Přibude pracujících cizinců v Česku  

ilustrační foto: zimurg / sxc.hu

ČT 1


Občané devíti států mimo Evropskou unii budou moci od července v Česku pracovat bez povolení. Počítá s tím nařízení, které schválila vláda. Cílem je podpořit firmy, které trápí nedostatek vysoce kvalifikovaných pracovníků. Týká se to převážně těch, které vyvíjejí nové technologie nebo třeba léky.

redaktorka ČT
——————–
Ze Stockholmu do laboratoře v centru Prahy. Linn Amand Syding sem původně přijela studovat. Nakonec zůstala. Podílí se na vývoji nových přípravků pro léčbu rakoviny.

Linn Amanda Sydingová, vědkyně, Sotio Biotech
——————–
Jelikož jsem že Švédska, což je země Evropské unie, stačilo se přestěhovat. A informovat švédskou vládu, že odcházím. A to bylo v podstatě vše.

redaktorka ČT
——————–
V těchto laboratořích pracuje na vývoji a výzkumu nových léků přibližně stovka vysoce kvalifikovaných pracovníků. Téměř třetina z nich pochází z ciziny.

Richard Kapsa, tajemník společnosti a ředitel komunikace, Sotio Biotech
——————–
Je to dáno tím, že to, co děláme, tady nikdo nikdy v historii v České republice nedělal, to znamená, tady ty odbornosti na českém trhu nejsou.

redaktorka ČT
——————–
Zatímco občané zemí Unie, Evropského hospodářského prostoru nebo Švýcarska řeší administrativu minimálně, ti ostatní musí mít pracovní povolení nebo zaměstnanecké karty. Od července tato povinnost odpadne pro lidi z devíti dalších států.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Byly vybrány na základě určitého screeningu, to znamená, aby to byly bezpečné země, bavíme se o zemích, ze kterých v zásadě přichází lidé, kteří přicházejí do těch vyšších pozicí manažerských nebo vědeckých, to znamená, není to levná pracovní síla.

Aleš JUCHELKA, člen sněmovního výboru pro sociálního výboru /ANO/
——————–
Máme velmi vysokou zaměstnanost a chybí nám odborníci v některých profesích. Já to velmi kvituji a může to rozpohybovat trh práce v České republice.

redaktorka ČT
——————–
Seznam se v budoucnu může měnit. Rozhodující bude poptávka ze strany zaměstnavatelů. V laboratořích biotechnologické firmy doufají, že novinka motivuje další zahraniční vědce, aby se na vývoji léků proti jedné z nejzhoubnějších chorob podíleli právě v Česku.

Další uvolnění trhu práce pro cizince  

  ČT 1
Novela zákona o zaměstnanosti, kterou schválila vláda, počítá s tím, že lidi z devíti států mimo Evropskou unii, například z Británie, Spojených států, Austrálie nebo Izraele, budou moci od července v Česku pracovat bez dosavadních pracovních povolení. Cílem je podpořit firmy, které trápí nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců, zaměstnance s nižší nebo střední kvalifikací, ale opatření neřeší. Přitom právě je firmy například na Plzeňsku potřebují nejvíc.

Firma zaměřená na výzkum materiálů v Dobřanech u Plzně. Špičkové technologie tady vyvíjejí už 24 let ve spolupráci s experty z celého světa.

Libor KRAUS, předseda představenstva, Comtes FHT
——————–
Dostat sem zaměstnance z Evropské unie samozřejmě problém není dostat sem zaměstnance z třetích zemí nebo nějaký střední východ, kde je poměrně dobrá vzdělanost, nám trvá vždycky celou řadu měsíců.

redaktor
——————–
Zjednodušit to má nové vládní nařízení. Cizinci z vybraných zemí se díky němu obejdou bez pracovních povolení.

Libor KRAUS, předseda představenstva, Comtes FHT
——————–
Angažování těchto zaměstnanců by nám přineslo jednak značné znalosti a vědomosti, které třeba i na našem trhu někdy chybí. No, a zároveň by to velice zjednodušilo celý ten pracovní proces.

redaktor
——————–
Důležitým kritériem při výběru zemí bylo bezpečnostní hledisko nebo kvalita místních odborníků.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Bavíme se o zemích, ze kterých v zásadě přichází lidé, kteří přicházejí do těch vyšších pozicí manažerských nebo vědeckých, to znamená, není to levná pracovní síla.

redaktor
——————–
Situaci zahraničních pracovníků s nižší nebo střední kvalifikací ale nové nařízení neřeší. Právě takové pracovníky přitom nejvíce zaměstnávají společnosti v západních Čechách.

Radovan BURKOVIČ, prezident Asociace pracovních agentur
——————–
Moravskoslezský kraj, okolí Mladé Boleslavi a Kolína, kde jsou nejvíce zastoupeni zahraniční zaměstnanci, tak se můžeme bavit o dvou, maximálně třech tisících lidí, kteří budou mít jednodušší život.

redaktor
——————–
Podle pracovních agentur a zaměstnavatelů by měla být vláda odvážnější. Český trh se podle nich bez cizinců neobejde.

Radovan BURKOVIČ, prezident Asociace pracovních agentur
——————–
I s ostatními zeměmi, jako je Polsko, Slovenská republika soutěžíme jak nabídkou peněz, tak samozřejmě tou jednoduchostí dostat se na náš pracovní trh a v tom tragicky selháváme.

redaktor
——————–
Vláda plánuje fungování pilotního projektu sledovat. Po vyhodnocení pak aktuální seznam zemí případně rozšíří.

Česká televize, Plzeň.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.