Ve Lvově vracejí lidi do života  

Prima – Hlavní zprávy

Smutná statistika z války na Ukrajině. Přes 50 000 Ukrajinců v ní přišlo o některou ze svých končetin. Ve Lvově vyrostlo moderní středisko, které dává pacientům naději na normální život. Přímo tam natáčel reportér Patrik Kaizr.

Patrik Kaizr, redaktor
——————–
Středisko Superhumans. Superlidi. Hned za dveřmi potkáváme dvacetiletou Ruslanu. Pracuje na recepci. Zpod sukně je vidět její protéza.

Ruslana , pracovnice centra Superhumans
——————–
První měsíce jsem nemohla vyjít na ulici. Nemohla jsem se smířit se svým tělem. Nemohla jsem se na sebe podívat do zrcadla. Ale pak jsem se musela rozhodnout, jestli se zavřít mezi čtyřmi stěnami, nebo žít dál.

redaktor
——————–
Když jí bylo 18, ZAČALA válka a ona šla bojovat. V Chersonské oblasti na náklaďák převážející její jednotku zaútočil ruský dron. Výbuch jí utrhl celou nohu.

Artem , ukrajinský voják
——————–
Přiletěl holub a nestačil zabrzdit a utrhl mi obě nohy.

redaktor
——————–
Vtipkuje stejně jako Ruslana Artem. Skutečnost byla mnohem děsivější. Dělostřelecký granát mu utrhl obě nohy. Kdo by čekal, že centrum bude plné smutku, deprese, mýlil by se. Opak je pravdou.

Andrij Išik, mluvčí centra
——————–
Tady hodně frčí černý humor. Třeba když se potkávají na chodbě, říkají si, kde máš ruku nebo nohu? My těm lidem vracíme jejich dovednosti a oni vidí, že můžou žít normálně, že můžou chodit, jezdit na koni, řídit auto, najít si děvče, založit rodinu.

redaktor
——————–
Na protézách pracují hlavně američtí specialisté.

Mike Schroeder, protetik
——————–
Tady jsou elektrody a ty přijímají elektrické signály ze svalu a ty se pak přesunou do samotné dlaně.

Patrik Kaizr, redaktor
——————–
Centrum, které financují dárci, už vrátilo do života na 400 lidí. Většinou vojáků, ale i civilistů, kteří třeba šlápli na minu. Problém je, že Ukrajina rozhodně není bezbariérová.

Artem , ukrajinský voják
——————–
Špatně se chodí po dlažebních kostkách, na úřady, do kin, do obchodů, do metra vedou jen schody. To je problém.

redaktor
——————–
V centru tak mají i program pro ukrajinské podnikatele, kterým vysvětlují, jak důležité je mít bezbariérové přístupy. A pokouší se připravit ukrajinskou společnost na to, že to bude země postižených.

CNN Prima News.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.