Rodiče malých dětí zanedbávají screening sluchu 

pixabay

ČT 1


Víc než polovina rodičů zanedbává kontrolu sluchu svých dětí, kterou mají projít v pěti letech. Uvádějí to lékaři s tím, že předškolákům přitom takový screening na ORL hradí zdravotní pojišťovny. Dané vyšetření je podle nich důležité hlavně proto, aby odhalilo případné vady ještě předtím, než dítě nastoupí do první třídy.

Jednoduché a rychlé vyšetření. Tak mluví specialisté o screeningu sluchu pomocí tónového audiogramu.

Lukáš Školoudík, vedoucí lékař dětského oddělení
——————–
Sestřička pouští dítěti tóny o čtyřech základních frekvencích a dítě nám ukazuje, na jaké intenzitě tón uslyší. Intenzita je mezi 5 a 15 decibility, takže s tímto výsledkem můžeme říct mamince, že dítě slyší normálně.

redaktorka
——————–
Pokud má lékař podezření na nedoslýchavost, doporučí další vyšetření.

Viktor Chrobok, primář, Klinika ORL a chirurgie hlavy a krku FNHK
——————–
V tomto věku jedno z nejčastějších onemocnění je, že děti mají v těchto místech zvětšenou nosní mandli a ta tlačí na ústí sluchové trubice a vytvoří se zde nezánětlivý sekret. Tuto nedoslýchavost umíme řešit.

Petra Vlachová, matka dítěte se sluchovým znevýhodněním
——————–
Můj starší syn se narodil extrémně nedonošený a vlastně v pěti letech mu byla diagnostikovaná vada sluchu, dostal sluchadla a to byla obrovská změna, začal hned lépe skládat věty.

redaktorka
——————–
Tady na škole pro děti se sluchovým znevýhodněním v Hradci Králové vzdělávají kromě neslyšících dětí i ty nedoslýchavé. Některé z nich se po intenzivní logopedické péči mohou dál vzdělávat na běžných školách.

Pavla Pražáková, speciální pedagožka, VOŠ, SŠ, ZŠ A MŠ Štefánikova
——————–
Konkrétně, co třeba v tom českém jazyce nejsou schopny diferencovat, podobná slova. Například kosa, koza.

redaktorka
——————–
Problémy pak mají žáci třeba i při diktátech, kdy mají rozlišit tvrdé a měkké slabiky. Nejméně dětí chodí na screeningy v Karlovarském kraji, nejvíce v Královéhradeckém.

Česká televize, Hradec Králové.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.