Pobírám ID II. stupně. Jak je to s placením zdravotního a sociálního pojištění?

ilustrační foto: Cohdra / MorgueFile

Dotaz:

Pobírám příspěvek na péči a invalidní důchod II. stupně. Jak je to s placením zdravotního a sociálního pojištění u mé osoby?

Odpověď:

Zdravotní pojištění za Vás z titulu pobírání invalidního důchodu hradí stát.
Okruh pojištěnců, za které odvádí pojištění stát, je k dispozici na stránkách VZP pod tímto odkazem: https://www.vzp.cz/platci/informace/stat/za-koho-plati-pojistne-stat

Doba pobírání invalidního důchodu II. stupně se nepočítá do doby sociálního pojištění, kterou je nutné získat pro splnění nároku na starobní důchod, přesněji řečeno, až byste dosáhl důchodového věku, bude to mít vliv na výši starobního důchodu. Proto Vám doporučuji, najít si zaměstnání, ze kterého se bude sociální pojištění odvádět. Může jít např. i o práci z domova, nebo u zaměstnavatele, který je zaměstnavatelem na chráněném trhu práce. Upozorňuji, že u dohod o provedení práce a o pracovní činnosti se zdravotní ani sociální pojištění neodvádí, pokud výdělek nepřesáhne zákonem stanovenou částku. Tuto záležitost konzultujte s příslušnou OSSZ, neboť v této oblasti dochází k častým změnám.
V současné době se neodvádí, pokud hrubý výdělek nedosahuje částky 10500 Kč měsíčně. V takovém případě se odvádí srážková daň.

Bc. Václav Smíšek
redakce invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.