Divadelní hra Slepci  

divadelní hra Slepci

ČT 1


Slepci, Česko-Ukrajinská inscenace, kterou nazkoušeli herci z brněnského Divadla 3+kk a Charkovského Publicist Theatre je nově k vidění v brněnské věznici na Cejlu. Přibližuje, za jakých podmínek v minulém století tvořili ukrajinští umělci a zdůrazňuje jejich neustálý boj za vlastní kulturní identitu.

Držme se jeden druhého, abychom se neztratili v temnotě dějin, tak zní jedno z hesel nové Ukrajinsko-české inscenace v brněnské káznici. Kromě herců se zapojují i diváci, část z nich se stane nevidomými, aby prožitek z představení lépe procítili i dalšími smysly.

Libor BRZOBOHATÝ, dramaturg
——————–
Ta metafora se vlastně vztahuje přímo k těm ukrajinským básníkům, kteří vlastně byli oslepeni nadějí na svobodné fungování.

redaktorka ČT
——————–
Tato básnická generace nesla název rozstřílené obrození. Tvořili ve dvacátých letech minulého století v krátkém období ukrajinské svobody, většina z nich padla za oběť stalinským represím během třicátých let, nebo je režim dohnal šílenství. Inscenace zároveň připomíná ukrajinské umělce, kteří po vzniku Sovětského svazu emigrovali do Československa a pokračovali v tvorbě z exilu.

Kosťantyn VASJUKOV, režisér
——————–
Chtěli jsme mluvit nejen o Ukrajině, rozumněli jsme, že jsme v Česku a spolupracujeme s českým divákem.

redaktorka ČT
——————–
A i herci se za pouhé dva měsíce zkoušení museli vypořádat i s jazykovou bariérou a často odlišným stylem projevu.

Magdalena KOVÁŘOVÁ, herečka
——————–
I třeba pro mě je to jako vnímat, jak oni třeba to umění jako pojímají, jakou poetiku má ten jejich jazyk.

redaktorka ČT
——————–
Představení se navíc odehrává v prostorách brněnské káznice, která je s perzekucí politických vězňů, včetně básníků úzce spojena.

Česká televize, Brno.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.