Odlehčovací služby pro rodiny s postiženými dětmi  

ČT 1


Rodičům s handicapovanými dětmi chybí terénní i odlehčovací služby. Do kritických situací se dostanou třeba ve chvíli, kdy sami onemocní a potřebují pomoc. Kapacity ale nestačí. To potvrzují i resorty zdravotnictví a sociálních věcí, které plánují změny.

Péče o pětatřicetiletého syna po dětské mozkové obrně je pro ni obzvlášť teď náročná. Sama nemůže chodit. Janě Zralé je 72 let a operaci kolena už několikrát odložila.

Jana Zralá, Jakubova matka
——————–
Já ho teda nedám do žádnýho ústavu. Syn je tělesně postižený a mentálně je plně zachovalý intelekt, takže jsme nic nesehnali.

Lea Surovcová, redaktorka ČT
——————–
Dva roky hledá asistenci, která by ji po dobu její rekonvalescence zastoupila. Teď už nevycházejí z domu. Bývalé zdravotní sestře pomáhají sousedé, rodinu už nemá.

Jakub Zralý, muž s handicapem
——————–
Už beru vlastně třetí antidepresiva od psychiatra. Nevím, co bude s mamkou, nevím, co bude se mnou, jak bych se choval v cizím prostředí.

Jana Zralá, Jakubova matka
——————–
Já už bych teď potřebovala, protože sem chodí městská policie. mi ho zvedat, nebyl ve sprše tři neděle. Hlavu mu meju kopřivovou vodou, tady ho meju žinkou v lavůrku.

Lea Surovcová, redaktorka ČT
——————–
Podobné potíže řeší i Miroslava Grácová, která 30 let pečuje o syna po těžkém otoku mozku. Odlehčovací službu hledá marně. Kapacity jsou plné.

Miroslava Grácová, Jaromírova matka
——————–
Paní sociální pracovnice zjišťovala, jaké jsou možnosti, a jediná možnost je umístění syna na psychiatrii.

redaktorka ČT
——————–
Kvůli své první operaci a následnému zotavování si vzala úvěr, aby měla na asistenci. Jen týdenní pomoc s péčí o syna ji stála přes 20 000 Kč, aby teď mohla na druhý zákrok, podpořila je sbírka.

Miroslava Grácová, Jaromírova matka
——————–
Neformální pečující nejsou vlastně ohodnocení, nemáme plat, jo, nemáme hmotné zabezpečení, nemáme tu nemocenskou.

redaktorka ČT
——————–
Podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb je problém, že v odlehčovacích službách je polovina lidí, kteří čekají na umístění do domova pro seniory. Podle nového zákona by měla být lhůta omezena na 180 dní.

Jiří Horecký, prezident, Asociace poskytovatelů sociálních služeb
——————–
Jako Česká republika na to neumíme reagovat, nemáme dostatek takových jakoby komunitních domácností. Jsou to jenom příklady dobré praxe někde na Vysočině a Moravě.

redaktorka ČT
——————–
Změny by mohla přinést velká novela o sociálních službách. Resort zdravotnictví zase plánuje vybudovat síť center komplexní péče, včetně odlehčovacích služeb.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.