Požadavky ministrů na změny v rozpočtu  

ČT 1 

Ministři vlády Petra Fialy už teď požadují zvýšení rozpočtu svých resortů na příští rok o víc než 100 miliard. Vyplynulo to z odpovědí členů vlády a koaličních lídrů pro Českou televizi. Třeba ministři dopravy a školství mluví každý o desítkách miliard navíc.

Mikuláš Bek je chce použít na platy učitelů pro univerzity i k výstavbě nových škol. Zvyšování výdajů ve školství má vláda ve svém programovém prohlášení, zároveň se ale ve stejném dokumentu zavázala ke snižování schodku státního rozpočtu, ten by v příštím roce podle ministra financí neměl přesáhnout 235 miliard.

Mikuláš BEK, ministr školství /STAN/
——————–
V příštím roce si myslím, že neexistuje už nějaký vnější důvod pro to, abychom vlastně odkládali plnění toho závazku, který máme ve vládním programovém prohlášení.

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
——————–
Pro mě je hlavní priorita snižování schodku státního rozpočtu tak, abychom dávali veřejné finance do pořádku.

moderátorka ČT
——————–
Třeba koaliční TOP 09 chce, aby rozpočtový schodek klesl z letošních plánovaných 252 miliard na 200 miliard v roce příštím.

Zmíněné školství přitom musí šetřit už letos, i když bylo jedním z mála resortů, kterému rozpočet vzrostl. Stát musel poslat miliardy navíc na platy učitelů, řada ředitelů ale právě z těchto peněz dotuje provozní zaměstnance nebo tandemovou výuku.

učitel, ZŠ Chotýšany
——————–
Současně je tam víceméně plus. Na něj, když najedu, tak se mi zobrazí, že mi to bude nabízet nový list.

Lubomír Zajíček, učitel, ZŠ Chotýšany
——————–
Všichni víte, o čem mluvíme? Všichni to zvládnete?

redaktorka ČT
——————–
V páru učí každý pedagog v Chotýšanech minimálně dvě hodiny týdně. Se snížením financování od září měli dvě možnosti. Takovou výuku zrušit, anebo zůstat bez odměn. Vybrali to druhé.

Lubomír Zajíček, učitel, ZŠ Chotýšany
——————–
Úplně upřímně, já mám druhou práci, čímž se mi kompenzuje vlastně ten nedostatek financí, ale neměnil bych. Mně vyhovuje to, že může být ta párová výuka. Myslím si, že to je přínosný pro ty děcka.

Daniela Kalinová, ředitelka, ZŠ Chotýšany
——————–
Mně ty učitelé v podstatě jedou z lásky.

redaktorka ČT
——————–
Na 130 % průměrné mzdy, která má od letoška učitelům náležet, teď Lubomír Zajíček nedosáhne. Jen na plnění tohoto závazku. Bude resort školství potřebovat příští rok 10 miliard navíc.

Mikuláš BEK, ministr školství /STAN/
——————–
Vedle toho považujeme za velkou prioritu toho rozpočtu rozpočet vysokých škol, tam navrhujeme navýšení provozních prostředků o šest miliard korun. A třetí prioritou toho rozpočtu jsou investiční prostředky, pokud si dobře pamatuji. 7,5 miliardy korun.

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
——————–
Konkrétní ministr, a to je jedno, jestli i školství nebo jiného resortu, musí přesvědčit ne ministra financí, ale vládu jako celek.

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně strany, předsedkyně sněmovny /TOP 09/
——————–
Hnutí STAN už v součtu vlastně navrhuje opravdu snad ke stovce miliard korun navíc nad rámec toho plánovaného schodku 235 miliard, to nejenom že neodpovídá tomu plnění kritérií, abychom mohli mít euro, ale to neodpovídá ani tomu, že bysme snižovali schodek.

redaktor ČT
——————–
Většina ministrů zatím přesné požadavky pro příští rok tají. Velká část z nich bude chtít do svých rozpočtů navíc miliardy. Někteří pak desítky miliard, to platí třeba o ministrovi práce a sociálních věcí, který bude muset mimo jiné pokrýt růst důchodů a zvýšení příspěvku na péči. Ministr dopravy si už řekl o 30 miliard navíc na stavby dálnic, silnic a železnic ministr pro místní rozvoj pak bude požadovat navíc 10–12 miliard, další členové vlády pak mluví o miliardách.

Vít Rakušan, vicepremiér, ministr vnitra, předseda hnutí /STAN/
——————–
Máme kvantifikováno, určitě to malé částky nebudou. Je to samozřejmě koncepce rozvoje ochrany měkkých cílů, jsou to další provozní výdaje.

Ivan BARTOŠ, vicepremiér, ministr pro místní rozvoj, předseda strany /Piráti/
——————–
Jsou to peníze na to bydlení. Plus máme hospodářsky a strukturálně ohrožená území, kde já vnímám i ten deficit z toho loňského roku, že jsme tam nedodali ty potřebné peníze.

redaktor ČT
——————–
Opozice už teď vládě vzkazuje, že její rozpočet nepodpoří.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Tento ministr financí vytvořil svou nedůslednou prací strukturální deficity v těch jednotlivých kapitolách.

redaktor ČT
——————–
Na vyjednávání o svých požadavcích mají členové vlády čas do konce září, kdy bude kabinet schvalovat návrh státního rozpočtu na příští rok. V říjnu pak začnou tento důležitý zákon projednávat poslanci.

Schodek státního rozpočtu po covidové pandemii postupně klesá. Zatímco před třemi lety vláda hospodařila s deficitem 420 miliard, v příštím roce by měl být podle plánu ministra financí o 185 miliard nižší.


Až do loňska také klesal celkový deficit veřejných financí, do kterého patří i výsledky mimorozpočtových fondů obcí nebo krajů. V roce 2023 ale deficit vzrostl na 3,7 % HDP. I kvůli tomu, že část dopravních investic vláda převedla z rozpočtu do fondu dopravní infrastruktury. Letos má číslo znovu klesnout na 2,3 % HDP.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.