Eurodebata o migraci

foto: EU estock_commonswiki

Prima

Je to velké téma: migrace. Kampani pro evropské volby dominuje toto téma. Z průzkumů nálad voličů jasně vyplývá, že pro české voliče je téma migrace a bezpečnost velmi důležité, možná důležitější než pro občany v jiných evropských zemích. Jaká je situace v Evropě, odkud nelegální migranti do Evropy přicházejí? Petr má čísla, která ukazují vývoj i vývoj v čase.

Ještě než se na ty podrobnosti podíváme, tak já se obrátím s velkou prosbou na diváky přímo tady ve studiu. Poprosíme, abyste naše vážené hosty, paní předsedkyni a pány předsedy, nechali dokončit myšlenku, jejich vize tak, aby si divák, volič udělal obrázek. A teď už k té migrační krizi. Na mapě už za malou chvíli uvidíme ty nejfrekventovanější migrační trasy a nabízíme meziroční srovnání. Vidíme, že na té západoafrické trase směrem na Kanárské ostrovy, čili na území Španělska, registrujeme v meziročním srovnání nárůst o 375 %. Lodě, ty pramičky plné migrantů, lodě, se kterými byste si vlastně netroufali ani na rybník, vyrážejí nejčastěji z Mauritánie. No, a od ledna do dubna to bylo 16 000 migrantů, kteří dorazili na území Islas Marías, tedy na území Španělska, člena Evropské unie. Další tisíce lidí pak ty převaděčské gangy vyslaly na neklidném Atlantiku prakticky na jistou smrt. Dále registrujeme také více než stoprocentní nárůst na té východní středomořské trase z Turecka do Řecka. Naopak ta centrální trasa, zejména do Itálie, eviduje šedesátiprocentní pokles. A bezmála sedmdesátiprocentní pokles pak hlásí také ta balkánská trasa. My jsme se v průzkumu agentury STEM pro CNN Prima News ptali, jestli se obáváte dopadů migrace a přes 70 % lidí odpovědělo, že se dopadů migrace v příštích letech opravdu obává. Z toho velmi se obává 36 % dotázaných, naopak vůbec se neobává pouze 6 % oslovených. No, a vyřeší migrační krizi, migrační pakt? Vstoupit má v platnost v roce 2026. Je to 10 legislativních návrhů, které vlastně slibují například efektivnější kontroly migrantů. Počítá s přerozdělením minimálně 30 000 migrantů ročně a minimálně částkou 600 milionů eur příspěvku ročně do Fondu solidarity. Zastánci a autoři migračního paktu říkají, nejde o žádné kvóty. Naopak ty alternativy jsou na stejné úrovni jako přerozdělení. A jaké ty alternativy jsou? Například příspěvek do Fondu solidarity nebo technická či personální pomoc.

Migrační pakt je velké politické téma. Nikdo z vás, jak tady stojíte, mu netleská. Někteří ho kritizují, někteří ho odsuzují. Já vás poprosím o jednu věc, pojďme se v té debatě zkusit posunout do budoucnosti. O migračním paktu naši diváci slyšeli hodiny a hodiny diskuzí. Vedla jsem je s vámi, vedle jsem je i s europoslanci, kteří vás tady za vaše strany přišli dnes večer podpořit. Jak byste chtěli, aby vypadala migrační politika Evropské unie tak, aby Evropa zvládla nápor nelegální migrace, tak, aby byla bezpečná? Zkusme, prosím, v té debatě jít do budoucna. Já začnu u vás, pane Rakušane, z logiky věci. Česko se při hlasování nakonec zdrželo, hned ale vznikla iniciativa zemí, které chtějí v migrační politice jít za rámec toho paktu. Bude to posílání migrantů do třetích zemí, to má být to řešení?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí, ministr vnitra /STAN/
——————–
Migrační pakt je nějakým základem, kompromisem, který se rodil v dlouhých bolestech; kompromisem, který není dokonalý, ale je to alespoň nějaké řešení po těch devíti letech nicnedělání, přešlapování a odpovědnosti i evropských politiků, kteří v té době reprezentovali své jednotlivé členské státy. Teď jsme se dokázali na něčem dohodnout, ale potřeba jí dál. A tohle není, že ta iniciativa vznikla až po dokončení migračního paktu. Ona existovala souběžně, je to iniciativa státu, jako je například Dánsko, Švédsko, Nizozemí, Česká republika…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
A nemohlo to být součástí toho vyjednávání?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí, ministr vnitra /STAN/
——————–
Nemohlo. Ten pakt je, to je soubor nějakých legislativních dlouho dohadovaných opatření, která mají svá jasná právní vymezení. Tohle je navázání na ten pakt. Ten pakt řeší nějakou velkou krizi nebo se jí pokouší v základech řešit. A ano, nově uzavírané smlouvy se třetími zeměmi, rozšíření definice třetí bezpečné země, v současné době je to ta země, ke které ten daný migrant má nějaký vztah, nemusí z ní pocházet, ale má nějaký vztah, aby to mohlo být rozšířeno na to, že je to prostě bezpečná země, kde může být například vedeno azylové řízení, pokud bude existovat nějaká dohoda mezi Evropskou unií a danou zemí. Další věc je Česká republika teď vede – Česká republika, protože jsme aktivní zemí, to zdůrazňuji, my nebrbláme, neodmítáme, pracujeme, vedeme pozorovací misi do Sýrie, kde jsou i ostatní členské státy zastoupeny a snažíme se podívat na Sýrii, zda tam existují takové části Sýrie, které by mohly být označeny jako bezpečné a kde by byla proveditelná návratová politika, protože ten počet syrských migrantů je obrovský. Takže ano, efektivní spolupráce se třetími zeměmi je určitě jedním z dlouhodobých řešení.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pane ministře, nevytrácí se v té naší české debatě fakt, že některé země Unie migraci nezvládly, že tam není bezpečno a je legitimní o tom mluvit a je legitimní z toho mít strach? Odkazuji se na situaci a diskuzi předvolební v Německu po tragédii v Manheimu, kde zemřel policista, který byl napaden islámským radikálem. Dnes vyšla čísla, že v Německu jsou spáchána dvě hromadná znásilnění za den. Nevytrácí se tady ta obava a tady to zdůrazňování, že opravdu je čeho se bát?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí, ministr vnitra /STAN/
——————–
To, že migrace budí strach, to, že migrace budí vášně, to, že migrace budí oprávněný strach a to, že opravdu těch posledních devět let se na tom migračním politickém poli udělalo velmi málo a to řešení nebylo, to, že se nám stává, že člověk, který nemá na území Evropské unie co dělat a pohybuje se tady devět let v podstatě beztrestně a nám se nedaří návratovou politikou dostat mimo naše území, to je určitě špatně. A pohrdat strachem lidí je určitě špatně. Proto přinášejme konkrétní věcná řešení. Chtějme migrace řešit a nejenom lidi strašit, protože to samotné strašení prostě potom vede k tomu, že lidé tady u nás kladou nějaké klády na koleje, a to prostě přece nikdo nechceme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju mnohokrát. Znovu jenom připomínám, položím otázky všem, potom otevřu diskuzi. Budete moci argumentovat. Paní Konečná, paní předsedkyně, vlády Řecka, Španělska, Itálie označujete za hrozbu Evropské unie. Oni ale tyto státy mají velkou, dlouhou vnější hranici, jak máme my ostatní v Evropě jim pomáhat, aby ten nápor zvládaly? Abychom je jenom nekritizovali a neoznačovali je za hrozbu.

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně strany KSČM, kandidátka do Evropského parlamentu /STAČILO!/
——————–
Především ten migrační pakt prostě nic takového neřeší. Ten migrační pakt, a pan Rakušan, když ho teda původně podepsal, pak dostal strach, že jsou volby, tak se zdržel, tak se v podstatě rozhodl o České republice v tom, že o tom jací migranti tady budou, rozhodnou evropské instituce. To je prostě realita. My to přestáváme mít ve svých rukou, tam v tom migračním paktu není nic, co by usnadňovalo návraty a vůbec nic, co by ochránilo vnější hranice Evropské unie. A to je ta podstata. My pokud se nezačneme reálně bavit o ochraně vnějších hranic, o tom, jakým způsobem, jak urychlit to řízení a jak rychle ty lidi vracet, tak bez toho se prostě neposuneme dál. A já se omlouvám, ale mně to opravdu nedá. Já jsem tady byla nazvána, že tady jsem pod nějakým vlivem a něco podobného. Pane ministře, já nevím, pod jakým vlivem jste tady říkal a v podstatě dezinformoval občany v roce 2003, když jste nám tady tvrdil, že jako postižená země neplatíme nic.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
2023 pravděpodobně.

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně strany KSČM, kandidátka do Evropského parlamentu /STAČILO!/
——————–
Já se omlouvám, já to musím přečíst. A poté jste tady tvrdil, že je všechno v pohodě, 23, ale to, co je podstatné, je, že vy proto, abyste si pro ty své dezinformace sehnal oporu, tak jste schopný si z Ministerstva vnitra zaplatit z peněz českých daňových poplatníků informační kampaň, a to dokonce na sociálních sítí. To vám není hanba, že si své názory už ani neumíte obhájit sám?

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Paní předsedkyně, díky, že se vrátíme k tématu. Pane ministře, já vám dám prostor, až dojedu to kolečko. Paní předsedkyně, zůstaňme u migračního paktu, u migrace, zvládání migrace. Když jsem vás prosila, ať jdete dopředu do budoucnosti, vy jste zmínila důležitá ochrana vnější hranice Evropské unie. Pozemní hranice Unie má 14 000 km, pobřežní hranice 53 000 km. Jak to udělat konkrétně tak, aby to bylo účinné? Protože na to se tady odvoláváte, všichni to máte ve svých programech.

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně strany KSČM, kandidátka do Evropského parlamentu /STAČILO!/
——————–
Přesto v migračním paktu o tomto není ani slovo. Tam se v podstatě řeší, až se ten migrant dostane na území Evropské unie, a proto mi tam velmi chybí například právě ta pobřežní pohraniční stráž, a to její posílení. Možná se musíme začít bavit reálně o posílení frontexu a o posílení jeho pravomocí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Jak posílit? Promiňte, já chci to konkrétní řešení. Já jsem zmiňovala délku té pobřežní hranice 53 000 km. Středozemní moře má 2,5 milionu kilometrů čtverečních. Tak, jak to udělat? Protože vidíme ty obrázky. A mluvil o nich i Petr.

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně strany KSČM, kandidátka do Evropského parlamentu /STAČILO!/
——————–
Úplně nejlépe, když se ani evropské státy nebudou v podstatě dostávat do toho, že rozbijou území Libye, Iráku a další, odkud většina těch migrantů přichází, když se na to nebude štvát do Afghánistánu a ta migrace v podstatě nebude proto, že my ničíme život těch lidí v těch zemích, kde způsobujeme různé válečné konflikty, respektive je způsobují někteří naši kolegové.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Promiňte, teď jsme od ochrany hranice, od ochrany pobřeží hranice zase zpátky…

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně strany KSČM, kandidátka do Evropského parlamentu /STAČILO!/
——————–
…nebo respektive, kdy chtějí migrovat, pak bychom se měli domluvit, a to je podle mě ta cesta, s třetími zeměmi mimo území Evropské unie. Pane ministře, ale děláte to pozdě, jako jo, zase jako v klidu.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí, ministr vnitra /STAN/
——————–
Vy jste deset let europoslankyní.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Promiňte, já vám dám prostor pro reakci. Paní poslankyně, ochrana té hranice, je to vůbec možné? Je to reálné? Zmiňovala jsem tu délku té hranice a tu obří plochu.

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně strany KSČM, kandidátka do Evropského parlamentu /STAČILO!/
——————–
Když snížíme migrační tlak, když budeme schopni zvládat to na územích třetích států, aby tady ti lidé vůbec nepřišli, a když posílíme tu pobřežní stráž, tak si myslím, že je to rozhodně reálnější než to, co pan ministr vyjednal a podepsal za Českou republiku a co je pro Českou republiku velmi nevýhodné a je to ztráta naší suverenity.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju mnohokrát. Dám vám prostor pro ty reakce. Myslím, že víme, že ta debata bude zajímavá, že možná bude i emotivní. Pane Bartoši, navážu u vás. „Budeme aktivně bojovat proti pašerákům, kteří zneužívají tísně lidí v zemích zasažených válkou.“ To tady ale říkáte všichni, boj proti pašerákům, ale pašování lidí je výnosný byznys. To je prostě realita. Ti lidé proudí po zemi, přes hory, přes moře. Platí za to obrovské peníze těmto pašerákům, jak proti nim konkrétně bojovat?

Ivan BARTOŠ, /PIRÁTI/
——————–
Tak já bych, možná bych zareagoval takovým docela gestem, ačkoliv tady se neshodneme ve způsobu, jak, a někteří se snaží hledat alespoň jak, tak někteří říkají jako „pouze všechno je špatně“. Já si myslím, že ten problém vnímáte…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Porto se vás ptám teď na konkrétní řešení. A ten boj proti pašerákům.

Ivan BARTOŠ, /PIRÁTI/
——————–
Posílení Frontexu, ale všimněte si, když se jdete podívat na třeba bezpečnostní konferenci v Mnichově, tak první den se řeší ty otázky vojenské a druhý den se řeší OSN, humanitární pomoc, peacekeeping, programy v místech, kde už ten vojenský konflikt naštěstí ustal. A není tam moc politiků, který by byly ten druhý den se podívat, co dělají v uvozovkách třeba ty neziskovky v těch daných oblastech. Takže ta pomoc, a když to schvalujeme ve sněmovně a bavíme se, že bysme měli aktivně pomáhat nejen v humanitárníce, ale vzdělávání, pomáhat rozvojovým zemím, tak ta je důležitá, aby ty lidi do toho pohybu nešli. A když se podaří nějakej vojenský konflikt uhasit, tak aby prostě se znovu nerozhořel. To si myslím, že je zásadní. Já plně souhlasím s tím, že ten migrační pakt, a ostatně myslím, že naši europoslanci většinu z těch návrhů nepodpořili, neřeší to gró. Je to nějaká úroveň shody evropských zemí, jak k tomu přistupovat, ale je tam řada věcí, který nejsou vyřešený. A ano, je potřeba společná evropská spolupráce. Už jen kvůli tomu, když vidíte, kudy vedou ty pozemní cesty. A pokud je cílovou destinací třeba Německo nebo nějaká země na severu, tak my musíme spolupracovat na hranicích těch jednotlivých států. Respektive když na území České republiky máte nějakého, řekněme, člověka, který neprochází Schengenem a nebyl nikde zkontrolován, tak řešíte to…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Promiňte. A já se znovu vrátím, přesto budu na tom trvat, boj proti pašerákům. Vy ho tam zmiňujete, mě zajímá, jak to chcete udělat. Lidé platí životní náklady stovky, tisíce korun za to, že pašeráci převážejí.

Ivan BARTOŠ, /PIRÁTI/
——————–
První věc je skutečně posílení Frontexu, ale to je na té cestě. Druhá věc. A vždycky se hovořilo o těch cehck pointech, těch předsunutých azylových místech v těch zemí, kde ta migrace vzniká, pokud jsou to země, které mají nějaký stabilní režim, respektují lidská práva, tak v ten moment vy vlastně toho člověka nevypravíte na tu, řekněme, nebezpečnou cestu s vědomím tím, že on na ten azyl stejně mít ten nárok nebude. Mimo jiný je to teda díl taky, a je to jedna ze zbraní, on to hodně dělal i Erdogan právě v oblasti Sýrie, že jako oni jako ty lidi popouzejí, aby šli dál. A i v té Africe, kde má Rusko a Čína poměrně silný vlic, ale to Rusko takto funguje, jako těm lidem slibuje ten krásný život v Evropě. A i ta migrace je poměrně silnou jakoby zbraní. A možná poslední věc a já věřím, že se k tomu dostaneme, ale tady spousta lidí zpochybňuje nějakou jako klimatickou krizi.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
K té se dostaneme.

Ivan BARTOŠ, /PIRÁTI/
——————–
Ale to je zásadní. A oteplování planety. A když se podíváte, a teď do Katalánska, jak to tam teď vypadá, jak tam jsou vedra, ale i podle OSN v rámci změny klimatu očekáváme, že v následujících asi 30 letech to může být až 143 milionů lidí na pohybu té klimatické migrace. A když se jdete podívat na bezpečnostní konferenci, tak nebezpečí klimatické migrace, je to překvapivé, skutečně lidé zodpovědní za bezpečnost, ministři zahraničních věcí, ministři obrany řeší jako další potenciální riziko. Takže pokud někdo říká „neřešte oteplování planety, nemusíte řešit vysychání, vysychání území“, tak tady si zaděláváme na daleko větší problém, jehož perspektiva v několika desítek letech může být skutečně zásadní problém pro celou Evropu, jak ji známe.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Dala jsem vám prostor, pane předsedo, abyste vysvětlil, jak si představujete boj proti pašerákům. Nechám na divácích, ať si udělají obrázek, jestli jste jim dostatečně odpověděl. Pane Okamuro, vaše slova z Poslanecké sněmovny: „Nikdo nesmí nelegálně překročit hranice ať na moři nebo na pevnině.“ To jsou vaše slova. Jak to chcete udělat? Prosím, buďte konkrétní, ať se neustrneme jenom na politických proklamacích, „zastavíme migraci, nebude tady migrace“, protože ona tady bude. Mě zajímá, jak zařídíte, že nikdo nepřekročí hranice.

Tomio OKAMURA, /SPD/
——————–
Děkuju za tu otázku, protože to, co jsme tady slyšeli, nevím, jestli je to naivita, hloupost, neznalost nebo to opravdu vy jste propagátoři migrace. Přece tím osvědčeným řešením je nulová tolerance. Vidíme to v Austrálii, v Japonsku, v dalších super vyspělých zemích. Kde není nabídka není poptávka. Tady je celý ten problém.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Jak vypadá ve vaší představě nulová tolerance?

Tomio Okamura, předseda hnutí SPD /SPD A TRIKOLORA/
——————–
Tady pan Bartoš měl monolog. Nechte mi, prosím, trošku aspoň minutku a pak mi klidně.. Takže, já chci říci, že…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Promiňte, pane Okamuro, pan Bartoš tady nevedl monolog, ptala jsem se ho. Máte prostor, prosím.

Tomio Okamura, předseda hnutí SPD /SPD A TRIKOLORA/
——————–
Pojďme do té diskuze. Takže, já bych rád řekl toto. Problém té Evropské unie je ten, že ti migranti ví, že tady dostanou to povolení k pobytu. To znamená, proto oni sem budou směřovat, dokud bude tato vstřícná sociální politika vůči migrantům. Já vám řeknu, já jsem tady před 14 dny měl na návštěvě a média tam byla také Fabrice Leggeriho. Sedm let byl šéfem Frontexu od roku 2015 do roku 2022 a on veřejně řekl, říkal teď v západních médiích a v Praze nám to zopakoval, že eurokomisařka Ylva Johanssonová, která má na starosti migraci, tak ona mimochodem letos v lednu říkala, že eurokomisařka, Evropská komise chce ročně dostat do Evropské unie o milion migrantů více těch nelegálních, už to naplnili vloni, jak víte, škoda, že tady nejsou čísla jenom procenta, už vloni to bylo přes milion nelegálních migrantů. To znamená, Evropská unie rovná se migrace. A jediným tím řešením je nulová tolerance. Nebudou tady mít nárok na nic, tím pádem není nabídka a potom pochopitelně klesá poptávka.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
S dovolením se doptám. Pane předsedo, říkáte nulová tolerance. Čili Evropa by neměla pomoci nikomu, ani migrantům, lidem válkou zasažených zemí, lidem různě stíhaným, lidem různě ohrožovaným?

Tomio Okamura, předseda hnutí SPD /SPD A TRIKOLORA/
——————–
Paní redaktorko, já vím, že mě teďka zkoušíte, ale azylový zákon funguje tak, že si ti nelegální nebo ti migranti, ti Afričani, další lidé si žádají například na zastupitelských úřadech v té první bezpečné zemi. To už je tady flagrantně porušováno. Nebezpečnou zemí je podle EU mimochodem i Turecko a další země typu Egypt a další. Vždyť tam se jezdí i na dovolenou, Tunisko a dál. Já bych chtěl rád ještě říci jednu věc. To asi nevíte, ale dnes se hlasovalo kolem osmnácté hodiny ve sněmovně o opozičním návrhu usnesení na petičním výboru. A my jsme jako opozice navrhovali, aby vláda prosazovala v Evropské unii větší ochranu vnějších hranic, bojovala proti, proti pašerákům, aby bojovala za efektivní návratovou politiku. Pravda, problém je, že ty migranty zpátky žádná země nechce, takže to je samozřejmě fikce. A azylové řízení mimo území EU. A všichni, a toto usnesení neprošlo, protože vládní poslanci nehlasovali pro to usnesení. Takže vy přímo prosazujete migraci, vy jste proti tomu boji. A teď je to aktuální hlasování v 18 hodin na petičním výboru, kde má vládní koalice většinu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Dám vám prostor potom pro reakci. Pane Okamuro, pane Okamuro, prosím, pane předsedo…

Tomio Okamura, předseda hnutí SPD /SPD A TRIKOLORA/
——————–
Ještě jednu větu, prosím. My tady nechceme žádné africké a islámské nepřizpůsobivé migranty, žádné nelegální migranty, nechceme tady ani mešity, žádné rozmáhání islámu v České republice, chceme bezpečnou Českou republiku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pane předsedo, ještě poslední otázka. Nápor migrantů je teď i na té východní hranici na polsko-běloruské hranici. Donald Tusk řekl, že 90 % těch lidí má v pase ruské razítko, že je tam posílá Rusko přes Bělorusko, a že je to druh hybridní války. Jak se na ta slova díváte?

Tomio Okamura, předseda hnutí SPD /SPD A TRIKOLORA/
——————–
Opět dochází na moje slova. Já si myslím, že je potřeba tu válku… Já si myslím, že… Jenom pro diváky, tady se vysmívají tomu voliči Stanu neustále a ruší tady debatu. Takže a Pirátů. Takže já chci říci, že právě proto je potřeba ukončit tu válku na Ukrajině, protože zbytečně to zatěžuje z důvodu migrantů ekonomických, vlastně to zatěžuje celou Evropu a já bych vám…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Počkejte, ty migranty tady posílá Rusko, ne Ukrajina, tak mě zajímá ten váš názor na to, na slova Donalda Tuska, že to je druh ruské hybridní války?

Tomio Okamura, předseda hnutí SPD /SPD A TRIKOLORA/
——————–
Že mimochodem Poláci a Maďaři řekli, že nebudou respektovat migrační pakt, je to přesně pozice SPD, pakliže my budeme ve vládě, nebudeme ho respektovat, ale ještě k té Ukrajině.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Promiňte, vy jste mi neodpověděl na tu otázku, pojďte k tomu.

Tomio Okamura, předseda hnutí SPD /SPD A TRIKOLORA/
——————–
Samozřejmě je to tím zásadním přece důvodem, nepleťme si následek a příčinu. Příčinou je ta válka na Ukrajině, ukončeme tu válku, uklidněme situaci a já myslím, že spoustu problémů tohoto typu, jak drahé energie, tak přesuny těch Ukrajinců, kterých je tady příliš mnoho, a my říkáme jasně peníze Čechům, ne Ukrajině a Ukrajincům. Tak ten problém se samozřejmě uklidní a lze ho řešit. Takto to jenom eskaluje.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Díky. Myslím, že naši diváci si udělají názor, co je následek, co je příčina. Pane Šlachto, jsem u vás. Stejný program jako SPD, ANO, Stačilo. Chcete striktní přísnou ochranu hranice, tam se shodnete, jak to chcete dělat? Mě zajímá váš konkrétní návrh, jak chcete chránit dlouhou vnější hranici Evropské unie. Když veliká část je po moři?

Robert ŠLACHTA, předseda hnutí Přísaha /PŘÍSAHA A MOTORISTÉ SOBĚ/
——————–
Určitě. Já bych možná to vzal trošku z toho, vy jste chtěla i tu budoucnost vědět. My jsme tu budoucnost chytili po svém, protože máme úžasnou kandidátku, naši dvojku Nikola Bartůšek, která 10 let pracovala v azylových centrech po Evropě. Takže si myslím, že to je ten odborník, že když se migrační pakt po devíti letech za 250 000 měsíčně vytvoří takový paskvil, který je naprosto a policisté mně to říkají naprosto k ničemu. Tak jestli máme myslet do budoucnosti, tak je to s těmi odborníky, kteří mají nějakým způsobem vlastně na té legislativě se podílet. Takže to je ta budoucnost o nás v těch lidech, které tam budeme nominovat a chránit. My jsme zpracovali, protože já sám jsem jel na Sicílii dole, snažil jsem se dojet na ostrov Lampedusa v říjnu, když byl největší nápor a vlastně mluvili jsme jak se starosty, bohužel na Lampedusu nás nepustili, protože tam byl výjimečný stav v té době a mluvili jsme jak se starosty, mluvili jsme s lidmi, kteří byli z těch záchytných centrech a zjišťovali jsme informace, jakým způsobem vlastně přes Itálii a jde to vlastně až na to, až na Dvořiště k nám do České republiky. Zpracovali jsme národní a evropský řešení, který máme na našich stránkách ohledně migrace a musím říct, že jsou tři věci, které jsou strašně důležitý možná, na který se tady nedokázalo odpovědět. Jestli chceme bojovat s pašeráky, protože migrace je organizovaný zločin jeden z nejtěžších v Evropě vůbec, jestli chceme bojovat s pašeráky, musíme na začátku měnit naprosto tvrdý tresty na posledního převaděče, který je na řidiče, tam, kde…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Co je to tvrdý trest, pane Šlachto?

Robert ŠLACHTA, předseda hnutí Přísaha /PŘÍSAHA A MOTORISTÉ SOBĚ/
——————–
To je styl natvrdo 3–5 let minimálně bez toho a v Itálii nám říkali, že ty lidi, když jsou zadrženi, vysypou se z nich migranti, odchází, nejsou vůbec ani policií, jsou pouze řešení přestupkovým řízením, nejsou vůbec řešení dál. Odjedou dál a jedou znovu. To jsou věci, se kterými musíme bojovat s tím posledním článkem a samozřejmě s tím prvním článkem je to spolupráce, jestli jsme migračním paktem dali a já beru, že migrační pakt je pro nás naprosto zásadní v tom, že my přestáváme rozhodovat a nebudeme rozhodovat, kdo bude na našem území, tak si i Brusel na sebe bere odpovědnost boj s organizovaným zločinem a boj s organizovaným zločinem je přece boj celé Evropy. Takže bez toho, že budeme spolupracovat, to nejde. A možná ještě poslední, jestli můžu. My jsme se tady strašně bavili o tom, že nesmí být přešlapování, pracujeme tady pro migraci, já bych chtěl na konkrétním případě, protože potřebujeme odvážný politiky nejenom národní, ale i na té evropské úrovni. Já bych, pane Rakušane, já bych s váma chtěl jenom ukázat, jakým způsobem pracujete. 14. 7. 2022 Bavorsko oznámilo zesílení pohraničních namátkových kontrol, 2022, bavíme se, když jsme byli předsednická, když jsme byla předsednická země v tom pololetí. My jsme vás 12. 8. vyzývali k tomu, aby jsme okamžitě zpřísnili kontroly na hranicích. Do konce července 2022 bylo nelegální tranzitní migrací zadrženo 1960 osob oproti roku 2021, když bylo 1300. Byla to největší migrační krize z jihu, která byla od roku 2015. My jsme 25. 8. vás znovu vyzývali, abyste zavedl hraniční kontroly. 22. 9. německá ministryně chce kontroly. 27. 9. Německo zesílilo kontroly a 29. 9. teprve vy zpřísňujete kontroly poté, co už to klesá, co už udělali Němci špunt. A takto vy pracujete a takoví politiky my nepotřebujeme. Toto jsou politici, kteří tímto způsobem migraci nikdy nevyřeší. Jsou to jasný data.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Začnu u vás, pane Rakušane. Sesypala se tady na vás kritika z několika stran. Dám vám prostor, prosím.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí, ministr vnitra /STAN/
——————–
Já jsem to čekal a děkuju za tu toleranci, že budu mít možnost reagovat snad o něco delší dobu. No, tak co tady říká pan Šlachta obecně. Já si opravdu nemyslím, že řešení toho, že budeme mít kontroly na vnitřních hranicích Schengenu, je dlouhodobě něco, co chceme, je to nouzové krajní řešení ve vypjaté situaci a v takové z ní Česká republika přišla 180 000 000 Kč nás ty kontroly stály, teď čísla klesla, výrazně klesla na té balkánské trase, v té chvíli je mít nemusíme. Německo politickým rozhodnutím ty kontroly stále drží. My v téhle chvíli šetříme policejní kapacity na pořádek uvnitř naší země. Jednali jsme racionálně, zodpovědně, ale já si opravdu myslím, že dlouhodobým řešením nejsou kontroly na vnitřních hranicích schengenského prostoru, naopak my musíme dělat všechno pro to, abychom měli společné evropské řešení, kdy takové kontroly nebudeme muset mít. Česká vláda zareagovala včas, zareagovala rázně a zareagovala tak, aby ochránila české občany.

Robert ŠLACHTA, předseda hnutí Přísaha /PŘÍSAHA A MOTORISTÉ SOBĚ/
——————–
Po dvou měsících.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Tak, byl jste tady v konfliktu s několika diskutujícími. Nechám reagovat pana Šlachtu, potom ještě půjdu k vám, pane Rakušane, a dostane se na všechny, nebojte se.

Robert ŠLACHTA, předseda hnutí Přísaha /PŘÍSAHA A MOTORISTÉ SOBĚ/
——————–
Pane Rakušane, já bydlím dole na jižní Moravě. Lanžhot, Břeclav. Běžte vysvětlit těm občanům, co se tam v roce 2022 dělo a jestli přece máte být ministr vnitra, který se staráte o ty občany, ne o tom, že budete vysvětlovat, že šetříte něco, nějaký policejní síly. Nikdo nemluví o tom, že tam máte stát rok, ale máte umět reagovat a vy tady tvrdíte o tom, že pracujete, že jste aktivní, leda tak houby. Na tomto příkladu jasně s těmi čísly vidíte, jak jste aktivní, tady to vidíte, jasně doloženo. Že teď objíždíte třetí země, vždyť máme před evropskými volbami, vždyť to je naprosto viditelný, čitelný přece, vždyť to je asi úplně jasný. Vy jste pro mě jak tank bez pásu, v letité věži a nejedete.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pane Rakušane?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí, ministr vnitra /STAN/
——————–
Já jsem vůbec jako, já jsem teďka tomu proslovu těch volebních hesel úplně nerozuměl a těm souvislostem už vůbec, tak mě omluvte, já na to asi nebudu schopen úplně reagovat. Ty naučené fráze, když se pomotají řádky, občas nedávají smysl.

Robert ŠLACHTA, předseda hnutí Přísaha /PŘÍSAHA A MOTORISTÉ SOBĚ/
——————–
Akorát vám.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí, ministr vnitra /STAN/
——————–
Já jsem, já jsem jenom chtěl reagovat na to, že Česká republika, česká vláda zareagovala třeba mnohem rychleji, než tomu bylo na Slovensku ve chvíli, kdy čísla stoupala, jsme zareagovali. Kontroly jsme měli tolik měsíců, kolik bylo potřeba do té doby, dokud tady byla vyhrocená situace. Já pouze říkám, pane Šlachto, že dohody se třetími zeměmi jsou právě tím, to jsou právě tím, co nám může umožnit, že ta čísla budou klesat, že tady bude efektivní celoevropské řešení a nějaké kontroly u Lanžhotu už nebudou potřeba. A ještě jednu poznámku, jestli můžu, paní moderátorko.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Můžete, dám vám prostor, protože tady zaznělo spousta kritiky, ale já vám dám prostor i panu Okamurovi, panu Bartošovi i paní Konečné.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí, ministr vnitra /STAN/
——————–
Mě fascinovala slova paní europoslankyně, opakuju europoslankyně Konečné. Deset let v Evropském parlamentu a vy se tady na mě budete dívat s tím, že my jsme něco měli prosadit do migračního paktu. Kde jste byla, co jste dělala? A pokud říkáte, že já jsem něco schválil v červnu 2023, víte, kdo do toho zanesl ty negativní změny? Tzv. trialog. To znamená vyjednávání s Evropským parlamentem. Tak já doufám, že někde zaznamenám, nekontroloval jsem v zápisech vaší aktivitu, aby tam ty negativní změny nebyly. Takže tohle, to, že se devět let nic nedělalo, je i výsledek vaší práce.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Tak děkuju. Jenom pro, pro férovost. Deset let mělo svého europoslance v Evropském parlamentu i hnutí STAN, pane Rakušane. Paní Konečná, prosím, prostor pro vaše argumenty.

Kateřina Konečná, předsedkyně KSČM, kandidátka do Evropského parlamentu /Stačilo!/
——————–
Já jsem chtěla, já jsem chtěla říct, že hnutí STAN se k migračnímu paktu vždy hlásilo ve všech podobách, takže možná si první srovnejte svého europoslance, jediného, co jste tam měli, a pak někoho kritizujte. Ale to podstatné je přece to, že já na rozdíl od vás jsem nehlasovala pro ten migrační pakt ani po prvním čtení v Evropském parlamentu, ani po tom trialogu, kdežto vy jste dovolil, a to já vám obrovsky vyčítám, to, že bereme tu suverenitu naší zemi, protože komise v případě migračního tlaku bude rozdělovat, Rada EU bude poté schvalovat a ta Rada EU bude schvalovat pouze kvalifikovanou většinou. A když si na počet obyvatel spočítáte ty země, kde je nejvíc těch migrantů, to znamená ta Francie, Španělsko, Itálie a další, tak, a oni si k tomu vezmou ještě pár dalších států, tak je to o tom, že nás prostě přehlasují a bude nám přiděleno. A to je ten obrovský průšvih. A druhá věc, kterou vy jste jako ministr podpořil a nerozporoval, pane ministře, je to, že se z režimu směrnic dostáváme do režimu nařízení. Česká republika má v tuto chvíli velmi přísný azylový zákon, i proto vracíme možná nejvíc afrických migrantů ze všech zemí Evropské unie. Tuším, že je to nějakých 68 %. Evropská unie v průměru 41, Řecko tuším něco kolem 20. Ve chvíli, kdy to bude nařízení, tak Evropská komise je schopná nám nařídit, koho tady máme nebo nemáme nechat. A v podstatě opět berete suverenitu nad tím, kdo v této zemi může zůstat a nad našimi vlastními zákony, a to je to, co já prostě nepochopím, pane ministře, že takto můžete zradit Českou republiku.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí, ministr vnitra /STAN/
——————–
A už je to tady zase.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Omlouvám se panu Bartošovi i panu Okamurovi. Ještě si chvíli počkáte na svoji reakci. Zazněla tady slova o zradě. Sluší se nechat reagovat pana Rakušana.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí, ministr vnitra /STAN/
——————–
Tohle jsou slova právě těch, kteří v té společnosti vykopávají ty příkopy. To jsou přesně jejich slova. Víte, co je vlastizrada a víte, co je vlastizrádství? Dlouhou dobu nic nedělat, nic s migrací nedělat, nechat to být, přešlapovat. A já mám občas podezření, že jakékoliv řešení migrační situace se vlastně populistům nehodí, protože pokud se oni přestanou mít čím strašit veřejnost, v té chvíli, v té chvíli přichází o důležitý instrument, je to instrument strachu. A jedna konkrétní poznámka. Ne, já jsem oceňoval jednu věc, paní europoslankyně Konečná, já jsem slyšel vypjaté diskuze a vy jste jednou byla alespoň objektivnější než ostatní a aspoň na vás bylo vidět, že jste si ten migrační pakt, jako europoslankyně se to asi předpokládá, přečetla. A jednu věc jste uznávala. Ani krizové opatření, ani krizové opatření, to znamená, ani když vypukne velká migrační krize České republice, ani žádnému jinému členskému státu nemůže dát povinnost přijmout na své území migranty. Ani krizové opatření. A tohle bych chtěl zdůraznit, a to je to důležité, na čem jsem doufal, že už jsme se i v jedné diskuzi, byť ne bezprostředně spolu ve studiu shodli.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuji. Velmi krátká reakce, paní Konečná, velmi krátká, jednu, dvě věty.

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně strany KSČM, kandidátka do Evropského parlamentu /STAČILO!/
——————–
Já se omlouvám, ale když vám ministr vnitra řekne, že pravdivé informace jsou populismus, já jsem hrdý populista, pane ministře.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pan Okamura, prosím.

Tomio Okamura, předseda hnutí SPD /SPD A TRIKOLORA/
——————–
Tak jsem rád, že jsem se konečně dostal ke slovu, protože je na místě vyvrátit ty lži Fialovy vlády a ministra vnitra Víta Rakušana. Je to týden co vystoupil ve francouzské televizi francouzský premiér Gabriel Attal a přímo řekl, přímo řekl v televizi, že podstata migračního paktu Evropské unie spočívá v tom, že středoevropské a východoevropské členské státy EU si budou muset přebírat migranty z jiných států. Konec citátu francouzského premiéra. Byl v diskusi s Jordanem Bardellou, s mým kamarádem, je to předseda francouzského Národního sdružení, které bude vítězem podle všeho už potřetí v řadě francouzských voleb do Evropského parlamentu. Je to strana Marine Le Pen. A já abych dořekl, proč jsem mluvil v předešlém vstupu o šéfovi Frontexu, sedm let šéfoval Fabrice Leggeri. On nám totiž tady řekl co? Že místo, aby mu dávala Evropská komise, konkrétně mluvil o eurokomisařce Ylvě Johanssonové, která má na starosti komisařka pro vnitřní trh, neboli má na starosti i migraci, vnitřní záležitosti, tak Ylva Johanssonová mu naopak říkala, že nemá ty migranty vracet zpátky do té Afriky, ale že je má přivážet do Evropy. On když žádal o zbraně a uniformy, tak to bylo odmítnuto. A on po sedmi letech odešel z Frontexu, protože říkal, že takhle to teda fungovat nemůže. Dneska je vrcholným kandidátem francouzského Národního sdružení a bude europoslancem logicky. To znamená, to znamená, protože oni jsou na prvním místě, budou mít desítky europoslanců. To je realita Evropské unie a znovu zopakuju, že přímo Evropská komise ústy Ylvy Johanssonové říká, že je potřeba dostat do EU o milion nelegálních migrantů více. Takže to je politika Evropské unie. Bohužel dochází na moje slova, já jsem byl před 10 lety jediným politikem v České republice, který upozorňoval na hrozbu migrace, vysloužil jsem si za to právě od těchto exponentů současné vládní pětikoalice i různých novinářů různé hanlivé nálepky. Došlo na moje slova, neustoupil jsem, neustoupím a budu dál stát za touto pravdou. Nechceme žádné takovéto migranty do České republiky, chceme bezpečnou Českou republiku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pane Rakušane, já vám dám potom prostor na konci pro férovost, protože ta kritika se tady na vás sype, je to váš rezort. Pane Bartoši, já tu diskuzi s dovolením, pojďte reagovat.

Ivan BARTOŠ, /PIRÁTI/
——————–
Já bych chtěl reagovat i na to, co zaznělo od pana předsedy Šlachty. Ten problém, který jsme popisovali a migrace je část toho problému, ale jedna z hodnot Evropské unie pro nás Evropany, co jsme v zemích, které jsou členskými státy Evropské unie, je volný pohyb osob, zboží, peněz. A ta hodnota těch otevřených hranic je jako poměrně hodně velká hodnota. My jsme to zažili v covidu, když ty státy na svém území a my tu situaci tady neměli co do počtu nakažených a pak i bohužel počtu zemřelých úplně jako dobrou, to si přiznejme za minulé vlády, tak my jsme nejvíc řešili, byť jsme byli stranou opoziční, když se třeba na severu Český republiky v Karlovarském kraji zavřely hranice na kontroly pendlerů. Prostě obrovský množství lidí, Evropanů překračuje za prací hranice. Obrovské množství zboží je přepravováno silničně. Takže to rozhodnutí, že někde zavedete kontroly na hranicích, není jenom o tom, že řešíte tu situaci zastavení třeba nějaké nové migrační vlny, které se ještě dynamicky mění podle toho, který stát se teda rozhodne, že to uzavře. Takže vy musíte řešit ty dopady. My jsme poměrně dlouho jako vláda řešili ještě s bývalou vládou na Slovensku, že prostě ta komunikace o tom, když chytíte toho člověka třeba ve vlaku a on prokazatelně přijede z toho Slovenska, tak by ho jako mělo řešit to Slovensko. Jako to jsou takový problémy a vy nechcete úplně se svými sousedy říct, vy to zavřete, my to zavřeme a vlastně jako tím omezíte ty další věci, běžnej život lidí, kteří si jezděj nakupovat do zahraničí. Takže není to tak, že se jedno ráno probudíte, přijdete na vládu a řeknete: „Tak a já zavřu hranice.“ Je to poměrně složitej způsob vyjednávání. A protože se tím narušujou tu migrační cesty, tak vy to musíte ještě chytře oznámit, aby ty pašeráci to hnedka neotočili někudy jinudy. Jako není to triviální a ten počet lidí, který nelegálně překročí hranici těma opatřeníma, který měli nějakou dobu trvání, někdy to byly cesty, nemůžete hlídat zelený pás, ani český hranice, to byste tam měl permanentně vojáky ve třech směnách, abyste to uhlídali.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju.

Ivan Bartoš, předseda strany, ministr pro místní rozvoj /Piráti/
——————–
Ještě jenom jedna věc.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Necháme ještě reagovat pana Šlachtu, protože jste mluvil přímo k němu.

Ivan Bartoš, předseda strany, ministr pro místní rozvoj /Piráti/
——————–
Ale já bych ještě dodal, protože tady zaznělo pana Okamury, tady se furt snaží jako vyvolat v lidech pocit, že tam jsou ty kvóty a je tam to nucení, přijímání těch migrantů na to území. Každej stát vyhodnocuje nějakou situaci, kolik je tam třeba lidí, který jsou právě pod nějakou třeba ochranou, jako jsou u nás Ukrajinci, a podle té situace normálně vyjednává nějaké možnosti pomoci. A já jsem předtím přirovnával tu záchranu té napadené ženy. Tak si představte, že jste v nějakým domě ve společenství vlastníků, vy jste o ty tři patra níž a nechcete přispívat do toho fondu. A najednou začne jako týct ze střechy. A vy si říkáte: „Jo, to je pohoda, vždyť já jsem vprostřed, nade mnou jsou ještě dvě patra.“ A když to necháte takhle a nebudete to řešit, a tak vám to tam proteče.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Nechám reagovat pane Šlachtu.

Ivan Bartoš, předseda strany, ministr pro místní rozvoj /Piráti/

——————–
Takže tam jsou nástroje a je to skutečně třeba i to podílet se z vnější ochranou hranic, mít tam policisty nebo například i pomoci řešení, kde to stojí peníze.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju, pane Šlachto, prosím, už krátká reakce.

Robert ŠLACHTA, předseda hnutí Přísaha /PŘÍSAHA A MOTORISTÉ SOBĚ/
——————–
Naprosto ve shodě s panem ministrem o tom, proč je Evropská unie. Volný pohyb osob, volný pohyb zboží, ale zapomínáte na tu třetí důležitou, a to je, že musíme našim občanům zabezpečit bezpečí, bezpečnost. To musíme zajistit. A to je právě ta možnost, kde my potřebujeme akčního ministra vnitra na to, aby nenechal dva měsíce chodit po zahrádkách stovky lidí a musí umět reagovat. A jestli neumí reagovat, tak si nedovedu představit tady, jak sám pohrdavě říká na Lanžhotě, že nebude řešit nějaký Lanžhot. Pane ministře, víte, když přijdete ke mně domů, tak víte přesně, kde se máte vyzout, víte přesně, kde v obýváku si máte sednout, a to máte nastavit i tady na našem území. Naše území, naše pravidla, na to by si měli pamatovat. Pro naše občany.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí, ministr vnitra /STAN/
——————–
Já jsem se nevysmíval žádným občanům, žádné části, pouze jsem uvedl váš případ a příklad, že ve chvíli, když zvládneme tu ochranu vnějších hranic a spolupráce se třetími zeměmi, nemusíme mít kontroly na vnitřním Schengenu. Ale jedna poznámka na pana kolegu Okamuru. Já to budu říkat klidným hlasem, tak nechte si od svého přítele, který byl v té debatě, národovec, jehož jméno jsem zapomněl, udělat sofistikovaný přesný překlad. Asi vám to nepřeložil přesně. Ten výrok zněl: „Buď přijmete imigranty jako Francie, Španělsko či Itálie, nebo budete platit za ochranu hranic.“ To je výrok, který byl pronesen v té debatě. Bohužel na naší politické scéně byl už populisty posunut značně jiným směrem. A ano, v předvolební debatě padají určitě ostrá slova, stejně jako já tady jasně říkám větu, že my jsme zajistili, aby žádné povinné relokace kohokoliv do České republiky už nikdy nebyly. A to migrační pakt obsahuje.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju mnohokrát. Poslední reakce, pan Okamura, mluvil k vám pan Rakušan. Poslední reakce pro vás, pane Okamuro. Ten výrok z francouzské debaty jste vy také přinesl, pojďte reagovat.

Tomio OKAMURA, /SPD/
——————–
Samozřejmě ten výrok byl dvouvětný, já už jsem ho zkrátil, ale jde o to, ale jde o to – mně to k smíchu vůbec nepřipadá, protože tady jde o ten princip a já ho mám i v plném znění, protože samozřejmě z časových důvodů jsem to zkrátil. Ale ten princip je přece v tom, a to opravdu já vím, že to může být někomu k smíchu, mně není, že francouzský premiér řekl, a my na to, opozice na to bude teďka svolávat mimořádnou schůzi, bude ve čtvrtek ve sněmovně od 16 hodin, že právě i ty západní země potvrdily, že ten migrační pakt, jeho cílem je přerozdělení těch afrických a islámských nepřizpůsobivých migrantů do zemí střední a východní Evropy. Nevím, na čem tady pan ministr vnitra Rakušan zoufale teďka, co tady zoufale řeší. Princip je, že vy jste zásadně poškodil republiku, poškodil jste Českou republiku migračním paktem. Vy jste se zdrželi při hlasování, v první fázi jste byli dokonce pro, na rozdíl od Maďarska a Polska, které hlasovali proti, tak vy jste se zcela alibisticky zdržel a je to významné poškození republiky.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju vám.

Tomio OKAMURA, /SPD/
——————–
My chceme být součástí, ale nebudeme respektovat migrační pakt po vzoru Polska a Maďarska. A znovu říkám, ukončeme i teď v eurovolbách, dejme vysvědčení Fialově vládě, bude to svým způsobem i to referendum, protože my tady nechceme žádné nepřizpůsobivé migranty, které vy nám tady chcete nasáčkovat od roku 2026.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí, ministr vnitra /STAN/
——————–
Referendum mezi populisty a Evropany.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Vysvědčení uvidíme. V neděli budou sečteny výsledky. Debata o migračním paktu se povede i v české Poslanecké sněmovně, jak tady zaznělo. Dámo, pánové, děkuji vám za tu zajímavou diskusi.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.