Šmucler: Zakázat lidem amalgám – to mi přijde jako zločin   

ilustrační foto: Gregory Szarkiewicz FreeDigitalPhotos

ČRo Dvojka 

Stomatologové v Česku každoročně ošetří nejméně 2 miliony lidí se zkaženými zuby a vytvoří přitom zhruba 5 milionů plomb. Ale to jsou čísla jenom od pojišťoven. Další lidé čerpají, a to péči za hotové. To jsou možná i slova našeho dnešního hosta pořadu Káva o čtvrté, kterým je prezident české stomatologické komory pan doc. Roman Šmucler. Pěkně vás tu vítám.
No, kolik vy tak jako v průměru běžně odhadem za týden uděláte zubních ploch.

doc. Roman Šmucler,
——————–
Ani jednu. Já jsem ten ideální, abych tady o tom mluvil, to znamená, kdo to jako nedělá a jen o tom mluví. Já jsem kdysi byl mezi dvěma lidmi, co sem ty bílé plomby v uvozovkách, co na ně svítí tím světýlkem, přesněji fotokompozitní pryskyřice, přivezl, takže jsem to kdysi dělal hodně, hodně, moc a teď už jenom to řeším politicky, radím…. tak jsem ideální člověk pro vás.

moderátorka
——————–
Děkuju pěkně za vtipný úvod. Zubní výplně, co to vlastně je, pane docente, přesně ta zubní výplň.

doc. Roman Šmucler
——————–
Je to vlastně náhrada částí zubní tkáně poté, co se odpreparuje ten zubní kaz a vlastně se to hrozně vyvíjí, je to velký vývoj jednak v tom, co to vlastně je ten zubní kaz…., já pamatuju, že jsme možná odstraňovali až moc těch tkání, dneska jsme v tom jako mnohem šetrnější, dokážeme přesně poznat, co se musí dát pryč tím, že třeba už kdysi, když jsem právě dělal výplně, v roce 92, tak jsme přišli s tím, že jako Japonci jsme začali barvit ty části zubu, který se musí odstranit, dá se na to taky přijít pomocí rentgenu a pak jsem přešel na diagnostiku pomocí fluorescence, abysme z toho zubu opravdu neodstranili ani o kousíček víc, takže…

Patricie STROUHALOVÁ, moderátorka
——————–
Tedy ten zub potřebuje, už opravdu potřebuje tu zubní výplň.

doc. Roman Šmucler
——————–
dneska se to hrozně posunulo, dřív se na to přicházelo zejména takzvaně dotykem – taktilně – zubní lékař používal takový ten nepopulární drátek – pátradlo se tomu říká odborně a pak se tam jako šťouralo a zjišťovalo se, jestli je to měkký, jestli ten pacient vždycky jako že to zabolí. Dneska už třeba ve světě je to tak, že se ty zuby fotí, rozpoznává se to umělou inteligencí, jestli tam je kaz, nejčastější diagnóza zubního kazu je rentgenem, takže zubní lékař by měl jednou za rok rentgenovat ty zuby, protože ty opravdu malý, který se dají dobře odstranit, se poznají jenom tím rentgenem, no a pak je potřeba odstranit to, co se opravdu musí dát pryč, no, a ta výplň je o tom, že tam dáme nějaký materiál, který nám tam dlouho vydrží, to znamená, můžou to být nějaké provizorní cementy, lépe, když jsou to nějaká fotokompozita, nejlépe třeba keramika.

moderátorka
——————–
No, a s jakými výplněmi nejčastěji dnes tedy zubní lékaři pracují? Když bychom se podívali, jaké výhody a nevýhody mají ty jednotlivé materiály.

doc. Roman Šmucler
——————–
Tak úplně, když řekneme nejčastěji, tak to bude určitě fotokompozitní pryskyřice. Kolik se jich udělá v České republice, nevíme, protože se nehradí ze zdravotního pojištění, takže není žádná statistika. Řekl bych, že jich bude nejvíc. Jejich ohromnou výhodou je, že ztuhnou v ten okamžik, kdy zubní lékař na ně posvítí světlem. Mají třeba nevýhody v určitý kontrakci, že se můžou různě stahovat, jsou velmi náročný na to, jak se s nima pracuje, to nejhorší na nich vlastně je, že oni nesnáší polymerovat tam, kde je vlhko, takže my musíme velmi jako pečlivě, to stojí čas, a to je na tom ta drahá cena, ne ten materiál – to stojí stejně jako ten amalgám, ale víc stojí ten čas, kdy to musíme mít opravdu suché, takže to jsou ty kompozitní pryskyřice. Levnější na pojišťovnu jsou, že samy chemicky ztuhnou, tam je ta nevýhoda, že lékař musí čekat, anebo naopak zase tuhne příliš brzo. Zakázaly se amalgámy. Tam bych lidi uklidnil, že žádný nebezpečí z nich nehrozí. Světová stomatologická organizace naposledy před dvěma lety řekla, že se nemají zakazovat, že pro spoustu těch pacientů, kteří mají mizernou hygienu – proto ty kazy vznikají -, tak ten amalgám má tu výhodu, že on se trošku jako dokáže ubránit tomu kazu tím, že na povrchu je vlastně jakoby jedovatý pro ty bakterie, a pak ten amalgám má velkou výhodu v tom, že dlouho vydrží mechanicky. Ale existují třeba i výplně z keramických materiálů a pro spoustu lidí asi bude velké překvapení, že malé kazy ve sklovině se dokáží zahojit samy. Takže tam je proces remineralizace.

mluvčí 2,
——————–
Ono to trvá…

doc. Roman Šmucler
——————–
Rychle nám vzniká. Třeba takový drobný kaz se udělá v puse tím, že jsem si – co já vím – ráno vypil džus, pak jsem si špatně vyčistil zuby – moc rychle – a udělá se takový mikrokaz a ze slin se mi to zase zahojí a když je ten kaz malinko ještě hlubší, tak jsou reminalizační pasty – to se málo ví v Čechách -, kterými když si čistíte zuby, tak se to dá taky jako samo do určitý míry zahojit, ale když už je ten kaz větší, tak ta reminalizace nepomůže

moderátorka
——————–
ty kompozity, to je něco jako moderní plast nebo k čemu byste to přirovnal?

doc. Roman Šmucler
——————–
Je to pryskyřice. Představíte si třeba, že se tím lepí lodě, tak to je podobný pryskyřičný materiál, ale sofistikovanější. Jmenuje se kompozit. To souvisí s tím, že obvykle je z různých typů látek, to znamená, je tam ta vlastní pryskyřice, kterou to drží pohromadě, a pak nějaké plnivo, aby to bylo tuhé, bílé nebo barevné.

moderátorka
——————–
Jak dlouho to vydrží ten materiál?

doc. Roman Šmucler
——————–
Já nevím. První fotokompozita, co přišla do České republiky s panem docentem Peřinkou, jsem svým rodičům dal v roce 1991 a drží doteď. Tak já uvidím, kdo vydrží dýl, jestli ten fotokompozit, ale myslím si, že přežije mé rodiče ten fotokompozit.

moderátorka
——————–
Co to stojí naší peněženku.

doc. Roman Šmucler
——————–
To záleží na tom, jak dlouho ten lékař pracuje, takže když máte lékaře, který pracuje dobře a ještě rychle, tak získáte ten zlatý grál, že za rozumné peníze máte úžasnou kvalitu. My třeba, když učíme mediky, – na ně dohlížím každý čtvrtek – tak oni třeba takovou výplň dělají půl dne, to si myslím, že taková výplň musí stát třeba 10 000 Kč, takže takový paradox si řeknete – to je začátečník – měl by dát slevu, ale slevu dát nemůže, protože pracuje hrozně pomalu, no, a teď je otázka u každého člověka, jak rychle, nebo pomalu pracuje. Ono je to taky otázka i pacientů, máme hodně, moc pacientů přes všechny křiky, co stojí zubař a přes všechny křiky, jak je to zbytečně drahé, tak spousta pacientů, kterým když řeknu nízkou cenu, tak se otočí ve dveřích a odejdou. Nemají to důvěru. A taky hodně pacientů chce, aby se jim věnovalo hodně toho času, takže oni si rádi připlatí za to, že si s nima ten lékař třeba hodně povídá… Takže to si musí každý pacient dát dohromady.

moderátorka
——————–
Co všechno se vlastně zvažuje při výběru té výplně? co vlastně všechno lékař zvažuje, když by měl vybrat nějakou tu konkrétní výplň, kterou potom pacientovi doporučí, kterou vlastně plombu zvolit, tak podle Čeho to je…

doc. Roman Šmucler
——————–
Já zvažuju vždycky podle velikosti, překvapím asi tím, že moje oblíbenější výplně – to, co třeba Němci dneska budou mít jako tu největší náhradu velkých amalgámových výplní – jsou vlastně keramické výplně dělané poloroboticky…

mluvčí 2,
——————–
Co to znamená. Máte takovýho robota?

doc. Roman Šmucler
——————–
Ono to není zas taková novinka, my to třeba máme u nás na pracovišti skoro 20 let, takže to není novinka, ale bohužel to furt ještě není běžné. Když jsou ty výplně opravdu veliké, tak ten fotokompozit, ta v uvozovkách bílá plomba, má spoustu problémů z hlediska toho, jak se kontrahuje, jak to pracuje, takže jednodušší postup je, když ten lékař odvrtá, co odvrtat má, a udělá tam nějaké úpravy, pak to jakoby vyfotí, když to řeknu, laicky, naskenuje a pak už v tom robotickém systému se vytvaruje dokonalá výplň a tu si ten robot sám vybrousí, takže…. a ta se tam pak nastrčí, drží tam úplně dokonale a pak se to jenom utěsní cementem, takže já kdybych měl velkou výplň, tak bych si to nechal dělat. Je to samozřejmě dražší materiál. Keramika je různého druhu, bych řekl, tři základní typy keramiky podle toho, co potřebuju, a to je jako u těch velkých věcí skvělá náhrada. Mimochodem dneska hodně ustupujeme od tzv. korunek. To byl hit kdysi, že když velká část té korunky chyběla, tak se to celé obrousilo, ale my se snažíme, aby tam zůstala ta sklovina, takže my dneska odstraníme jen to, co opravdu se musí odstranit, pak doplníme, vlepíme a je to o hodně šetrnější.

moderátorka
——————–
Takže je to možné vlastně i tu dostavbu v podstatě, když to jako zjednodušíme.

doc. Roman Šmucler
——————–
Jenom děláme to, co chybí a zbytečně ty zuby nebrousíme.

moderátorka
——————–
Dotazy, které přicházejí, tak posluchačka Jana reaguje na ty ceny a na tu práci tak, jak jste udělal před chvílí, jestli ty ceny za doplatky na výplně jsou u všech stomatologů, kteří smlouvu, smlouvu zdravotní pojišťovnou, popřípadě proč ne.

doc. Roman Šmucler
——————–
Stejné nejsou, protože každý pracuje jiný čas. Čili máme nařízeno ze zákona, že vlastně se má spočítat cena, to je zákon o cenách úplně všeho, že mají být náklady, nad to přiměřený zisk, a ty náklady každý lékař má jiný. Podle toho, jak pracuje rychle nebo pomalu…. je to takové bizarní v České republice…. ta kalkulace, že třeba já jako docent jsem určitě levnější než začínající lékař, což jinak v jiném státě je třeba obráceně, ale souvisí to s tím, že já tu samou práci udělám rychleji, tedy ze zákona musím být levnější. Mimochodem takhle by měli počítat ceny elektřiny – to zapomněli soudruzi, že vlastně, za kolik to vyrobí ten ČEZ…. připočítat, já nevím, 10 % zisku…. nestálo by to tolik, čili ten zákon o cenách platí pro všechny, ale používá se jenom na stomatology.

moderátorka
——————–
Jak je tedy stanovena cena stomatologické práce, to jsme řekli.

mluvčí 1,doc. Roman Šmucler
——————–
Nezkalkuluje se to přesně, že pro vaši představu úplně všechno… se spočítají ty náklady toho lékaře děleno minutami, vyhodí se nadstandardy, ty se do toho nesmí počítat, a tím vznikne, že ta minuta práce toho lékaře je od nějakých 30, třeba po 70 Kč, takže se to dá jednoduše takhle násobit plus k tomu, řekněme, cena toho materiálu – to je relativně zanedbatelné.

moderátorka
——————–
No, a posluchačů ještě zajímá, kde vlastně pacient může tu cenu za výplň a práci dopředu zjistit. Když v čekárně není zveřejněna, když není zveřejněna.

doc. Roman Šmucler
——————–
Tak dejte otočku. To znamená všechny řeči, jak je nedostatek zubních lékařů, což tady jako rozšířili paniku naši milí politici…., ale jinak já kdybych tam neviděl vyvěšený ceník, což chce zákon, nebyl ani na internetu, no, tak bych tam vůbec nešel, já třeba, když nakupuji auto, tak aby mi řekli dopředu, kolik stojí, a ne, že mě jako překvapí… takže samozřejmě prostě znát tu cenu. Ještě další trik…, když se dělají ty velké sanace, to znamená, přijdete k lékaři a on řekne, tady budou dvě výplně, korunka, implantát a tohle…. tak se dělá tzv. plán léčby, napíše se, co všechno potřebuju, a u každé té věci dá cenu. Může se to malinko třeba lišit ve výsledku o nějaké procento, ale přece bez toho to nejde…. jako kdybyste stavěli dům a někdo vám říkal, já vám postavím dům, neptejte se, kolik ale bude stát.

moderátorka
——————–
Hanka se ptá, že. Doslechla se, že některé bílé výplně jsou zdarma a nemusí tedy u stomatologa doplácet.

doc. Roman Šmucler
——————–

Dokonce ty fotokompozita jsou zadarmo, jestli je jí do 18 let, anebo jestli má doma dítě do 18 let, tak tam jsou dokonce jako zadarmo…., co se týče dospělých, tak třeba na přední zuby jsou taky bílé plomby zdarma, ale je to z těch chemicky tuhnoucích pryskyřic, to se teda přiznám, že ty bych si dělat nenechal, protože ty fotokompozita umožňují vrstvení barvení a mít jako ne úplně hezkou bílou plombu bych nechtěl, ale jestli někdo je třeba v exekuci, nemá opravdu vůbec žádný peníze, tak je to lepší řešení, než aby o ten zub přišel.

moderátorka
——————–
Proč Už přibližně za dva roky nebude možné používat amalgán.

doc. Roman Šmucler
——————–
Protože Alexandr Vondra to vykšeftoval za úlevu na nějaké Euro 7 – tak se to jmenuje na spalovací motory. Tak se domluvili zelený, který na to prohráli pak volby stejně, jako že si mysleli, že vyhrajou volby, když zakážou lidem amalgám. Mně to přijde jako zločin…. stomatologům, odborně ve světě taky ….. ale to je prostě politika.

moderátorka
——————–
Pravidla, která chce ministerstvo nastavit pro zákaz amalgámu v roce 2026, prý připraví řadu pacientů o chrup. Vy sám jste říkal, že to bude mít obrovský dopad na zdraví obyvatelstva a že na to lidi nebudou mít, že jim budete ty zuby rovnou trhat.

doc. Roman Šmucler
——————–
Ne, já jsem byl v tom lobbingu v evropský unii a když to tam jaksi vykšeftovali za ty auta, že nám zakážou ten amalgám, aby byl svět lepší, tak ale slíbili ty země – jako Česká republika -, že těm lidem umožní, aby místo výplně na úhradu pojišťovny byla jiná na úhradu pojišťovny, a dokonce se vyčíslilo, kolik to přesně bude stát a Česká republika s tím souhlasila. Ten zákaz je od konce roku 25, ale země, které nemají přijaté zákony, tak dostali podmínku do roku 26. My jsme si nic nevybojovali, my máme ten průšvih, že jsme furt ještě nenahlásili, jak to nahradíme, čili my jsme slíbili, že ty lidi dostanou jinou výplň, ale sliby chyby, čili politici přišli s nápadem, že by se ty peníze mohly z těch plomb dát do platů lékařů, protože to ministerstvo řídí lékaři, tak říkají, to je bezvadnej nápad, nebudeme lidem platit výplně z těch pojišťoven, ale zaplatíme si vyšší platy, takže to je politika ministerstva zdravotnictví a my zubní lékaři s tím extrémně nesouhlasíme, protože se budou lidi zlobit na nás. Čili my říkáme, musí být nějaká výplň na úhradu pojišťovny, jako je třeba na Slovensku, na Slovensku se to jmenuje ošklivě, že je to sociálna výplň, ale ten název je docela přesnej, je to v ruce umíchanej – žádná velká věda – takovej cement, ale prostě ten zub se nenechá otevřený. Kdežto u nás navrhuje ministerstvo zdravotnictví, že by se lidem zaplatilo 40 % z úhrady dětský výplně, což je teďka asi 20 % z běžný ceny výplně. No, já se trošku obávám, že těch 20 % si někteří lékaři nechají. Měl bych jako bejt chytrej a říkat, to je dobrý, ale já se bojím, že si to nechají a že ta cena zůstane stejná. Lidi se strašně naštvou, takže my jsme proto, aby existovala nějaká v uvozovkách sociální výplň, dokonce dva typy těch výplní jsme přesně navrhli ministerstvu a bojujeme za ty lidi, protože si myslím, že když má někdo kaz a je třeba v exekuci, tak mně se nechce mu ten zub trhat. To je celé.

moderátorka
——————–
Když se dozvíme, jak to Dopadne.

doc. Roman Šmucler
——————–
Já se to možná dozvím ve středu, tak kdo budete chtít vědět, tak jdeme ve středu na ministerstvo zdravotnictví, protože už se tvářili, že těm pacientům nic nedají. Ale po tlaku české stomatologické komory, kteří jsme se ani nenechali zastrašit tím, že sem pustí lékaře bez vzdělání, což nakonec pustěj, ale my bojujeme za ty lidi a ve středu budeme jednat přece jenom s ministerstvem zdravotnictví o tom, jestli by nešlo, aby ty lidi nějakou výplň měli.

moderátorka
——————–
Proč se máme nebo máme se nechat přemluvit třeba k výměně amalgámové plomby, která je funkční a vlastně nás neruší nijak jako funkčně ani esteticky.

doc. Roman Šmucler
——————–
To si vůbec nedokážu představit, proč bych se nechal, protože to je úplně bizarní, že jednak, jestli se někdo bojí té rtuti, tak ta se uvolňuje, když se to odvrtává, takže to nejhorší možné, co se může stát, se stane tím, že to někdo odvrtává.

moderátorka
——————–
Proč nám někdy ale lékař doporučí, abychom si tu plombu vyměnili.

doc. Roman Šmucler
——————–
znám takový experty. Většinou mluví rusky nebo ukrajinsky a mají jakoby třeba takový jako obleky, i tady v Praze.

moderátorka
——————–
vaše osobní zkušenost, ale…

doc. Roman Šmucler
——————–
je jich několik v Praze, kteří jakoby říkají, že ten amalgám je strašně jedovatej a v takových speciálních oblecích to odstraňujou, takže… my si myslíme, že to je nevědecký, hloupý a většinou ty lidi teda nevystudovali v České republice.

moderátorka
——————–
Posluchač Edvard vás zdraví a ptá se, že jeho zubní lékař vyžaduje platbu v hotovosti a odmítá vydat potvrzení o přijaté platbě.

doc. Roman Šmucler
——————–
Já myslím, že platí v celé české ekonomice, že když někdo nechce vydat potvrzení, tak asi nechce ty peníze, tak bych říkal, to je asi dneska zadarmo, pane doktore, tak děkuju, jo… přece nedám někomu platbu navíc… ne, takže já si nedokážu představit, že bych to platil jinak než kartou, přece nebudu nosit po kapsách peníze, aby mě ještě někdo přepadl, takže….

Patricie STROUHALOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju. Martina, ta se vás ptá ohledně náplní nebo výplní na mléčné zuby pro děti, že syn má kaz na mléčném zubu 10 let. Názory lékařů vyvrtat nebo nevrtat, jak je možné, že dva zubaři se takhle mohou rozcházet v názorech? Ten, co chtěl vrtat, říkal, že by dal pod výplň trochu cementu, že prý je to lepší. A tak se ptám, jestli jako je to dobré a co je vlastně nejlepší jako mléčné zuby dát pod výplň cement.

doc. Roman Šmucler
——————–
To jsme nějak opustili u nás na klinice asi v roce 91, takže to už je hodně retro postup, protože ty výplně, aby byly amalgámový, to se u dětí nesmí, takže tam podložka se dělala a u těch bílých výplní se žádná podložka nedává až na výjimky takzvanýho přímého překrytí. Ale jestli zrovna tenhle ten zoubek se má vrtat nebo ne, to neumím takhle říct. To může mít spoustu důvodů, ale obecně samozřejmě, jestli je tam kaz, tak spíš bych měl tendenci ten zub ošetřit. My třeba často u dětí nevrtáme, protože se bojí těch vrtaček, tak existuje buď takovej postup, že se to vypískuje, to je takový jako…. fouká stlačený vzduch a vrtá se stlačený vzduchem, to se dá dělat i u dospělých….. anebo existuje, že se to vyškrábe rukou…. opatrně, aby to ty děti nebolelo, dá se jim třeba rajský plyn, aby ty děti se nelekaly. Mně se podařilo prosadit, že už se to platí i na pojišťovnu…. takže teď jsem si udělal i sám certifikát

moderátorka
——————–
Je tady další dotaz právě na malého pacienta. Posluchačka Markéta trpí na zvýšenou zubní kazivost. Ve věku šesti let už měla tři zubní kazy, ale čistíme pečlivě. Pravděpodobně se jedná o dědičnou dispozici, není snadné sehnat zubaře. A ptá se, jaký máte názor na to, že při ošetření je účtovaná sazba za mléčný zub, stejně jako u zubů stálého. Posluchačka píše, že jí to přijde neetické.

doc. Roman Šmucler
——————–
Tak to je několik dotazů. První dotaz je, že dědičný kažení zubů neexistuje, je nějaká strašně vzácná porucha, pak dostávají ty děti speciální úhradu….. porucha, kdy se narodí dítě bez skloviny….. a jinak většinou dědičný poruchy souvisejí s tím, že celá rodina si čistí zuby špatně….. já vím, že oni mi řeknou, že něco s kartáčkem v puse dělají pár minut. Ale pro představu lidí – čištění zubů má smysl, až když je ta kvalita aspoň osmdesátiprocentní, čili pokud si někdo vyčistí zuby napůl nebo si je nečistí – tak je to jedno, čili je důležitý ty zuby vyčistit dobrou technikou pečlivě. A jestli můžu doporučit, tak jděte k nějaký dentální hygienistce, která vás to naučí, a dědičná kletba zmizí z vaší rodiny. Pak je druhý příběh, že co se týče dětí, tak u dětí se nesmí vybírat peníze za ošetření, pokud je smlouva na pojišťovnu, čili nějaká výplň by tam měla být. Samozřejmě pak jsou takový složitý případy, že některý rodiče chtějí fakt nadstandardní výplň u dítěte, to se jako dělat nemá, ale stejně se to někde dělá….. se nedivím…. Když chce někdo třeba keramickou výplň, tak to prostě na pojišťovnu udělat nejde, ale jestli ta výplň je dětská nebo dospělá, ta cena je zhruba stejná, protože záleží na tom, jak dlouho to ten lékař dělá, takže jestli ten zub mléčný nebo nemléčný, to v tý kalkulaci nehraje roli.

moderátorka
——————–
Takže je tam třeba i omezení věkem u toho dětského pacienta nebo.

doc. Roman Šmucler
——————–
No, my to máme tak, že u dětí by to mělo být na pojišťovnu do 18 let, to samozřejmě u toho vzhledem k tomu, že se to špatně platí, jak říká šéf jedné zdravotní pojišťovny – já se vám divím, že to ještě za ty peníze děláte, co vám platím. Já vím, že jsou mizerný….. tak samozřejmě je někdy problém najít opravdu dětského stomatologa. Protože on nesmí dovybírat a do těch peněz je skoro nemožný se vejít, ale spousta kolegů to dělá, jsou statečný a držím palce.

mluvčí 2,
——————–
Posluchačka se vás ptá, jak je to s fazetami? Jsou fazety výplně?

doc. Roman Šmucler
——————–
Ne, fazety jsou vlastně většinou estetický, někdy to může být i z důvodu léčebného, ale většinou je to estetický doplněk, kdy měníme tvar a někdy barvu zubů tím, že na to nalepíme zepředu Vrstvu.

moderátorka
——————–
. Ona právě píše, že na předních zubech má slabou sklovinu i takový flek, tak jestli by pomohla ta fazeta, kdyby se to překrylo, nebo jestli by ten zub nějak výrazně zmohutnělo.

mluvčí 1,
——————–
To se nemůžu podívat…. jako co se týče „výrazně zmohutnělo“, asi nutně ne…dneska ty fazety mohou být extrémně tenké a taky se dají dělat fazety i z volné ruky, jako ta bílá plomba, jo, čili těch způsobů je řada. Určitě si nějaký zubní lékař poradí.

moderátorka
——————–
máte rád vtipy, tak možná vás pobaví. Tady posluchačka píše, pane docente. Zuby se netrhají, ale tahají.

doc. Roman Šmucler
——————–
No, oni se extrahují…. to je na dlouhý povídání. Ale v češtině se použijí různé typy názvů, správný název je extrakce, a to taky není tahání.

moderátorka
——————–
Ale zasmál jste se. To je dobře. Proč se někdy ten zub začne pod plombou kazit?

doc. Roman Šmucler
——————–
To má řadu důvodů, když je to vysloveně pod tou výplní, tak by to byl tzv. sekundární kaz, který většinou se stane tak, že tam ten lékař nechal kus toho zkaženýho materiálu a pokračuje ten kaz dál, ale velmi často se děje to, že to začne na pomezí vlastně té výplně a toho zubu a tam ty příčiny mohou být dvě. Zas to může být chyba lékaře, ale většinou je to, že si tam na tom přechodu to pacient špatně čistí, a proto se dělají rentgeny těch výplní, abysme pod ně viděli.

mluvčí 2,
——————–
Vždycky tedy takovýhle kaz ten rentgen uvidí.

doc. Roman Šmucler
——————–
To je složitá věc…. ten rentgen je velmi přesný, ale dneska, když se bude někdo ptát ultravědecky…. největší odborník na to profesor Schwendig, je z Mnichova, ten přijede v září, budeme ho mít v Praze….. a obvykle vždycky chceme aspoň dvě metody na zjištění toho kazu, které se navzájem potvrdí, čili není to úplně tak triviální.

moderátorka
——————–
Jak řešit vypadlou plombu, protože plomba někdy vypadne, otázka je, proč vypadne.
No, no, a je pravda, že spíš vypadne, když si kousneme do měkkého upečeného chleba, než když skousneme olivu, která má v sobě pecku.

doc. Roman Šmucler
——————–
Já vždycky říkám, že když ta bomba vypadla, tak buďte rádi, že se něčím jako vyndala, protože to má nějakou jinou příčinu, čili buď byla nějaká špatně zhotovená, nebo například špatně lepí k těm okrajům, když to řeknu tak laicky, anebo tam nějakým způsobem pokračuje ten kaz, čili jestli ta plomba měla vypadnout a vypadne, tak vám to většinou umožní zachránit ten zub. Horší je, když vám ten zub takzvaně bouchne, což zní hrozně a znamená to, že ten kaz pokračuje a dostane se třeba do dřeni, začnete mít zánět dřeně, zubu atd…….když špatná plomba vypadne, tak to je skoro dobře.

moderátorka
——————–
Existují taky prozatímní výplň. Co to je ta prozatímní výplň, jak dlouho vlastně vydrží, když je prozatímní, proč se dává.

doc. Roman Šmucler
——————–
Jsou dva typy těch prozatímních výplní v těch chudých zemích, jako je tady, kde nechce stát zaplatit. Ty výplně… se může stát, že budeme používat tzv. dlouhodobě prozatímní výplně, to je ta výplň, co používají kolegové na Slovensku jako sociálna výplň. Ona vydrží méně než pět let, což je kritérium tzv. dlouhodobě provizorní výplně, čili pro spoustu lidí, když to vydrží čtyři roky, je to wow, ale ty dlouhodobě provizorní vydrží do pěti let, jsou pak skutečně provizorní výplně a ty používáme buď, když třeba je někdo rychle ošetřen na pohotovosti a tam opravdu nemají šanci dělat výplně ani nesmějí svým způsobem, anebo třeba zubní lékař dělá tu keramickou výplň a nedělá ji tím robotem u křesla, ale pošle to do laboratoře a za týden tam tu výplň nalepí, tak mezitím tam musí být provizorní, aby to ochránil.

moderátorka
——————–
Několik dotazů od posluchaček a posluchačů, kterým je mezi 60, 70 lety. Když to shrnu, tak všichni píší o tom, že jim zubař doporučil, aby odstranili amalgámové výplně, jednak, co se tady opakuje, že třeba z nich praskají zuby a podobně.

Šmucler
——————–
Což jsou nesmysly, takže necht jsou v klidu a jestli ji mají. Já mám tu výplň, když mi bylo 10, je mi 55 a myslím si, že jestli se dožiju 80, tak tam furt ta výplň bude a nic mi neudělá.

moderátorka
——————–
Otázky přicházejí, děkujeme za ně. Na adrese dvojka@rozhlas.cz. Můžete zkusit i zavolat na 22 155, 25, 25. Ještě mě napadá, pane doktore. Někoho by třeba mohl napadnout, že mají doma ještě nějaké zlato, které by se mohlo hodit jako dřív. Nechat si udělat výplň zubní, tak je to dobrá věc, je to dobrý nápad.

Šmucler
——————–
Ne, tak ta výměna nějakých šperků za inlej byla typická pro socialismus… prostě komunisti neměli peníze a zlato, tak nutili lidi, aby měnili ty šperky a spíš šlo o výměnu, protože to zlato je jiný, co se používá do těch zubů. Jinak zlatý výplně…, já mám tu zkušenost z Ameriky, kde moje rodina zubaří, a tam spousta lidí si nechává dělat zlaté výplně, jednak na nich nepřijde, že by byly nějaký ošklivý do zadních zubů a zlato je naprosto ideální materiál, takže zlatý výplně na tom nevidím nic špatnýho, dokonce nevidím nic špatnýho na zlatých zubech a pamatuji si… dokonce před pár lety byl takový hit, že Madona měla jakoby zlaté zuby, tak chodí lidi, že chtějí obrousit a mít zlatý, že ta Madona to má sundávací, tak jsme jim pak dělali takový sundávací jakoby protézy přes ty zuby.

moderátorka
——————–
Ptá se vás Jitka, jestli trhat nebo netrhat osmičky, pokud nemají protiosmičky.

Šmucler
——————–
Pokud nemají, může být nebezpečí, že jakoby přerostou, budou v tzv. supraokluzi, budou jako další, pak by se měly vyndat,….. můžou způsobovat problémy ve skusu, ale pokud nedělají problémy, já bych je nevyndával, kdoví, k čemu se nám budou hodit. My se dneska…. třeba jsme se naučili zuby transplantovat, přesunout je z jednoho místa na jiný, tak třeba budeme do budoucna umět ty zuby využít.

mluvčí 7,
——————–
Dobrý den tady Růžičková z Ostravy, dobrý den. Se zeptat pana doktora mám. Zubní lékař bohužel zemřel. No, a není za něho náhrada. Co mám jako dělat, na koho se mám obrátit? Protože není nikdo, kdo by mi sdělil, převezme jeho pacienty.

Šmucler
——————–
To je hrozně jednoduchý. Vy si platíte určitě zdravotní pojišťovnu a ta zdravotní pojišťovna dostává miliardy za to, aby vám toho zubního lékaře nasmlouvala. V Moravskoslezském kraji zubních lékařů přibývá, to znamená jich tam stále, pořád víc a víc a rostou rychleji než počet obyvatel. Takže by bylo dobře, kdyby ty úředníci neříkali, že vám dali seznam všech zubních lékařů v Ostravsku tady na stránkách den cz, ale aby vám řekli, my jsme s panem doktorem nováčkem domluvili, že to tak je a abych pochválil Moravskoslezský kraj, tak tam jsou dvě zdravotní pojišťovny, které tam sídlí, což tedy není ta největší a jsou to dvě menší a ty vymyslely způsob, jak to domluvit. Ten je samozřejmě přes peníze, čili tomu lékaři, co vás vezme, dej víc peněz. Když vaše pojišťovna vám neumí najít zubního lékaře, plaťte si jinou.

mluvčí 8,
——————–
Dobrý den tady z Prahy. Já bych Se chtěla pozeptat pana docenta, jaký má názor na to, když dětská stomatoložka doporučila při extrakci dětských zubů ty zuby schovávat, že v budoucnu by se dal ten zub rozemlít a vytvořit z toho při protetice nový zub.

Šmucler
——————–
Při protetice ne, ale při chirurgii ano, a je to možný, to už jsou takový opravdu jako lahůdky, to znamená, dneska meleme zuby a dokážeme ze zubů udělat čelist, dokonce vás překvapím… třeba v Americe se zamrazují dětské zuby ještě s tou krví, dokud je jakoby živá, dělají se z toho kmenové buňky, takže co všechno z těch zubů ještě vyrobíme, nevíme, ale když byste ty zuby neschovali, tak to umíme vyrobit i z jiných materiálů. Tak nezoufejte.

moderátorka
——————–
čeho Vy byste se ve stomatologii chtěl dožít….

Šmucler
——————–
No, ono je spousta, spousta zajímavých, já bych se v Čechách…., mě by úplně stačilo, kdyby si ty lidi čistili ty zuby, jak mají. To znamená, kdybych se dožil pro začátek….. my teďka spotřebujeme….., když jsem převzal komoru, tak jsme spotřebovali 0,8 zubního kartáčku na osobu a rok a v Německu to bylo šest, tak jsme byli šestkrát větší čuňáci než Němci, teď už máme skoro dva kartáčky, tak už jsme jenom třikrát špinavější národ než Němci a kdybysme na tom byli jako ty Němci, to bych byl rád, pak bychom se ještě mohli zlepšit, být lepší než Němci, to jsou Švýcaři. Ti už prakticky zubní kaz nemají, protože si,…. protože tam ten stát platí výuku na školách, to se tady nedaří… Kdyby si ty děti od samého začátku ty zuby čistily dobře, tak toho bych se chtěl dožít. No, jsou hitech věci, jako že třeba zuby pěstujeme z kmenových buněk, ale pro začátek by mně stačilo, kdyby si lidi začali čistit zuby.

moderátorka
——————–
Další volající. Vítejte, dobrý den.

mluvčí 11,
——————–
Já bych se, pane doktore, chtěla zeptat na dětský rovnátka, protože ty jsou tak strašně drahý, že 50, 60, 80 000. Tak já bych chtěla trošičku informaci vaší, protože vám velmi důvěřují.

Šmucler
——————–
Děkuji vám. Tak samozřejmě ta otázka je na stát, aby vám zaplatili víc. Ty rovnátka, to je politická věc, zatím lidi spíš volí politický strany, který chtějí, aby ty rovnátka staly hodně peněz, ale zase se třeba zvyšujou platy v nemocnicích. A k tomu dotazu existuje, když to dítě je postižený a má skutečně vadu, že potřebuje léčbu, tak dítě v České republice má zaplaceno nejenom práci, ale i materiál. Nejsou to třeba ta neviditelná rovnátka, ale existují rovnátka, která máte zcela hrazená na pojišťovnu, když spadá dítě do té kategorie, že ty zoubky nejsou medicínský problém, ale řekněme, že to je nehezké, no, tak to bohužel ….. já nevím, třeba 50–150 000 stojí podle typu, ale to dítě se může rozhodnout, jestli to chce nebo nechce nebo rodiče, a tak si třeba srovná to dítě zuby v 23, když si na to vydělá, to si musí rodina rozhodnout jinak. Je to politické rozhodnutí státu, jestli to bude platit nebo ne.

moderátorka
——————–
Další dotaz, to vás zdraví posluchačka. A ten už máme tady na stránkách dvojka@rozhlas.cz. A píše, že se jí zdá dost nespravedlivé. To je to všechno vůči starší generaci. Píše já jsem třeba měla parodontózu. Nikdy dřív neexistovaly zubní kartáčky, jako dneska elektrické zubní kartáčky, mezizubní kartáčky, mezizubní nitě, ani dentální hygiena nebyla až za posledních pár let zpátky, co používám, ale pardontóza, nezmizí. Takže se ptám, proč mám tolik platit? Zdá se mi to nespravedlivé. Při ztrátě zubu vám už prostě dentální hygiena nepomůže.

Šmucler
——————–
No, tak jako dá se tý ztrátě zubu zabránit v jakémkoliv věku, čili dneska ta paradentóza, já pamatuju, když jsem se učil, tak paradentologie a onkologie byly nastejno, říkalo se, to je obor pro hodné lidi. Budou léčit, ale nikoho nevyléčí z nádoru a nikoho nevyléčí z parodentózy a dneska, tak jako umíme vyléčit spoustu nádorů, tak umíme vyléčit prakticky každou paradentózu, čili bych se asi soustředil na tu léčbu, jestli paní chce protetiku, že jí chybí zuby a potřebuje nový udělat, zase, je to politický rozhodnutí, musí si říct, voliči chtějí nový zuby nebo třeba v nemocnici máte zadarmo oběd, tak to vyhrává volby. Já bych třeba udělal, že byste si v nemocnici platili oběd a měli byste zuby zdarma, ale to musíte rozhodnout ve volbách.

moderátorka
——————–
Eva se vás ptá, jak je to se zubními kanálky, kdy se musí čistit?

Šmucler
——————–
Tak, když se do nich dostane infekce, tak se ty kanálky musí od té infekce vyčistit a pak se s něčím zaplnit, aby už tam ta infekce nemohla vlézt, když to řeknu takhle laicky a je to efektivní způsob, jak ty zuby zachránit. Zase je neuvěřitelný proti mým začátkům, že dneska zachráníme skoro všechno.

moderátorka
——————–
Co můžeme u stomatologa reklamovat, když třeba podle našeho soudu nám přijde, že to bylo nekvalitní to ošetření.

Šmucler
——————–
Tak reklamovat lze kdeco, protože samozřejmě nejste odborníci, takže nastane nějaká diskuze, řeknete, mně se tohle nezdá, jak to dopadlo, a ten lékař vám buď vám to vysvětlí a vy se s tím spokojíte a když se s tím nespokojíte, tak buď si můžete stěžovat na českou stomatologickou komoru, proto ty komory jsou, my nejsme odboráři a naším účelem je vlastně řešit tyhle odborné věci. Kdybyste měli pocit, že komora vám nestačí, tak si můžete stěžovat na krajský úřad, to si stěžujte, a ne na toho zubního lékaře, ale na firmu, která to dělala a ještě, aby to bylo zajímavý, tak ty výkony, tam je jiný způsob stěžování třeba ve spolupráci s pojišťovnami nebo bez pojišťoven, záleží, jak se to dělá, a úplně něco jiného jsou ty protézy, kde máte normálně reklamační dobu jako u jiného zboží.

moderátorka
——————–
Říká dnešní host pořadu Káva o čtvrté, prezident české stomatologické komory, doc. Roman Šmucler. Děkuju.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.