Reforma penzí prošla sněmovnou   

ČT 24


Vládní důchodová reforma prošla ve sněmovně prvním čtením, opozici se nepodařilo prosadit její zamítnutí. Zákonodárci o vládním plánu navyšovat důchodový věk podle věku dožití nebo o snížení nově vyměřovaných penzí v minulých dnech diskutovali více než 30 hodin. Právě zmíněné dva kroky opozice nejčastěji kritizuje a reformu proto nepodporuje. Vláda ji naopak hájí s tím, že bez ní by byl důchodový systém neudržitelný.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Potřebujeme opravdu udělat změny v důchodovém systému tak, abychom ho zastabilizovali, abychom v budoucnu kvůli tomuto nemuseli dramaticky zvyšovat daně nebo nemuseli dramaticky snižovat výši důchodů a mohli zajistit férové důstojné důchody pro současné důchodce i budoucí generace.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu, člen výboru pro sociální politiku /ANO/
——————–
Nedokázali jsme přesvědčit vládní koalici k tomu, aby už brzdila s těmi výdaji a s těmi škrtáními na straně příjmů u důchodců, bohužel se to odrazí v tuto chvíli i na těch nových důchodcích, kteří budou v důchodech od roku 2026, kde se jim sníží skandálně výpočet těch nových důchodů. Bohužel, když se to spočítá i se snížením u řádných valorizací, tak ti důchodci přijdou opravdu o hodně peněz.

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu, místopředseda hnutí /SPD/
——————–
Pro nás je nepřekročitelná věc, to zvyšování věku od důchodu do důchodu, prostě nejsme schopni a nevěříme tomu, že lidé v 68, 9, 70 budou schopni pracovat osm hodin denně. A že to je správná cesta. My jsme přesvědčeni, že existuje několik variant jiných, které by tato vláda měla využít.

ČT 1 

Koaliční poslanci vládní plán hájili, argumentovali tím, že bez reformy nebude mít stát kolem roku 2050 na výplatu důchodů dost peněz.

Jan Skopeček, místopředseda sněmovny /ODS/
——————–
Co nám dělá starost, je ten trend toho rychlého nárůstu a zadlužení, proto řešíme důchody, proto jsem přesvědčen, že v budoucnu budeme muset řešit zdravotnictví.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Já vám tady za sebe a za naše hnutí ANO slibuji, že vaše vize o zemi pracujících starců se nestane naší budoucností.

moderátorka ČT
——————–
Na některých bodech reformy, jako je možnost manželů využít společný vyměřovací základ nebo započítávání doby doktorského studia jako náhradní doby pojištění, se zákonodárci napříč stranami shodnou, opozice přesto reformu nepodpoří.

Radim FIALA, místopředseda poslaneckého klubu, místopředseda hnutí /SPD/
——————–
Vezete další katastrofu pro celou jednu obrovskou skupinu obyvatel České republiky, a to jsou senioři.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Se dožíváme také i vyššího věku, když se podíváme za posledních 30 let, to jsem také shrnul v té diskusi, tak se nám prodloužil nejenom věk doby dožití, ale prodloužila se také i hranice věku odchodu do důchodu.

redaktor ČT
——————–
Důchodová reforma teď zamíří do sněmovního výboru pro sociální politiku. Poslanci by ji měli v dolní parlamentní komoře definitivně schvalovat na podzim.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.