Zákon o ochraně dětí a podpoře rodin  

photo stock.xchng

ČT 1


Přibývá rodin, které řeší akutní krizi. Konflikty, finanční potíže, duševní onemocnění nebo ztrátu blízkých. Pomoc ale často přichází pozdě. Na prevenci se zaměřuje chystaný zákon o ochraně dětí a podpoře rodin. Zavést má nové služby. Některé regiony už je zkoušejí.

Nejen na Ústecku pomáhá učitelům, pediatrům i policistům tato karta. Dokáží tak ohrožené dítě rychleji poznat a jednat. Včasná pomoc chyběla po rozvodu třeba paní Michaele. Její syn si i proto ubližoval a skončil v nemocnici.

Michaela , matka
——————–
Vidím hlavní důvod, nesounáležitost s OSPODem, který vlastně opakovaně děti vyslýchal, a jejich přání nebylo prostě vyslyšeno.

redaktorka ČT
——————–
Na popud školy oslovila organizaci SOFA, která se zvala k jednomu stolu syna, rodiče, vedení školy i OSPOD. Jednání skončilo dohodou.

Michaela , matka
——————–
Nehájili zájem otce, mě nebo někoho jiného, opravdu jim šlo prioritně o ty děti, nebýt jich, tak se bojím, že kluk by tady možná ani nebyl.

Lenka Felcmanová, ředitelka orgnizace SOFA
——————–
Zjistili jsme, že když se pracuje se školou, kdy učitelé vytipují děti, které opravdu mají nějaké počínající problémy, tak se ta jejich situace dá vyřešit v řádu vlastně několika měsíců.

redaktorka ČT
——————–
Právě na prevenci se zaměřila tato základní škola v Milovicích, do systému zavedla například koordinátora mezioborové spolupráce, ale také celý pedagogický sbor vyškolila pro práci s traumatem dětí. Ve třídách jich podle ředitelky přibývá. Koordinátor proto spolupracuje se školní sociální pracovnicí, která chodí přímo do rodin i na úřady.

Lada Flachsová, ředitelka ZŠ T. G. Masryka, Milovice
——————–
Vytipovávají rodiny, které bych řekla, potřebují největší tu intenzivní pomoc a pomoc vlastně hned. V současné době se potýkáme s tím, že děti nechodí do školy.

redaktorka ČT
——————–
S preventivními kroky počítá chystaný zákon, změnit by měl systém financování, který se zaměří i na rozvoj nových služeb.

Klára ŠIMÁČKOVÁ LAURENČÍKOVÁ, vládní zmocněnkyně pro lidská práva
——————–
Chybí takové služby, které by přišly za nimi do jejich vlastního sociálního prostředí. Ten nový zákon by měl zavést třeba tzv. terénní chůvy nebo sdílenou pěstounskou péči.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Aby vůbec nemuselo docházet ke složitým kolizním situacím, k odebírání dětí z rodin.

redaktorka ČT
——————–
Legislativní oporu by ocenila i ředitelka školy Lada Flachsová. Zákon by mohl na podzim zamířit do sněmovny.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.