Boj o důchody u konce  

ilustrační foto: Photoxpress

Prima – Hlavní zprávy

Důchodová reforma má za sebou další krok k definitivnímu schválení. Sněmovnou prošla v prvním čtení. Debata trvala tři jednací dny, dohromady téměř 32 hodin čistého času.

Souboje argumentů mezi vládou a opozicí utnula koalice rozhodnutím o pevném hlasování. Zástupci opozičních hnutí ANO a SPD se proti takovému postupu ohradili.

Třetí den jednání a stále stejné téma. Poslanci od rána opět řešili důchody. Debatu o nich přerušili včera večer, když se ještě stihli pobavit i o jiných věcech.

Andrej Babiš, poslanec, předseda hnutí /ANO/
——————–
Proč ty mladý nechtějí mít děti? No, protože jim tahle vláda co? Navýšila nájmy, daně z nemovitostí, nejdražší elektřina, daně. Nízká porodnost je vaše dílo.

Martin Dvořák, ministr pro evropské záležitosti /STAN/
——————–
Babiš svým projevem prokázal, že i v 69 letech je člověk velice výkonný, plný energie, a tudíž si myslím, že i v 65 jít do důchodu je zbytečně brzo.

Jana Mračková Vildumetzová, místopředsedkyně poslaneckého klubu, stínová ministryně vnitra /ANO/
——————–
Pane ministře Dvořáku, prostřednictvím paní předsedající, mlčeti zlato.

redaktorka
——————–
Další den už mělo jednání o důchodové reformě jiný spád. Klidný. Opoziční poslanci už se pouze doptávali ministra na doplňující dotazy.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu, stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
Je mi 62 let, rozhodl jsem se odejít do předčasného důchodu, ty podmínky jsou ztíženy. Co potom budu dělat?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Řešili jsme to už, myslím, že předevčírem. U těch náročných pozic je to zákonná povinnost zaměstnavatele.

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/
——————–
Pokládám diskuzi posledních tří dnů za mimořádně kultivovanou a myslím si, že je pro všechny důstojné, abychom to jednání v nějaký čas ukončili.

redaktorka
——————–
Právě proto, že debata rychle plyne a je kultivovaná, se ji rozhodli vládní poslanci v 18 hodin večer ukončit. Opozice ale z nápadu vládní pětikoalice nadšená nebyla.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Přes to všechno si musíte odhlasovat pevné hlasování v prvním čtení. A já se ptám, proč.

redaktorka
——————–
Vláda považuje současný důchodový systém za neudržitelný. Jeden z hlavních bodů reformy, která prošla prvním čtením, je navyšování důchodového věku nad 65 let podle délky dožití. Po roce 2030 ale maximálně o dva měsíce ročně. Minimální důchod by se měl dostat na 20 % průměrné mzdy a dříve do penze by pak měli odejít ti, kteří vykonávají tzv. náročné profese. Konkrétně až o pět let podle počtu odpracovaných směn za práci v rizikovém prostředí.

—————–
A do Sněmovny míříme ještě jednou, tentokrát za Janem Sochou. Honzo, dobrý večer. Předlohu schválenou v prvním čtení teď dostanou k projednání poslanci ve výborech. Co to znamená? Může se ještě něco změnit? A jaká bude role výborů?

Jan Socha, redaktor
——————–
Hezký večer ze Sněmovny. Ano, tak důchodovou reformu projedná pouze jediný výbor, a to konkrétně sociální výbor, respektive výbor pro sociální politiku, protože k ostatním výborům, které požadovala opozice, tak koalice zamítla, aby důchodová reforma byla právě projednána v těchto výborech. Jednalo se například o rozpočtový výbor, hospodářský nebo ústavněprávní či zdravotní výbor, tyto výbory požadovala opozice, aby řešily důchodovou reformu před druhým čtením, to ale koalice zamítla. A konkrétně, co se teď bude dít, tak ten výbor pro sociální politiku má 60 dní na to, tedy obvyklou lhůtu, aby se tou důchodovou reformou do druhého čtení zabýval, podle ministra práce Mariana Jurečky by to druhé čtení potom mohlo proběhnout v září, třetí pak někdy v říjnu, no a co se týče těch změn, tak ty samozřejmě mohou nastat. Ministr Jurečka nevylučuje, že k nim právě před tím druhým čtením, kdy poslanci navrhují pozměňovací návrhy, tak dojde. Už na červen má prý naplánovanou ministr schůzku například s opozičním hnutí SPD. On tady říkal, že je otevřený všem konstruktivním návrhům, na druhou stranu druhé opoziční hnutí, tedy hnutí ANO, tak to už vyloučilo, že by s ministrem Jurečkou o důchodové reformě jednalo. Ministr tady komentoval s tím, že hnutí ANO je zkrátka uražené. To znamená, že změny skutečně ještě během těch 60 dnů nastat mohou. Dá se ale očekávat, že se bude spíše jednat o kosmetické změny. Protože koalice chce prosadit tu reformu tak, jak ji schválila vláda a předložil ministr.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.