Vyhlídkové lety pro handicapované v H. Králové  

ČT 1

Otevřené nebe pro handicapované. Na letišti v Hradci Králové se konal patnáctý ročník charitativní akce. Při ní mohou vyhlídkové lety vyzkoušet lidé se všemi typy postižení. Do letounů a vrtulníků, kam by se za běžného provozu nedostali, pomohli zdravotníci zhruba tisícovce zájemců.

Znevýhodnění fyzické či duševní. Na první pohled viditelné víc či míň. V běžném životě se po pracovním úraze bez pomoci neobejde ani Jiří Miňovský.

Jiří Miňovský, vozíčkář
——————–
Já jsem kdysi skákal, byl jsem jako sportovní parašutista, tak ten vzduch mě pořád jako láká.

moderátorka
——————–
Návrat do oblak se zdál nereálný do doby, než rodina objevila akci na hradeckém letišti. Zájemců o ni z řad jednotlivců i ústavů rok od roku přibývá.

Marián Vilhan, vozíčkář
——————–
Prostě jakýkoliv handicap si vzpomenete, jak tady ty lidi jsou v podstatě, jo, což je super. A všichni se dostanou.

moderátorka
——————–
Pro vyhlídkové lety nabídly hradecké letecké služby se svými partnery různé typy letounů. Letos poprvé i vládní Airbus, který uvolnilo Ministerstvo dopravy. Pokyny pro piloty ale zůstávají stejné.

Vít Kučera (pilot vrtulníku),
——————–
Dají se ty lety letět, řekněme, dynamičtěji, ale v rámci letů pro znevýhodněné lidi se to budeme samozřejmě snažit trošku uklidnit.

moderátorka
——————–
Armáda i majitelé civilních letounů a vrtulníků půjčují stroje na celý den a hradí i náklady na palivo.

anketa
——————–
Vždycky to byl jeho sen, letět vrtulníkem, a vůbec jsem nedoufala, že se nám to dneska poštěstí. Takže my jsme nadšený.

moderátorka
——————–
K nejoblíbenějším vyhlídkám patřily Krkonoše, Ještěd a Český ráj.

Česká televize.

Open Skies for Handicapped je charitativní akce, kterou od roku 2008 pořádají Letecké služby Hradec Králové a.s. Cílem akce je umožnit lidem se zdravotním znevýhodněním zážitek z vyhlídkového letu. Akce je pořádána za finanční podpory Statutárního města Hradec Králové, Královéhradeckého kraje a dalších partnerů. Vyhlídkové lety jsou zabezpečovány Vzdušnými silami Armády České republiky a Centrem leteckého výcviku Pardubice. Součástí akce je bohatý doprovodný program, který je přístupný široké veřejnosti. Vstup na akci a parkování jsou v průběhu akce zdarma. 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.