Pozvánka na mistrovství vodících psů do Liberce   

ilustrační foto: bookwrmbry / sxc.hu

ČRo Liberec – Host Dopoledne pod Ještědem

Potkáváme je s bílou hůlku a s vodícím psem, který je vlastně očima po nevidomé, podobně na tom právě pan Roman Vaněk, který spojuje podobně postižené lidi a kteří se i přes svůj handicap umí bavit, sportovat a hlavně užívat si života a dokonce také pořádat závody, konkrétně mistrovství České republiky vodících psů.

mám velkou radost, že u nás mohu přivítat pana Romana Vaňka, zakladatele spolku život jde dál, pan Roman Vaněk je také spisovatel a hlavně organizátor mistrovství České republiky vodících psů. Vítejte u nás, musíme také přivítat paní Marcelu Vaňkovou, spoluorganizátorku těchto velkých závodů. O těch samozřejmě bude řeč, protože já jsem se dívala do programu a ten je tedy neskutečný, ale pane Vaňku, také jsem se dívala na naše webové stránky Liberec rozhlas. Cz a trochu jsem pátrala v archivu, protože mě zajímalo, kdy jste nás navštívil poprvé a našla jsem článek z roku 2017 a ten článek měl název. Žít aktivně lze i bez zraku, dokazuje nevidomý muž z Varnsdorfu. Za tu dobu se toho strašně moc změnilo.

mluvčí 1,
——————–
To už je dlouhá doba. Ano, to už je osm let.

mluvčí 1,
——————–
No, my začneme třeba tím, já moc dobře vím, že vy jste psal a určitě ještě píšete knížky pro děti, máte teď něco nového.

mluvčí 3,
——————–
No, píšu, mám už připravenou nebo pracuje se na třídě, knížce, toto pohádka většinou mokré, takže budou pohádky z vody a pan Hrabal a z varndorfu mi připravuje ty korektury na tu knížku.

mluvčí 1,
——————–
No, a o čem to tedy pojednává? Jenom tak v kostce?

mluvčí 3,
——————–
No, já jsem zvolil téma vodní pohádky, takže všechno bude týkat se moře, pláže a takových.Já bych to řekl ostrovů. No, nechci se překvapit.

mluvčí 1,
——————–
Necháme se tedy překvapit, ale teď ještě v průběhu písničky jsem oslovila paní Marcelu Vaňkovou, manželku pana Vaňka, protože už minule, když jste tady byla, tak jsem si říkala, že máte moc hezký hlas, nechcete třeba namlouvat, že by to byly audioknihy pěkné, vámi namluvené?

mluvčí 4,
——————–
No, jsem překvapená, že vás to vůbec napadlo, jako mě to ještě nikdo ani nenavrhnul. Ani to nikoho nenapadlo.

mluvčí 1,
——————–
vidíte., jaké dobré nápady tady vznikají u nás ve studiu Českého rozhlasu.Tak ale hlavně by mě zajímalo, kde máte svého věrného průvodce labradorského retrívra.

mluvčí 3,
——————–
Nechali jsme ho doma, je mu skoro 12 let, už je starší pejsek, dělají mu problémy chození, posudek nahoru a dolů, nechali jsme ho doma z toho důvodu, že chceme, aby byl fit v neděli na těch závodech.

mluvčí 5,
——————–
Aha.

mluvčí 1,
——————–
Samozřejmě se zúčastní těchto závodů, to by asi byl z toho hodně smutný. A jak to vidíte do budoucna? Třeba už mu pořídíte nějakého parťáka, vychováváte si už nového průvodce.

mluvčí 3,
——————–
Ne, já jsem se ho založil, nechám úplně dožít úplně na konci, jestli si ho užít a dokud to jde, protože to můj první vodící pejsek a potom si budu vybírat nějakýho pejska a z nějakých cvičitelských Organizací.

mluvčí 1,
——————–
Tak my jsme před lety také odvysílali zajímavou zprávu, že nevidomým a slabozrakým v České Lípě pomáhá tzv. hmatová stezka. Tak v centru města jsou zrakově postiženým k dispozici čtyři plastické plánky, podle kterých se můžou v místě orientovat. Jsou zde také zvukové hlásiče, které upozorňují nejen na historické památky. My, když se, pane Vaňku, podíváme do takového toho klasického reálného života.

mluvčí 1,
——————–
Už vám jdou ta města vstříc. Úřady. Restaurace.

mluvčí 3,
——————–
Vycházejí vstříc velmi dobře. Teďko díky těm novým technologiím, novým telefonům a iPhone a máme díky těm aplikacím vlastně my si restauraci sami fotíme, jídelníček, nám to přečteme pěší navigace nebo máme prostě aplikaci bems, kde my si fotíme třeba lidi, pejsky, cokoliv si fotíme, a protože se nám to řekne, co na tý fotce je.

mluvčí 1,
——————–
Tak to je už, si myslím, velká vymoženost, zaplaťpánbůh za digitální věk, i když na druhou stranu na něj nadáváme, samozřejmě víme proč.

mluvčí 3,
——————–
Protože nám hodně pomáhají a už se nám ten život, když jdeme sami, nevidomí ven třeba do nějakého velkého velkoměsta, třeba do Liberce nebo do Prahy, tak opravdu ty aplikace opravdu nám hodně pomáhají.

mluvčí 1,
——————–
No, a jak jste na tom třeba ve Varnsdorfu, tam na vás myslí trochu.Tak třeba u chodníků, protože si myslím, že pro nevidomé takový chodník, který má vysoký rantl. Asi je velká.

mluvčí 3,
——————–
Že město v třeba daná web nebo na Facebook dá, že teď ty části chodníků bude rozkopaný chodník, bude, který bude uzavírka. Že jakoby veřejně dávají a upozorňo nás, kde co bude rozkopanýho, abychom viděli, že tam nemáme třeba chodit. A stalo se mi kolikrát, že mi přišlo třeba i email přímo z města, aby mi napsali, že v části tady toho parku bude to rozkopaný, ať tam tudy nechodím.

mluvčí 1,
——————–
Tak je jasné, že třeba i ve výtazích už jsou, v těch moderních, už jsou hlásiče, zejména tady v nemocnicích, tak tam to určitě člověk také hodně ocení. Ale vy jste mi v průběhu písničky také povídal o tom, že máte fotoaparát, zajímavou aplikaci v mobilu. Řekněte nám o tom něco, protože mi to tady přišlo hodně za zajímavé.

mluvčí 3,
——————–
Je to aplikace, jmenuje se bamyes a vlastně když mi vyfotíme přes tu aplikaci cokoliv, třeba vás nebo auto, kytku, zvíře, jídlo, cokoliv, tak nám to na 99 % popíše, co na tý fotce je a dokonce si to dokážeme tu fotku uložit i na Facebook i s tím textem, aby lidi viděli a opravdu, jak ta aplikace funguje.

mluvčí 1,
——————–
A nakolik k vám je vstřícná třeba doprava, ať už jde o autobusy, MHD, vlaky.

mluvčí 3,
——————–
Jo, vychází vstříc úplně dobře a dokonce i poučí. Nám pomáhají nastoupit vystoupit nebo když je třeba uzavírka někde a musíme přestupovat, tak přijdou a pomůžou nám.

mluvčí 1,
——————–
No, a třeba i rada pro lidi, kteří se třeba někdy setkají s nevidomým a tak třeba, jak jim pomoci. Pokud se tedy jedná třeba i o dopravní prostředek.Jsou tady nějaké zásady.

mluvčí 3,
——————–
Určitě je dobrý, když lidi přijdou a osloví nás, zeptají se a určitě já nejsem člověk, který by neodmítal od nikoho pomoct.

mluvčí 6,
——————–
osvěta opravdu hodně funguje, že zatímco dříve možná někteří z nás jsme měli obavy oslovit nevidomého člověka, kterého jsme viděli, že třeba někde v nesnázích. Teď už se to tedy hodně změnilo.

mluvčí 3,
——————–
Mně to přišlo, že když jsem přišel odznak před 13 nebo 14 lety, to je, že ty lidi se jako báli se mě zeptat, dotýkat se, lidi se vyhýbali, nekomunikovali jakoby s náma nebo se mnou mluvit sám o sobě, ale teďko jakoby, co děláme ty osvěty nebo ty střety jsou a často se mluví o těch nevidomých, že ty lidi pomůžou, nabídnou, že se to opravdu během těch 14 let se to hodně změnilo.

mluvčí 1,
——————–
A vy děláte třeba i přednášky na školách, protože ono to už začíná od útlého věku, aby i děti se naučily pomáhat.

mluvčí 4,
——————–
Školek právě chodí, začínáme od nejmenších, takže školky, studenti, střední školy i důchodci, tak děláme osvětu jako celkově a tam představujeme ten svět nevidomých. Ukazuje, jak chodí, jak slouží ten pes, jaké jsou problémy, co by se dalo vylepšit a díky tomu, no.

mluvčí 3,
——————–
Ukazujeme kompenzační pomůcky, který nevidomí vlastně používají různí stolní hry, který mají nevidomí.

mluvčí 1,
——————–
No, a máte nějakou zpětnou vazbu?

mluvčí 4,
——————–
Určitě. A i proto zaznamenáváme v chování. Celkově i po městě jdou lidi a vědí, že se představí jako první, nečekají, až se vyhne nevidomé. Už to jako.

mluvčí 3,
——————–
Opravdu oni se i naučili vlastně tím, že lidi byli zvyklí, že máme hezký pejsky nebo tak, že nám vždycky na ně šahali buďto na hlavičku nebo na ně laskali nebo šali na ocas a vždycky se pes otočí a díky tomu, že děláme ty osvěty, tak už i ty děti, i ty lidi vědí, že vlastně na to vodičko psa nemají šahat. Když pracuje.

mluvčí 1,
——————–
Tak to je dobrá připomínka, ale teď už se přeneseme do nedělního času, protože v neděli od devíti hodin to ožije v Liberci na náměstí Dr. Edvarda Beneše, tak u nás se tam mistrovství České republiky vodících psů, kolikátý ročník.

mluvčí 5,
——————–
Tady v Liberci, je to čtvrtej ročník a jinak je to už osm let, co děláme závody.

mluvčí 1,
——————–
No, a teď nás tedy pozvěte, protože sama jsem zvědavá na náplň.Tak teď se tady přetahují. Manželé Vaňkovi.

mluvčí 3,
——————–
No, tak já vás teda pozvu na mistrovství České republiky. Vodící psů memoál o nekrrovcové. Je to zahájení 9. 6. Od devíti hodin před liberkou radnicí zahajuje vechod Ben z dědičkova ústavu pod vedením pana pavrovce.A celý den bude doprovod program. Máme tam ukázku fyzirooterapie, canessterapie, doásnku CSU, ředitelství policie v Liberci, bude tam koncert nevidomých umělců Radka žlouuda od 10 hodin. Blanky Janečková, která byla finická. Československo má talent. Ta bude vstupovat kolem půl čtvrtý, celý dopolední program, celý den. Bude nám hrát Láďa Max s Ivanem pajtem, bude tam.

mluvčí 4,
——————–
Unikátní trofej z křišťálového údolí.
Zajímavý program, je strašně bohatý.

mluvčí 9,
——————–
No. Musím zmínit, že tam také mnozí z návštěvníků si mohou dopřát masáž šíje nevidomého maséra Jirky kaše, který také byl, je naším hostem ve vysílání Českého rozhlasu Liberec. Můžete.

mluvčí 4,
——————–
Určitě doporučujeme a najděte si stánek, ten bude, myslím. Že ve stánku sons tam bude a vlastně s stává, na tom náměstí budou i organizace tyfoservis tyfocentrum isons liberecký od bečky.

mluvčí 1,
——————–
Mistrovství České republiky v závodech vodících psů. Tak jak už jsme zmínili s našimi hosty, tak to vše začíná v neděli. Od aha, teď jsem se ztratila od devíti hodin. Je to správně. Tak napovídá mi tady paní Marcela Vaňková, která je zde společně s Romanem Vaňkem se zakladatelem spolku život jde dál. Asi by nebylo, nebylo na škodu ale také zmínit prospěšnost prospěšnou společnost Tyfloservis v Liberci, ta už 33 let pomáhá nevidomým a slabozrakým lidem.

mluvčí 3,
——————–
Je pravda, že Tyfloservis mě postavil na nohy, učili mě chodit s holí, poznávat různý místa, nástrahy a vlastně díky nim jsem udělal prostorou orientaci a když jsem jí vlastně složil ty zkoušky, tak jsem si díky nim vlastně pořídil vodícího pejska.

mluvčí 1,
——————–
Tak ale co musíme zmínit a co je tady hodně zajímavé? Trofeje pro závody nevidomých a jejich vodících psů vznikly už počtvrté. Z křišťálového údolí. Tak skláři z Libereckého kraje pomáhají zrakově znevýhodněným. Tvoří pro vás skleněné ceny na vaše mistrovství? Řekněte nám něco o tom.

mluvčí 3,
——————–
No. První vlastně skleněnou trofej vyrobil pan pačínek, druhou pan Kunc a třetí byla průmyslová škola sklářská Velký Šenov a letos je to pán Lukáš Červený z floranova hutě.

mluvčí 1,
——————–
No. Letošní mistr republiky si z Liberce odveze opravdu originální skleněnou plastiku. Já už jsem ji tady viděla, jak vypadá a je tedy krásná. Tak možná paní Marcela benátka. Je to ruka.

mluvčí 4,
——————–
Ano, ruka, která má na dlani tlapku psí a symbolizuje pomoc pejska právě toho vodícího pejska tomu nevidomému člověku. Takže hrozně pěkný. Mám z toho radost. A druhý a třetí místo je slza jako Kapka naděje, na který je taky ta tlapka toho pejska.

mluvčí 3,
——————–
Takže celkově to váží tři kila.

mluvčí 4,
——————–
No, tak je dost těžká, to takový hutní sklo, ale opravdu moc pěkný a symbolizuje to tu pomoc toho pejska. Takže se to úplně nabízelo těm závodům a jsme za to rádi.

mluvčí 1,
——————–
kdo toto bude posuzovat? Ty výsledky.

mluvčí 3,
——————–
Máme vlastně rozhodčí, který přijel z Brna, je to škola výcviku udicích psů a z Prahy je to nadační fond. Metoda.

mluvčí 1,
——————–
Ještě by mě zajímalo, kolik je vlastně přihlášených zúčastněných.

mluvčí 3,
——————–
Letos máme 16 účastníků.

mluvčí 1,
——————–
16. No.

mluvčí 4,
——————–
To je docela dost.

mluvčí 1,
——————–
Tak. Vy jste se také určitě zúčastnil, pane Vaňku.

mluvčí 3,
——————–
Ne, ne.

mluvčí 1,
——————–
Nikdy jste se nezúčastnil.

mluvčí 3,
——————–
Ano, jezdil jsem na závody, ale od té doby, co dělám nebo organizuju tady ty závody, tak nechodím.

mluvčí 1,
——————–
Tak a je ještě něco, co byste rádi takzvaně vypíchli i z toho doprovodného programu. Tak paní Marcela se tady zde přímo teď v uvozovkách dojala, nad vystoupením vystoupí.

mluvčí 4,
——————–
Určitě mám velkou radost, že pozvání přijal nevidomý Radek Žalud, zpěvák, operní zpěvák, takový český Bocelli, který bude vystupovat dopoledne.

mluvčí 3,
——————–
Od 10 hodin a zpříjemní nám ty závody s mým zpěvem, protože opravdu nádherně třeba. Určitě přijďte a jsem za to fakt ráda, že pozvání přijala i Blanka Janečková, která je mimo jiné finalistka.

mluvčí 3,
——————–
Česko má Chovatelé, tak a ta nám tam taky zazpívá, výborně zpívá, já říkám, to je taková novodobá špinarka, takže opravdu nádhernej hlas. Rozsah skvělý.

mluvčí 1,
——————–
Takže snad i počasí prý má být pěkné, vydařené.

mluvčí 3,
——————–
Tak modlíme se už týden.

mluvčí 8,
——————–
Však ono to vyjde.

mluvčí 1,
——————–
Všechno to dobře dopadne. Našimi hosty dnes ve vysílání Českého rozhlasu Liberec byl pán Roman Vaněk. Paní Marcela Vaňková, spoluor organizátoři mistrovství České republiky v závodech chodících psů. Takže nezapomeňte, milí posluchači, v neděli 9. června. Od devíti hodin v Liberci na náměstí Dr. Edvarda Beneše. Děkuji za váš čas, ať se vám to všechno náležitě vydaří a za rok opět se na vás budu těšit.

mluvčí 3,
——————–
Mockrát. Děkuji za pozvání.

mluvčí 1,
——————–
Mějte se krásně.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.