Ceny za domovy pro seniory možná v příštím roce razantně stoupnou

ilustrační foto: Photoxpress

NOVA – Televizní noviny

Soukromé domovy pro seniory možná od ledna výrazně podraží. Poslanci sociálního výboru dnes podpořili koaliční návrh zákona, který ruší limit pro maximální platbu za pobyt v těchto zařízeních.

Koalice si od toho slibuje transparentnější služby v domovech a příliv nových poskytovatelů sociálních služeb. Opozici se návrh příliš nelíbí a chystá řadu pozměňovacích návrhů.

Dosud je maximální cena zastropovaná. Ve státních i soukromých domovech pro seniory tak mohou klienti platit maximálně 560 Kč za den. Od příštího roku by ale cenový strop mohl skončit. Podle koaličních poslanců jsou totiž náklady na provoz výrazně vyšší a domovy seniorů tak od klientů vybírají i absurdní poplatky a pohybují se tím na hraně zákona. Příkladem jsou třeba poplatky za půjčení příborů.

Pavla PIVOŇKA VAŇKOVÁ, poslankyně, členka výboru pro sociální politiku /STAN/
——————–
V současnosti máme trochu v těchto soukromých pobytových službách netransparentní chování. My za ministerstvo a koaliční strany bychom v tom chtěli udělat pořádek, aby nám nebyly tyto zařízení v rámci šedé ekonomiky schopny vybírat nějaké opakované dary a podobně.

Jiří NAVRÁTIL, poslanec /KDU-ČSL/
——————–
Uzavírají další dodatkové smlouvy právě s rodinami nebo s klientem využívajících jejich službu. A stejnak se tam doplácí už dnes kolem 10, 20 tisíc.

redaktorka
——————–
Tomu by nový zákon mohl zabránit. Po zrušení limitu dlouho volali sami soukromí poskytovatelé.

Karla KOHOUTOVÁ, penzion pro seniory Atrium
——————–
V konečném součtu je to bude stát a služba stejně, jen bude jinak poskládaná ta cena. Za nás bude transparentní, bude jednoznačná, nebude mít žádné skryté další poplatky a bude kontrolovatelná. Denní sazba stojí, řeknu, 800 000 Kč a nemusíme skrývat a vymýšlet nějaké fakultativní služby, dary, sponzoringy a podobné věci.

redaktorka
——————–
Opozice se ale obává, že zrušení limitu může vést ke snížení dostupnosti sociálních služeb. Státních zařízení je totiž nedostatek a ta soukromá by si teď mohla účtovat libovolné částky za své služby.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, poslankyně /SPD/
——————–
Pokud by tento návrh byl přijat, tak by hrozilo podle mého názoru, že bude docházet k privatizaci sociálních služeb a řada klientů si nebude moci tuto službu dovolit. A stát by se jednoznačně měl zaměřit na posílení veškerého veřejného zařízení tak, aby byla dostupná péče pro všechny klienty.

redaktorka
——————–
Zrušení cenového stropu se má týkat jen těch zařízení, která nejsou v krajské síti poskytovatelů a nedosáhnou tak na dotace.


Pobyt v domovech seniorů je drahá záležitost. V mnoha případech se na takovou péči musí skládat celá rodina nebo senioři musejí prodat dům nebo byt, aby měli na zaplacení péče. V soukromých zařízeních, která nedosáhnou na dotace, bývají platby za pobyt vyšší než ve státních, ale není to pravidlem.

Jan HORÁK, klient Domu seniorů Liberec, 87 let
——————–
Ta obsluha je tady solidní. Ty sestry se starají o nás, jsou opravdu.

redaktorka
——————–
Pan Horák je v domově první měsíc. Odborníci mu doporučovali pobyt v soukromém alzheimercentru. Manželka už se o něj sama nedokázala doma postarat. Jenže nevycházejí s penězi.

Libuše HORÁKOVÁ, manželka klienta Domu seniorů Liberec, 84
——————–
Mně by zbylo na inkaso a navíc ne.

redaktorka
——————–
Nakonec se štěstím získal místo ve státním zařízení. I tak na pobyt pana Horáka padne celý jeho důchod. Něco přispívá manželka a dalších 20 000 mu doplácí stát.

Libuše HORÁKOVÁ, manželka klienta Domu seniorů Liberec, 84
——————–
To je takovejch 35 000 dohromady.

redaktorka
——————–
Holiče, pedikúru a nákup léků si musí hradit ze čtyřtisícového kapesného.

Libuše HORÁKOVÁ, manželka klienta Domu seniorů Liberec, 84
——————–
Problém je to, že já jsem sama doma teda a musím si všecko platit, že jo. Snad to utáhnu.

Jan VLK, syn klientky soukromého Penzionu pro seniory Atrium Liberec
——————–
Štěstí, že mám toho syna.

redaktorka
——————–
Například paní Vlkovou stojí pobyt v tomto soukromém zařízení 667 Kč denně. Její syn jsem za ní chodí každý den. Devadesátiletá seniorka má v ceně základní služby, jako je ubytování, strava, energie, úklid, praní a dostupnost lékaře.

Jan VLK, syn klientky soukromého Penzionu pro seniory Atrium Liberec
——————–
Ubytování 12 500 a 7 500 jsou služby a strava. Dohromady cirka 20 000. Vždycky takhle nějakou maličkost vždycky přivezu. Samozřejmě musí tady být něco, když se kupujou nějaký léky a tyhlety věci.

Marie VLKOVÁ, klientka soukromého Penzionu pro seniory Atrium Liberec, 90 let
——————–
Ty Ukrajinky, co jsou tady, ty jsou hodný teda.

redaktorka
——————–
Paní Bulířová sháněla penzion pro obézní a nepohyblivou babičku svého manžela. Z LDN ji dala nejprve do státního domova důchodců, tam ale příliš spokojená nebyla.

Petronela BULÍŘOVÁ, příbuzná seniorky, Liberec
——————–
560 Kč je prostě mimo realitu. Upřímně, 35 000. Nicméně to neobnášelo lepší stravu, byla pouze standardní, nebyla v tom pedikúra, manikúra, kadeřnice, nic nadstandardního, nic navíc. Ve výsledku standardní jednoduchá péče. Rehabilitace v ceně nebyly. Takže z rodinného rozpočtu my jsme přilepšovali 3000.

redaktorka
——————–
Nakonec babičku přihlásila do soukromého zařízení, kde jí za 32 000 nabídli kompletní služby v sociální oblasti. A připlácet si tak musela už jen za rehabilitace. Alena Šedivá a Ivan Berka, televize Nova.


Tak a teď je s námi ve vysílání Zdislava Odstrčilová, vrchní ředitelka sekce rodinné politiky a sociálních služeb Ministerstva práce a sociálních věcí. A poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka. Dobrý večer vám oběma. Paní ředitelko, nestane se, pokud ten návrh bude tak, jak je teď navržen, přijat, že se od 1. ledna stane velká část těchto domovů pro lidi nedostupná?

Zdislava ODSTRČILOVÁ, ředitelka, sekce rodinné politiky a sociálních služeb, MPSV ČR
——————–
Dobrý večer i ode mě. Je třeba říct, že od 1. ledna se nedá očekávat žádná velká změna a ani do budoucna v tomto směru tuto změnu neočekáváme, protože tak, jak jste v reportáži zmínili, tu možnost nemít nebo nedodržovat limity, kterou jinak stanoví vyhláška, prováděcí vyhláška k zákonu o sociálních službách, tak se skutečně bude týkat jenom těch provozovatelů sociálních služeb, kteří jsou mimo síť krajské sítě nebo nadregionální síť. Například v Moravskoslezském kraji v krajské síti je celkem asi 8000 lůžek a ty, co jsou mimo síť, těch je necelých 300.

moderátor
——————–
Ale přesto se může stát, že těch 300 bude pro občany nedostupných. A protože víme, že o domovy seniorů je velký zájem, vyšší než je nabídka, tak pak bude těžké to případně nahradit. Pane poslanče, už jsme slyšeli v reportáži některé kritické hlasy opozičních poslanců, jak se k tomuto návrhu staví hnutí ANO?

Aleš JUCHELKA, poslanec, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
Tak my máme k tomu poměrně negativní postoj, k celému tomu vládnímu návrhu zákona o sociálně zdravotním pomezí, poněvadž máme ten pocit z toho zákona, že to skutečně nahrává soukromým poskytovatelům pobytových služeb. Celý ten zákon tak, jak je postavený, když budu hovořit velmi upřímně, tak se to týká skutečně lobbingu některých soukromých poskytovatelů. Na druhou stranu mně samozřejmě nevadí žádná transparentnost z hlediska financování těch pobytových služeb, ale co mi tam například vadí, tak je otázka toho, že v tuto chvíli podle zákona má zůstat 15 % ze starobního důchodu těm jednotlivým seniorům. A toto bohužel tady tento zákon vypouští, to znamená, že například z 20 000, které má starobní důchodce jako důchod, mu nezůstanou ani ty 3000, aby třeba, já nevím, koupil během měsíce dárek pro vnoučata, koupil si čokoládu, kafe nebo zašel do divadla. Takže tady toto mi hodně vadí. Nicméně my budeme dávat celou řadu pozměňovacích návrhů na plénum Poslanecké sněmovny. Dneska jsme byli skutečně tím dvouhodinovým jednáním výboru pro sociální politiku velmi překvapeni. Neexistují k tomu žádné další věci, jako jsou prováděcí vyhlášky z hlediska bezpečnosti, materiálně technický…

Reynolds Koranteng, moderátor
——————–
Rozumím, dáme prostor také paní ředitelce, aby měla prostor také něco říct. Paní ředitelko, v té reportáži, kterou diváci viděli před naším rozhovorem, zaznělo, že senioři musí připlácet na různé služby, které neobsahují tu základní cenu. Neuvažujete o tom, že pokud rozvolníte tedy tu základní cenu pro ty ubytovací zařízení, že byste uvalili nějaké embargo na tady ty nadstandardní služby nebo na ty služby?

Zdislava ODSTRČILOVÁ, ředitelka, sekce rodinné politiky a sociálních služeb, MPSV ČR
——————–
Je třeba říct, že do segmentu sociálních služeb je třeba dostat maximální pestrost a různost nabídky. Je to běžné i vlastně v celém světě, v rozvinutém světě, že existuje opravdu velká škála poskytovatelů sociálních služeb a různé druhy. Je také třeba říct, že tyto služby, které jsou poskytovány podle registrace nebo na základě registrace, ale jsou mimo síť, tak vlastně musí jinak plnit všechny podmínky, které stanoví zákon.

moderátor
——————–
Mně jde spíš šlo o to, omlouvám se, že vám skáču do řeči, ale dneska senioři platí nějakou limitovanou cenu a pak musí připlácet za různé služby, tak jestli když bude cena volná, jestli by tedy neměla být nějaké embargo, nějaký zákaz připlácení si na tyto nadstandardní služby, jestli by to neměla obsahovat ta základní cena.

Zdislava ODSTRČILOVÁ,
Pardon, já si osobně myslím, že toto určí i sám trh tak, jak je tomu vlastně všude ve světě, že pokud by poskytovatelé, kteří vlastně nebudou soudní, můžu použít toto slovo, a budou dávat příliš vysoké ceny, tak vlastně nebudou mít ani klientelu. Takže předpokládám, že se to vyvine úplně standardním způsobem tak, jak je to ve světě běžné.

moderátor
——————–
Pan poslanec vrtí nesouhlasně hlavou. Prosím krátce, reagujte, budeme muset končit.

Aleš JUCHELKA, poslanec, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
Ano, není to tak, protože máme samozřejmě více seniorů a více rodin, které chtějí, aby jejich rodiče třeba byli v pobytových službách. A ten převis těch čekajících seniorů je skutečně, jsou to desítky tisíc, které čekají v pořadníku na to, až se do nějaké pobytové služby dostanou, takže tam oni potom zaplatí v té tísni, můžu říct, skoro cokoliv.

moderátor
——————–
Ano, poslední slovo, paní ředitelko, na závěr, vy také nesouhlasíte s tím, co říkal pan poslanec? Prosím stručně.

Zdislava ODSTRČILOVÁ,
Ano, mrzí mě, že se teď bavíme jenom o tom posledním segmentu, ale my se hodně budeme zaměřovat na to, aby byly dostupné služby, aby lidé mohli zůstat doma, aby měli takovou podporu, aby zůstali s rodinou a ve svém vlastním prostředí. A vlastně ta možnost být v pobytovém zařízení až ta poslední možnost. A zároveň je třeba zdůraznit, že teď už platí ustanovení občanského zákoníku, kde je vyživovací povinnost nejenom rodičů vůči dětem, ale i dětí vůči rodičům.

moderátor
——————–
Tak otázek by bylo hodně, ale bohužel náš čas vypršel. Já vám oběma děkuji za to, že jste přijali naše pozvání a přeji klidný večer.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.