Třetí palec jako kompenzační pomůcka pro zdravotně postižené  

NOVA – Televizní noviny

Umělá inteligence se neustále zdokonaluje a přibývají i nejrůznější pomůcky, které člověku usnadňují práci. Tou nejžhavější novinkou je tzv. palec navíc, který nedávno představili výzkumníci z univerzity v Cambridge.

Pět prstů. Tak vypadá od narození ruka většiny z nás. Už jste ale někdy přemýšleli o tom, co všechno bychom mohli dokázat, kdybychom jich měli šest? Pro vědce z britské univerzity v Cambridge nic není nemožné. S tzv. palcem navíc nebo také třetím palcem se můžete stát přeborníkem mezi barmany nebo třeba mistrem v míchání karet. Využití ale palec najde i v medicíně. Dokáže totiž provádět chirurgické zákroky s přesností na milimetr.

Tamar Makinová, profesorka kognitivní neurovědy na Univerzitě v Cambridgi
——————–
Palec může zvýšit produktivitu zejména u těch, kteří při výkonu práce spoléhají na manuální zručnost. Od dělníků až po chirurgy, kteří musí pracovat s mnoha nástroji najednou.

redaktorka
——————–
Robotický palec se nosí na opačné straně dlaně než palec biologický a je ovládán dvěma motory a tlakovým senzorem, který je umístěn na dlani.

Dani Clodeová, spoluautorka „třetího palce“
——————–
Když vyrůstáte s dvěma rukama a deseti prsty, může to být trochu zvláštní. Jakýkoliv nástroj, který se učíme používat, vyžaduje trochu tréninku. Tento palec se ale lidé naučí ovládat i během minuty. Zatím je třetí palec navržen pro zdravé lidi. V budoucnu by ale mohl být používán jako kompenzační pomůcka pro lidi, kteří trpí nějakou formou postižení.

televize Nova.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.