Co s námi mohou křečové žíly udělat v létě

 
Český rozhlas


V naší radioporadně vítám velice milého hosta, je jím Dr. Svatopluk Kašpar. Čeká nás tedy aktuální téma.
Křečové žíly, ty už jsme tady někdy probírali, nicméně opakováním matka moudrosti, než se dostaneme k tomu, co s námi mohou křečové žíly udělat v létě. Pojďme znovu připomenout a říci, je to onemocnění jedno z nejčastějších a lékaři, oční lékaři nám vždycky říkají, nám nikdo neunikne, jak pak je to právě s křečovými žilami.

Svatopluk Kašpar
——————–
Skutečně. Křečové žíly patří k jednomu z nejčastějších onemocnění lidstva. Dá se říct, že po zubním kazu je to vůbec nejčastější choroba, kterou lidstvo trpí. To, že by nám pacienti neunikli, to asi není aktuální, nicméně to onemocnění je velice časté a v našich poradnách jsou tisíce těchto pacientů.

mluvčí 7,
——————–
A je to tedy ten nezdravý životní styl. Ono se říká, že s přibývajícím věkem přicházejí právě křečové žily, co je příčinou.

mluvčí 8,
——————–
Tou úplně nejdůležitější příčinou, je dědičnost, pakliže měl jeden z rodičů křečové žíly, pak ta šance na jejich dědění je poměrně velká, zvlášť u žen pokud měli oba rodiče křečové žíly pak zhruba v 90 %. Je jisté, že jejich potomek ty křečové žíly bude mít také. Ta dědičnost je úplně nejdůležitější, samozřejmě současný životní styl, sedávý způsob života, práce vsedě, to všechno velice nahrává vzniku křečových žil, stejně tak jako obezita, hormony a podobně, ale ta dědičnost je jednoznačně.

mluvčí 7,
——————–
Nejdůležitější a je tedy pravda, že čím starší člověk, tím větší riziko toho, že se ty křečové žíly objeví.

mluvčí 8,
——————–
Ano, je to tak. Samozřejmě přibývajícím věkem se ta incidence, čili výskyt v populaci zvyšuje.
A u Pacientů nad 70 let je zhruba 50, 60 % všech lidí postiženo.

mluvčí 7,
——————–
A co ta obezita má na to také vliv? Protože čím je člověk těžší, tím je asi větší zátěž na nohy, kde asi především ty křečové žily.

mluvčí 8,
——————–
Ta obezita pochopitelně má velký vliv, i když není to jediný faktor, ale významně to zhoršuje průběh toho onemocnění a i případné komplikace.

mluvčí 7,
——————–
Já připomínám, že posloucháte radioporadnu, můžete se ptát i vy, máme tady emailovou adresu Studio Hradec@rozhlas.cz, takže můžete na pana Dr. Svatopluka Kašpara také adresovat své dotazy.

to horké počasí, má to vliv na zhoršenou možná kvalitu právě těch křečových žil, že se více objevují. A více o sobě dávají vědět.

mluvčí 8,
——————–
Ano, jednoznačně. V letním období se často výrazně stupňují typické příznaky chronické žilní nedostatečnosti, a těmi jsou především otoky dolních končetin, pocity těžkých nohou, napětí v nohách, ale i bolest. Ke zhoršení stavu dochází nejen vlivem vyšší okolní teploty, ale také v důsledku cestování a přechodných změn životního stylu, které jsou vždy s cestováním spojeny v horkém létě, při dlouhých cestách, v dopravních prostředcích, při či při dlouhém stání před různými kulturními pamětihodnostmi naše nohy postupně těžknou, stávají se namáhavý, namáhavějšími. Nepříjemné pocity přerůstají v opravdovou bolest, která nás pak omezuje v dalších aktivitách.

mluvčí 6,
——————–
Pane doktore, máme tady první dotaz, takže když dovolíte, dáme mu přednost. Dobrý den.

mluvčí 10,
——————–
Dobrý den.

mluvčí 7,
——————–
Můžete se ptát pana doktora.

mluvčí 10,
——————–
Pane doktore, já bych se chtěl zeptat. Já mám taky na levý nohy křečáky a včera jsem šel kolem lékárny, biolékárny a koupil jsem si paní, mě tam poradila i dílec. Maďa se to jmenuje.
Jestli to je dobrá věc.

mluvčí 7,
——————–
Dobře. Děkujeme za dotaz. Takže budeme se asi vybavit o doplňcích stravy, jestli mohou pomoci.

mluvčí 8,
——————–
Tak samozřejmě určitě jste neudělal chybu, že jste si tento přípravek pořídil, není to vyloženě léčebny schválený přípravek, jako jsou venotonika, čili léky cílené na žilní onemocnění, nicméně ty potravinové doplňky smysl taky mají a navíc léky, které jsou farmaceuticky připravovaný, mají v mnoha případech, v mnoha případech i přírodní základ.

mluvčí 7,
——————–
Takže jste udělal dobře. Ano. Mějte se hezky, přejeme hodně zdraví, na shledanou. No, a my se teď zaměříme právě na to cestování, protože už jsme mluvili o tom, mnozí se chystají na dovolenou, bude to letecky, bude to i cestování autem. V obou případech asi dáme doporučení, co je asi výhodnější. To cestování autem, tam si můžeme dát pauzíčku, pane doktore.

mluvčí 8,
——————–
Ano, U cestování autem je jistě dobré, se zastavit pravidelně aspoň po každých dvou hodinách jízdy, uvolnit svaly krátkou procházkou, pokud se cestuje autobusem nebo letadlem, vlakem, tak přece jenom v rámci možností, alespoň občas se v uličce každou půlhodinou projít, provádět jednoduchá cvičení nohou, jako je kroužení v kotnících dorzální plantární flexe, což je hýbání špičkou nohy nahoru dolů, hýbání prsty, procvičování Lichtkových svalů, změna Polohy vsedě, to všechno nahrává, prospívá žilnímu Oběhu dolních končetin. Samozřejmě pak jsou i preventivní opatření, které je dobré vzít v potaz už před samotnou cestou a tam je potřeba rozlišit, zda se jedná o jedince, který je v určité rizikové skupině vzniku trombózy, anebo jestli je o zcela zdravého člověka u těch pacientů, kteří třeba prodělaly už trombózu dolních končetin nebo u žen, které užívají hormonální antikoncepci s estrogenovou složkou, u lidí s nadváhou nebo u pacientů s aktivním onkologickým onemocněním, tak tam tyto pacienty je potřeba jistě už zařadit do rizikové skupiny a u nich se jednoznačně doporučuje nosit kompresivní punčochy a také preventivně užívat venotirnika. To jsou ty léky, o kterých už jsem se před chvilkou zmínil, aspoň týden před tou plánovanou cestou, protože ty výrazně zmenšují otok dolních končetin a přispívají ke zlepšení komfortu cestování.

mluvčí 7,
——————–
Když chceme i my, kteří nemáme problémy s křečovými žilami, být trochu chráněni toho, když poletíme letecky, aby nám tahy otekly, tak můžeme také použít právě tyto přípravky, i když nemáme nějaký velký problém.

mluvčí 8,
——————–
Určitě na škodu to není, samozřejmě ta farmakoterapie, s tou bych tolik nepospíchal jako u zcela zdravých jedinců, zvlášť u věku nad 40 let, bych spíš doporučil kompresní punčoch.

mluvčí 7,
——————–
Kompresní punčochy s sebou. Dobře, budeme si pamatovat. Máme tady další dotaz, pane doktore, dobrý den. Vezměte si sluchátka, prosím pěkně. Dobrý den.

mluvčí 11,
——————–
Dobrý den.

mluvčí 7,
——————–
Můžete se ptát.

mluvčí 10,
——————–
Měla bych dotaz.
Asi dva roky To bude, co jsem měla mozkovou, mrtvující a napůl těla jsem taková půl ochrnuta a teďka ta noha mě tak opuchla, ale já jsem v tom měla i trombózu v noze.
Ano, co s tím? Mě ta noha tak bolí, že nemůžu ani vydržet, mám to opuchlý.

mluvčí 8,
——————–
Děkuji za dotaz. No, samozřejmě záleží na tom, jestli je to stav zcela akutní, anebo trvající delší dobu, pokud je to opravdu akutní stav.

mluvčí 11,
——————–
Tak to je teda akutní, protože to tak nebolely, ale teď mě to jako i omezuje, že úplně to mám opuchlý, nemůžu na nohu a nosit jsem dneska ani nespala. co bych s tím měla.

mluvčí 8,
——————–
Jít určitě přímo k praktickému lékaři. Nebo pokud je ten stav natolik vážný, že vyžaduje okamžitou péči, tak pak na pohotovost a je především potřeba udělat ultrazvukové vyšetření žil dolních končetin. Jestliže jste už prodělala trombózu, sice to byla pravděpodobně arteriální trombus, arteriální trombóza, čili trombózu jste prodělala v tepenném systému, tak i to riziko žilní trombózy nepochybně je a je potřeba to vyšetřit ultrazvukem.
Tak v každém případě tedy ale na svého lékaře.
Nenechte to na pohotovost, teda na chirurgii, to je diagnóza, která patří spíš na interní zaměření interní cévní, ten obor se jmenuje angiologie, čili obor interního lékařství, který se zabývá cévami. Angiologie. Taky nějaký tabletky na odvodnění

mluvčí 11,
——————–
Mockrát děkuju, nějak se na to obrátím, abych to rozhodně nepodcenila. Mockrát děkuji.

mluvčí 7,
——————–
Mějte hezky, hodně zdraví, přejeme, na shledanou. My jsme před malou chvíli mluvili o těch kompresních punčochách, pane doktore, na jakém principu fungují právě kompresní punčochy.

mluvčí 6,
——————–
kompresní punčochy které doporučujeme na cesty, přesněji řečeno lékařské graduované punčochy jsou lékařský prostředek, který vyvíjí stejnoměrný nebo rozdělený tlak do dolní končetiny Gra Dukovany i proto, že největší svěr vyvíjí na hřbetě nohy v oblasti kotníků. A ten svěr postupně nahoru ubývá. To je pro chodící pacienty ideální. Ty žily se tímto způsobem stáhnou, jejich nedomykavé chlopně se do určité míry zrekonstruují a zčásti aspoň tu funkci, kterou ztratily, mohou plnit. Samozřejmě ty punčochy, pokud jsou navlečeny v brzkých ranních hodinách, ideálně ještě na lůžku před vstáním z postele, tak brání i vzniku otoku.

mluvčí 7,
——————–
Takže máme další dotaz, pane doktore, dobrý den, kdo nám volá?

mluvčí 12,
——————–
Dobrý den. Prosím vás, já jsem se chtěla zeptat pana doktora. Mám křečové křečové žíly, mám teda značné a chtěla jsem se zeptat, jestli ty křečové žíly mají vliv na to že hrozně zebou nohy.
Protože zebou nohy, jestli to má, já si. Křečové žíly mají vliv na tohleto.


——————–
Ano, Děkuju za dotaz, je to poměrně častý dotaz, ale s křečovými žilami ten chlad v nohách nemá vztah, naopak u křečových žil si pacienti stěžují na horko z nohách, na pnutí, ale chlad v nohách studené nohy bývají spíš spojený s tepennou nedostatečností, čili špatným prokrvením tepennou, okysličenou krví, takže tady bych doporučil skutečně vyšetření cestou praktického lékaře u interního specialisty angiologa, aby se vyloučilo případné postižení tepenného systému dolních končetin.

mluvčí 12,
——————–
Aha, dobře. Ano.

mluvčí 6,
——————–
Děkujeme, děkujeme, že jste zavolala, mějte se hezky, na shledanou. Ještě jeden dotaz přišel písemný. Mám na noze vystouplé žíly, které mě často bolí, můžu poznat trombózu v noze. Jak se projevuje paní Anna z Rychnova.

mluvčí 8,
——————–
Trombóza je závažný vztah na žilách dolních končetin, je potřeba rozlišit tzv. povrchovou žilní trombózu, dříve jsme to nazývali jako tromboflebitida a hlubokou žilní trombózu, což je žilní zánět v hluboký žílách dolní končetiny, žíly, které jsou až ve svalech, v hloubce Le u kostí, obě tyto diagnózy se nedají přehlédnout, protože obě primárně se prezentují bolestivostí u těch povrchních žil, tam ty žíly ztvrdnou.
Bolí, jsou horké, červené, někdy u toho bývá teplota, ty hluboké žilly, kde je ten stav závažnější, hluboká žilní trombóza, tam je především výrazný otok a značná bolestivost, především při pohybu. Takže.
Pokud byste měla trombózu, ať povrchovou nebo hlubokou, tak ta se přehlédnout nedá.

mluvčí 7,
——————–
Pane doktore, co vlastně můžeme udělat pro to, abychom kčové žíly neměli.
Jaká je ta léčba.
Něco už jsme řekli, co můžeme udělat my sami pro sebe, ale co mohou udělat lékaři pro nás?


——————–
Tak v posledních letech nebo v několika málo posledních desetiletích se velice rozšířilo spektrum možnosti léčby křečových žil. Už to není jenom klasická operace, která se provádí více než už 100 let bez nějakých velkých změn, ale tu léčbu můžeme rozdělit na konzervativní a radikální. K té konzervativním metodám patří samozřejmě léky, o kterých už jsme se zmiňovali, elastické kompresní punčochy a případně sklerotizace, což je injekční aplikace léků do křečových žil, které je stáhnou, používáme je spíš u těch drobných žil nebo na doléčování po operacích a radikální léčba, jak už jsem se zmínil, buď klasická standardní operace v celkové anestezii nebo ve spinální anestezii s krátkodobou hospitalizací a poměrně dlouhou pracovní neschopností, anebo moderní metody miniinvazivní léčby, kam patří metody, jako je laser, Radio frekvence, tkáňové lepidlo a tyto metody posledních let.

mluvčí 7,
——————–
Ano, máme ještě jeden poslední dotaz. Dobrý den. Haló.

mluvčí 11,
——————–
Dobrý den. Já posluchačka z Náchodska, prosím vás, chtěla jsem se zeptat pana doktora. Krémy na žíly cévy priessnitzové, jestli mají nějaký smysl, to za prvé, a na syndrom neklidných nohou, zdali by se s tím dalo něco dělat.


——————–
Krémy, které se samozřejmě velice šířily a nabízejí je lékárny velmi často, není mi známo, žádná vědecká studie, která by potvrdila jejich význam. Samozřejmě může, můžou mít určitý chladivý efekt, úlevu těch, nohou, ale bohužel křečové žily po nich určitě nezmizí, pokud jde o syndrom neklidných nohou. Dříve se o této diagnóze mluvilo ve spojitosti k s křečovými žilami, ale dneska je to považováno za diagnózu neurologickou, je to určité nervové napětí v těch drobných nervech dolních končetin a tyto problémy léčí obor neurologie.

mluvčí 7,
——————–
Takže možná na tyto problémy se podíváme zase v některé z příštích poraden. Než se rozloučíme, budeme se muset bohužel rozloučit. Čas je neúprosný. Tak možná jdeme tedy ještě jednou. Ty obecné rady, co může každý z nás udělat pro to, abychom křečové žily neměli, abychom prožili léto v klidu a pohodě. Určitě ten pitný režim, to jste také říkal, že to je velice důležité, ten životní styl dodržovat zdraví.


——————–
Bohužel ten nejdůležitější faktor, o kterém jsem se zmiňoval, to je dědičnost, tak tu neovlivníme, rodiče si bohužel nevybereme, ale je mnoho těch faktorů, které ovlivnit můžeme. Už při výběru zaměstnání. Je důležité myslet na to, že u dětí z rodin, kde se křečové žily, vyskytují, často, je potřeba vybírat perspektivu zaměstnání, kde je co nejméně stání nebo sezení, spíš zaměstnání, kde je možnost se pohybovat, určitě nedělá dobře nadváha. Taky už jsme o ní mluvili. U žen hormonální antikoncepce tam, kde jsou převaha estrogenu, určitě nedělá také teplo, bohužel v létě teplo, je ale v zimě třeba vyhýbat se sauně, Thermalům, horké vaně. To všechno dobře nedělá. Velmi důležitý je také dostatečný pitný režim.

mluvčí 7,
——————–
Co takové střídavé sprchy tepla studená dělají také nohám dobře.

mluvčí 8,
——————–
Studená, určitě teplá příliš ne, doporučuje vlažná studená sprcha. To je skutečně velmi dobře.

mluvčí 7,
——————–
A kompresní punčochy hned, jak skončíme, hned si je dokupovat.
Což nás čeká, dovolená letecká. Takže pan doktor nám dal dnes rady, my za ně mnohokrát děkujeme, mějte se hezky, krásné léto a zase brzy v naší Poradně, na shledanou.


mluvčí 9,

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.