Energetická chudoba v Česku  

ČT 1 


Prezident Petr Pavel bude v nadcházejícím týdnu jednat s vicepremiérem Marianem Jurečkou o revizi sociálních dávek. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Podle hlavy státu je revize nutná stejně jako větší spolupráce ministerstev po nedávných návštěvách Karlovarského a Ústeckého kraje. Prezident míní, že do potíží se dostává čím dál víc lidí.

Petr Pavel, prezident republiky
——————–
Tady máme poměrně dynamicky rostoucí skupinu lidí, kteří jsou zvyklí chodit do práce, jsou zvyklí platit daně, žijí podle všech pravidel, a přesto nejsou schopni uhradit z příjmů běžné životní potřeby.

moderátor ČT
——————–
Teď konkrétně počet lidí, kteří mají problémy s placením účtů za energie, už přesáhl milion a čtvrt. Vyplývá to z průzkumu, který si nechalo zpracovat Ministerstvo práce a sociálních věcí. Číslo se během tří let téměř zdvojnásobilo, tzv. energetická chudoba trápí hlavně samoživitelky, nízkopříjmové rodiny a seniorky, které žijí samy.

Před pár lety prodělal mozkovou příhodu. Do života, jaký vedl dřív, se Dušan Olah dodnes naplno nevrátil.

Dušan Olah, muž po mozkové příhodě
——————–
Jsem se nemohl ani nějak společensky zase zařadit, jo, jako každý člověk, že jo, jít do práce a být z toho živej.

redaktorka ČT
——————–
Označuje to za spouštěč svých ekonomických problémů. Žije sám v pražském nájemním bytě, pomáhají mu přátelé a taky Armáda spásy. Letos řešili i nedoplatky za vodu a elektřinu.

Dušan Olah, muž po mozkové příhodě
——————–
Poslali mi fakturu, květen, no a v červnu jsem to zaplatil.

redaktorka ČT
——————–
Šlo o tisíce korun. Ne vždy se ale podaří nedoplatky vyřešit tak rychle. Počet lidí, kteří se potýkají s energetickou chudobou, v předchozích letech narostl. Roli v tom sehrálo i zdražení po začátku ruské agrese na Ukrajině.

Jan Klusáček, analytik, Za bydlení
——————–
Buď si nemohou dostatečně dovolit vytápět, nebo mají dluhy na energií, nebo dávají na energie více než 20 % svých příjmů, a výsledkem jejich chudoba.

redaktorka ČT
——————–
Ministerstvo práce v pilotní fázi nového projektu pomohlo 70 domácnostem radami, jak ušetřit nebo přímo výměnou starých spotřebičů za nové.

Zuzana Matěchová, oddělení projektů a sociálnícj inovací, Ministerstvo práce a soc. věcí
——————–
Starší mrazák je v podstatě považován za velkého žrouta energie, ty novější mrazáky už jsou natolik úsporné, že zase se pohybujeme u úspory třeba i pětistovky měsíčně, což dělá 6000 ročně.

redaktorka ČT
——————–
Teď resort zapojí stovky dalších rodin. Zlepšení situace si slibuje od nového zákona o podpoře bydlení, který schválila vláda, počítá se zavedením kontaktních míst.

Zuzana Freitas Lopesová, náměstkyně ministra práce a sociálních věcí /Piráti/
——————–
Kde určitě bude možné potom propojovat domácnost, kde indikujeme nějaký problém, právě na energetické poradce.

redaktorka ČT
——————–
Právě komunikaci s lidmi, kteří se dostávají do finančních problémů, považují odborníci za klíčovou. Často se podle nich nevyznají ve vyúčtováních ani na spotřebitelském trhu.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.