Videoprůvodce pro neslyšící  

ilustrační foto: Photoxpress

ČT 1

Užít si prohlídky památek nebo muzeí bez omezení. O to dlouhodobě usilují zástupci neslyšících v Česku. Právě dnes přibyla nová trasa pro lidi s poruchou sluchu v brněnském pavilonu Anthropos. Výklad ve znakovém jazyce otestovali jako první žáci z Brna.

Laura, Ruth a Šárka, spolužačky z brněnské školy Gellnerka spolu hovoří jen potichu pomocí znakové řeči. Jako vůbec první návštěvnice se v brněnském pavilonu Anthropos o pravěkých lovcích dozvídají z videa.

Barbora Onderková, náměstkyně pro vnější záležitosti
——————–
Jsou neslyšící od narození. To znamená text, který by byl psaný pouze titulky, jim nebude stačit ke správnému pochopení obsahu a je pro ně důležité, že je to právě formou videoprůvodce, který k nim hovoří ve znakové řeči.

redaktor
——————–
Jejich první pocity. Informace jsou srozumitelné, někdy příliš obsáhlé. To jsou důležité postřehy pro autory překladu, manžele Wirthovi. Jan Wirth neslyší, a proto se sám s bariérami při prohlídkách setkává.

Michala Wirthová, spoluautorka překladu
——————–
Tak většinou tlumočím ten průvodcovský výklad. By byl úplně vyčleněn z té skupiny, která prochází třeba tím zámkem, a to já nechci. A musíme myslet i na děti, které jsou neslyšící a třeba ještě ani neumí číst a právě jsou prioritně uživateli českého znakového jazyka.

redaktor
——————–
Takovýchto QR kódů a tedy i videí je teď v Anthroposu celkem 15. Moravské zemské muzeum chce ale systém rozšířit i do dalších objektů, například do brněnského Paláce šlechtičen, tam by mohl být do roka. Už teď pomáhají na jižní Moravě videoprůvodci na zámku v Lednici a v brněnském Technickém muzeu, zařazením do mezinárodní mapy přístupných památek chtějí brněnští muzejníci přilákat do expozice víc lidí s handicapem. Cílí i na zrakově postižené.

Jiří Mitáček, generální ředitel, Moravské zemské muzeum
——————–
Je tu spousta předmětů vyrobených speciálně pro tu výstavu tak, aby na ně návštěvníci mohli šahat.

redaktor
——————–
Nějakým sluchovým postižením trpí podle české unie neslyšících až půl milionu Čechů a Češek.

Česká televize, Brno.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.