Rekordní požadavky ministrů  

ČT 1


Ministři požadují pro své rezorty příští rok zhruba o 250 miliard korun víc, než můžou podle plánovaného schodku státního rozpočtu dostat. Rekordní požadavky potvrdili nezávisle na sobě tři členové vlády.

Ministr financí přitom trvá na dodržení plánovaného deficitu 235 miliard a vyzval vládní kolegy, aby své požadavky během letního vyjednávání o rozpočtu výrazně snížili.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, 1. místopředseda strany /ODS/
——————–
Já myslím, že ta ministerstva v té první fázi jsou maximalistická, že řeknou, co všechno by chtěly, a pak proto o tom jednáme jako vláda, jako celek, aby vláda učila priority, ten konkrétní člen či členka vlády musí přesvědčit ostatní členy vlády, že například priority v jeho rezortu jsou důležitější než ty priority v jiném rezortu.

moderátor ČT
——————–
Ministr financí jmenoval priority, na které dá vláda příští rok víc peněz. Zvýšení důchodů zhruba o čtyři stovky, výdaje na obranu ve výši 2 % HDP, růst plateb státu zdravotním pojišťovnám, anebo dorovnání učitelských platů na 130 % průměrné mzdy. Právě ministr školství požaduje pro příští rok navíc desítky miliard, jinak hrozí, že rozpočet nepodpoří.

Úklid školních chodeb, pomocné práce v kuchyni nebo třeba vytápění školy zajišťovaly ještě loni v Dětřichově na Liberecku tři ženy. Na začátku roku ale musel ředitel jednu z nich kvůli škrtům propustit.

David KOLAČNÝ, ředitel, ZŠ a MŠ Dětřichov
——————–
Vzhledem k tomu, že jsme malá škola, tak si nemůže dovolit prostě čekat na finance, jestli nějaké budou.

redaktor
——————–
Práci si učitelky rozdělily mezi sebe.

Irena LUPOMĚSKÁ, učitelka, ZŠ a MŠ Dětřichov
——————–
Chodíme po vyučování pomáhat do kuchyně, mýt nádobí, sbírat tácy a potom po vyučování vlastně uklízíme si i samy třídu.

redaktor
——————–
Vláda letos navíc i přes loňskou vysokou inflaci snížila částku na platy nepedagogů o 2 %. Ministr školství říká, že podobné škrty už v rozpočtu na příští rok dopustit nechce. Požaduje také 10 miliard navíc na platy učitelů, 7,5 miliardy na investice a 6 miliard pro vysoké školy.

Mikuláš BEK, ministr školství, mládeže a tělovýchovy /STAN/
——————–
Platí zcela jednoznačně to, že potřebujeme několik desítek miliard na to, abychom dosáhli toho cíle.

redaktor
——————–
V opačném případě ministr hrozí, že nebude hlasovat pro státní rozpočet na příští rok.

Mikuláš BEK, ministr školství, mládeže a tělovýchovy /STAN/
——————–
Já bych ho samozřejmě nepodpořil na vládě, pokud nebude odpovídat mému nejlepšímu vědomí a svědomí.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, 1. místopředseda strany /ODS/
——————–
Já myslím, že to jsou nezodpovědné výroky, že naši voliči, a teď myslím naši voliči všech vládních stran, nerozlišuji, které strany určitě nechtějí, aby padla vláda a je naším úkolem se domluvit.

redaktor
——————–
Ministr financí Zbyněk Stanjura připomíná, že návrh státního rozpočtu je klíčový vládní zákon, bez jehož schválení nemůže kabinet prosazovat své priority a věří, že rozpočet na příští rok nakonec podpoří všichni ministři Fialovy vlády.

Petr FIALA, premiér, předseda strany /ODS/
——————–
O tom, jaké bude rozložení mezi jednotlivými kapitolami, budeme jednat jako každý rok. Já myslím, že je zbytečné si dopředu hrozit nějakými kroky.

redaktor
——————–
Desítky miliard navíc bude oproti letošku požadovat hlavně kvůli zvýšení důchodů či příspěvku na péči ministr práce. Růst rozpočtu o 30 miliard bude chtít šéf resortu pro ministerstvo dopravy a například 14 miliard navíc požaduje ministr pro místní rozvoj.

Ivan Bartoš, vicepremiér, ministr pro místní rozvoj, předseda strany /Piráti/
——————–
Ty investice míří především na ty dva velké programy na budování dostupného bydlení, ale jsou tam i požadavky týkající se rozvoje regionů.

Vít RAKUŠAN, 1. vicepremiér, ministr vnitra, předseda hnutí /STAN/
——————–
Určitě to malé částky nebudou, nicméně všechny ty nároky budou mít svůj jasný důvod, je to samozřejmě koncepce rozvoje ochrany měkkých cílů, jsou to další provozní výdaje.

redaktor
——————–
18 členů vlády celkem podle informací ČT požaduje o zhruba 250 miliard víc, než jim umožňuje plánovaný schodek 235 miliard. Sami ministři připouští, že budou muset ze svých požadavků slevit.

Martin KUPKA, ministr dopravy, místopředseda strany /ODS/
——————–
Nás čeká období, kdy se musejí ty předpoklady postupně přiblížit, to je očekávané a nezbytné výši deficitu.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Pak je o tom, aby ministr financí s nimi vyjednával, to nejsou žádné PR schůzky, to má být tvrdé vyjednávání a hledání nějakého kompromisu.

redaktor
——————–
Česká vláda bude návrh státního rozpočtu na příští rok projednávat na konci září, v říjnu pak začnou tento důležitý vládní zákon projednávat poslanci.

Plánovaný schodek rozpočtu na příští rok je už šestým výrazně deficitním řadě, rekordní byl v roce 2021 420 miliard, od té doby hospodaření v minusu postupně brzdí až naplánovaných 235 miliard korun.

Klesnout má podle vládních plánů i deficit celých veřejných financí, do kterých patří vedle státního rozpočtu i hospodaření krajů nebo obcí. Zatímco loni vzrostl schodek o půl procentního bodu na 3,7 % HDP, letos a příští rok kabinet plánuje jeho snižování až ke dvěma procentům.

1 komentář

  1. Vláda snížila částku na platy nepedagogů o 2 %. A proto ředitel propustil jednu ze 3 pomocnic? Tak jestli měly plat 20 tisíc, musel by jim ho snížit o 400 kč. Ale to nejde, tak jednu propustil? A její peníze – nějakých 19 tisíc – si mezi sebou s radostí rozdělily učitelky se svými 40tisícovými platy. Proč ne, čas na to mají, když mají jen 4-5 hodin denně na vyučování a zbytek času je na tzv. přípravu.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.