Seniorů bude víc, než se čekalo 

ilustrační foto: Jari / MorgueFile

Prima – Hlavní zprávy

Důchodců bude víc, než se předpokládalo. Počet seniorů má být v polovině století asi o 200 000 vyšší, než s čím před pěti lety počítalo Ministerstvo práce na základě svých analýz. Počet penzistů tak zřejmě přesáhne 3,3 milionu, což je téměř o milion víc než teď. Uvádí to zpráva o stavu důchodového účtu, kterou musí Ministerstvo práce zveřejňovat každých pět let.

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Je to pozitivní zpráva pro společnost. Dožíváme se a budeme se dožívat vyššího věku, bude tady poměrně výrazný nárůst počtu lidí, kteří budou požívat starobní důchod, najednou z dalších následujících slidů uvidíme, že ten nárůst nám stoupne velmi výrazně o víc jak 1 milion lidí, v průběhu příštích zhruba 30 let se ten počet lidí, kteří budou v důchodu, navýší.

ČT 1 – Události

Seniorů bude v polovině století víc než odborníci čekali. Starobní důchod budou pobírat přes 3 miliony lidí, o milion víc než teď. Vyplývá to z nové zprávy o stavu penzijního systému. Dnes ji představil ministr práce a sociálních věcí.

Podle něj dokument jenom podtrhuje neodkladnost reformy. Právě tahle čísla opozice od vlády už dlouho požaduje jako nutný podklad k debatě o změnách.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Jediná vlastně pozitivní informace za těch pět let je to, že máme lepší kondici pracovního trhu, máme ještě nižší míru nezaměstnanosti, než jsme očekávali. A přišli vám pracovat lidi z Ukrajiny s dočasnou ochranou, kteří dneska vlastně vylepšují tu bilanci odvodů do toho systému.

Aleš JUCHELKA, člen sněmovního výboru pro sociálního výboru /ANO/
——————–
My potřebujeme něco s tou důchodovou reformou dělat, nicméně tady tuto změnu parametrů bych nenazýval důchodovou reformou, protože tam nám úplně vypadla strana příjmů do toho celého důchodového systému.

moderátor ČT
——————–
Zveřejněnou analýzu označovalo hnutí ANO za klíčový materiál pro debatu o penzijní reformě. Ani po předložení dat se ale vrátit k jednání s vládou nechce. Zástupci opozičního hnutí plánují o změnách debatovat jenom ve sněmovně.Ty seš konstruktér a ty seš programátor, že?

Ředitel jedné ze šumperských škol se žáky na soutěži konstruktérů v nedalekém Postřelmově. Přijeli tam s vlastním robotem.

Jakub Dolníček, ředitel ZŠ Dr. E. Beneše 1, Šumperk
——————–
Navazují tak na kroužek robotiky, viděl jsem postaveného robota, kterého naprogramovali, aby plnil úkoly zadané tou celou soutěží.

redaktor ČT
——————–
Právě robotizace má podle prognóz nahradit řadu pracovních míst, zejména ve výrobě. Přestože Jakub Dolníček předpokládá, že ve stáří by nejen jemu mohli roboti pomoci, spoří si na důchod i sám v rámci důchodové spoření. Jsou to nižší tisíce měsíčně a plus vím, že musím využít i jiné investiční společnosti, do kterých si odkládám, a jestli to bude důchod, nebo to bude předdůchod. To se teprve uvidí.

———-
Je mu 36, o to, kdy půjde do penze, se zajímá. Reforma. Počítá s tím, že penzijní věk bude po roce 2030 růst podle věku dožití. Čeští demografové na základě vládních dat spočítali, že třeba lidé narození v roce 1987 by do penze odcházeli v 68 letech, mladší ještě později.

Pavla PIVOŇKA VAŇKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku /STAN/
——————–
Na základě analýz české demografické společnosti si dokážeme představit, že ten mechanismus bude trochu zpomalen a lineárně nastavován lépe, to ale musíme ještě koaličně vyjednat.

redaktor ČT
——————–
Důchodový věk se zvyšuje už teď. U mužů o dva měsíce ročně a už jen obvykle o čtyři. Ve třicátých letech by se měla hranice dostat na 65 let.

Opozice dlouhodobě kritizuje vládou prosazovaný posun věkové hranice pro odchod do důchodu, koalice ale zdůrazňuje, že je to jedno z opatření, které má vést k udržitelnosti důchodového systému do budoucnosti.

Petr FIALA, premiér, předseda strany /ODS/
——————–
Je potřeba udělat důchodovou reformu, udělat, byť nepopulární, ale naprosto nezbytné kroky, které povedou k tomu, že mladá generace, dnešní mladé generace budou mít šanci na to mít slušný důchod.

redaktor ČT
——————–
Díky chystaným změnám, vysoké zaměstnanosti a loňskému zpomalení valorizací a omezení předčasných penzí, se má podle ministra práce deficit důchodového systému snížit na 1 % HDP ročně.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Pokud bychom neudělali nic, tak by ten schodek byl v tom nejsložitějším období minus 5 % HDP, což je v těch dnešních cenách zhruba -350 miliard korun.

Aleš JUCHELKA, člen sněmovního výboru pro sociálního výboru /ANO/
——————–
Nevíme, co bude v roce 2050. My musíme do toho celého důchodového systému nalít příjmy, to znamená skutečně začít přemýšlet třeba o nějakém druhém pilíři.

redaktor ČT
——————–
Podle SPD by se vláda měla víc zaměřit na podporu porodnosti.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku /SPD/
——————–
Je potřeba tady zajistit dostupné bydlení pro mladé lidi, je potřeba tady zvýšit daňová zvýhodnění pro rodiče malých.

redaktor ČT
——————–
To ale, i kdyby zdejším žákům v dohledné době přibyli sourozenci, na důchodový systém, nebude mít podle Jurečky v příštích 20 letech vliv. Redakce a Vítězslav Komenda, Česká televize.

Důchodový účet je dlouhodobě schodkový, letos je v minusu, stejně jako loni, hned od ledna. V dubnu, ze kdy je zatím poslední údaj, byl v deficitu víc než 26 miliard korun.

V meziročním porovnání, ale současný výsledek vypadá přece o něco líp, konkrétně asi o miliardu a půl.

Za celý rok loňský pak skončil systém v deficitu skoro 73 miliard. Naposledy působí, byl před pěti lety. Stabilizovat ho má právě důchodová reforma. Tu ve sněmovně jen v prvním čtení řešili tři jednací dny.

Už před začátkem projednávání bylo zřejmé, že vystupujících bude hodně. Poslanecké kluby se tak dohodly, že řečníci opozice a koalice se budou střídat.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Jsme domluveni na zipu.

redaktor ČT
——————–
První k pultíku přišel premiér Petr Fiala, po něm lídr nejsilnějšího opozičního hnutí Andrej Babiš.

FIALA, premiér, předseda strany /ODS/
——————–
Podíl lidí v důchodovém věku, kterých je dnes asi pětina, do roku 2050 vzroste na třetinu.

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/
——————–
Stačí jenom mít ty příjmy, ale vy nevíte, co jsou to příjmy.

redaktor ČT
——————–
Debata nakonec trvala tři jednací dny. Zatímco zástupci koalice reformu hájili, opozice ji kritizovala.

Tomio Okamura, předseda hnutí /SPD/
——————–
Pakliže bude SPD příští vládě, tak věk odchodu do důchodu vrátíme zpátky na 65 let.

Vít Rakušam, 1. vicepremiér, ministr vnitra, předseda hnutí /SPD/
——————–
Máme možnost nastavit důchodový systém tak, aby byl spolehlivý, aby byl spravedlivý a aby byl dlouhodobě udržitelný.

redaktor ČT
——————–
Debatu nakonec minulý týden ve čtvrtek ukončilo na návrh koalice pevné hlasování.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/
——————–
Přijato, konstatuji tedy, že byla ukončena obecná rozprava.

redaktor ČT
——————–
Takový postup ale kritizovala opozice. Druhé čtení může proběhnout nejdřív v létě. Celým legislativním procesem by reforma podle premiéra měla projít do podzimu.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.