, dobrý den.

Které z těch nových navýšení v tom systému příspěvků na péči byste vy označil za nejdůležitější a nejzásadnější?

Erik ČIPER, ředitel sdružení Asistence, organizátor happeningu
——————–
Tak nevím, jestli může být objektivní, protože my jsme hodně bojovali o to navýšení toho čtyři plus, tedy toho stupně pro lidi v domácím prostředí, kteří mají to nejtěžší postižení a potřebují nejvíc asistence, nejvíc pomoci. Tam jsme vlastně rádi, že došlo k takové významnému navýšení i oproti těm pobytovým službám, ale musí se vlastně na druhou stranu vidět, že to je jenom první krok, že vlastně dlouhodobě jsou tito lidé vystaveni podmínkám, které vlastně nejsou slučitelné s nějakým svobodným životem. V přirozeným prostředí.

moderátor
——————–
Můžete uvést, co vlastně v reálu ty situace, kterých se tyto příspěvky týkají, co to znamenají, co to obnáší všechno?

Erik ČIPER, ředitel sdružení Asistence, organizátor happeningu
——————–
No, tak my poskytujeme asistenci právě těmto lidem s tím těžším postižením, to jsou lidé, kteří potřebují pomoc v podstatě se vším, můžou to být lidé třeba 20 let, 30 let žijí buď sami nebo žijí se svojí rodinou, která jim pomáhá, co může, ať už fyzicky nebo finančně, ale vlastně dřív nebo později se tito lidé musí rozhodovat, jestli to zvládnou všechno v tom domácím prostředí nebo ne, protože některý z nich potřebují třeba 12 hodin asistence denní nebo 14 hodin a i oni mají vlastně právo na to žít tam, kde si vyberou. Ale ten současný systém jim vlastně neumožňuje, takže potom nedobrovolně odchází do pobytových zařízení. A taky je potřeba si uvědomit, že ta pražská jsou mnohdy někde v pohraničí a třeba vlastně takové velké pobytové zařízení pro lidi jste vlastně postižení v České republice je někde za Ostravou.

moderátor
——————–
Tím už odpovídáte na to, na co jsem se chtěl zeptat, nakolik dostupný je vlastně tento typ péče v České republice, jak složité je najít pro někoho, kdo potřebuje tuhle tu péči, nějaké zařízení, kde se tedy této péče může dočkat?

Erik ČIPER, ředitel sdružení Asistence, organizátor happeningu
——————–
No, tak já nemám zas takový přehled o těch zařízeních, když jsem v poslední době navštívil a opravdu jsem chápal to, že lidé tam nechtějí odcházet, zejména ti, kteří vlastně mají nějaký představy o aktivním vlastním životě, těm mi zajišťujeme ty služby, asistence v přirozeným prostředí a tam je ta situace opravdu jako alarmující, protože vlastně se na nás obrací každý týden několik lidí, že potřebuje asistenci. Máme 100 čekatelů. Stejně na tom jsou další poskytovatelé nejenom v Praze, ale v celé České republice a bohužel se vlastně zavírají ty krajské sítě, nenavyšují se ty kapacity a přitom všichni vědí, že se blíží velký boom lidí vyššího věku, kteří tu asistenci budou potřebovat a vlastně ta křivka nemilosrdně za 10, 20 let přinese opravdu velký potřebuje v týhle oblasti.

moderátor
——————–
Ode dneška tedy stoupá příspěvek na péči ve většině těch kategorií, ale jak už jsem říkal, také se navyšují maximální možné ceny za některé sociální služby, je to navýšení v řádu desetikoruny z vašeho pohledu přijatelné?

Erik ČIPER, ředitel sdružení Asistence, organizátor happeningu
——————–
Tak my jsme v tomhle tom v takovém rozpoložení, protože my samozřejmě potřebujeme jako poskytovatel mít zajištěné financování celé té služby, ale současně na prvním místě chápeme to, že ti lidé, kteří opravdu hodně na to dneska nemají a nebudou na to mít ani po zvýšení toho nejvyššího stupně příspěvku na péči, takže vlastně byli jsme přáli vlastně všem nějaký individuální systém, ve kterém dostanou ty asistence právě tolik, kolik potřebujou, a mezitím ty kroky jsou všechny trochu špatně a některý hodně špatně, tak věříme, že se to brzo změní, protože s Ministerstvem práce a sociálních věcí na tom intenzivně spolupracujeme.

moderátor
——————–
Ředitel obecně prospěšné společnosti Asistence Erik Čipera. Díky za rozhovor, na slyšenou.

Výše příspěvku na péči pro osoby starší 18 let se za kalendářní měsíc zvyšuje od 1.7. takto:

  • stupeň závislosti I (lehká závislost) – 880 Kč (bez zvýšení)
  • stupeň závislosti II (stř. těžká závislost) – z 4.400 Kč » zvýšení na 4.900 Kč
  • stupeň závislosti III (těžká závislost) – z 12.800 Kč » zvýšení na 14.800 Kč
  • stupeň závislosti IV (úplná závislost) – z 19.200 Kč » zvýšení na 23.000 Kč
  • stupeň závislosti IV+ (úplná závislost s péčí mimo pobytové služby) – 27.000 Kč (nový stupeň)





Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.