Elektronizace zdravotnictví  

Telemedicína Flickr,.com

ČT 1 – Události


Další krok k digitálnímu zdravotnictví. Poslanci v týdnu schválili pravidla pro vedení elektronické dokumentace. Do budoucna by lékaři mohli tato data navzájem sdílet, což by eliminovalo třeba předepisování léků, které spolu nejdou dohromady.

O několik měsíců později se u Erika projevila těžká epilepsie. Denně mívá i 40 záchvatů, léky brát nemůže, trpí totiž navíc i vážnou poruchou srážlivosti krve, kterou zdědil porod rodičích.

Klára Mildner, Erikova matka
——————–
Začaly problémy, když se ustřihnul pupíček, pupíček se nehojil, pupíček krvácel, krvácení z patičky, při tom novorozeneckým screeningu, zvracení atd. a tam se právě projevilo to, že začal nám krvácet do mozku.

redaktorka ČT
——————–
V důsledku toho je Erik těžce zdravotně i mentálně postižený, téměř se nehýbe, trpí levostrannou nedoslýchavostí i slepotou. Čtyřčlennou rodinu událost velmi poznamenala. Začali se zabývat tím, jestli jí nešlo zabránit. Zjistili, že nízkou srážlivost u matky v minulosti ukázalo třeba vyšetření na neurologii.

Hana Abíková, Erikova babička
——————–
Tam si měla zavolat podle propouštěcí zprávy za 14 dnů na výsledky těch trombofilních stavů. Ona si tam zavolala, paní doktorka řekla negativní, což byly, ale z hematologického hlediska to nebylo v pořádku.

redaktorka ČT
——————–
Rodina věří, že pokud by se výsledky dostaly k dalším specialistům, byla by šance, že lékaři vadu matky při porodu zohlední a chlapce budou víc sledovat. Sdílení zdravotních dat by v budoucnu mělo být snazší, pomoct by měla jejich elektronizace a vytvoření systému, kam by pacient i lékař mohl nahlížet.

Petr Foltýn, ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví
——————–
Pokud mu jako pacient dám oprávnění k nahlédnutí do té dokumentace, tak si může tuto zdravotní dokumentaci stáhnout a skončilo by to převážení těch 20 stránkových, 30 stránkových dokumentů.

redaktorka ČT
——————–
Někteří experti ale poukazují na možnost zneužití dat a soukromí pacienta.

Jaromír Matějek, přednosta Ústavu humanitních studií v lékařství 1. LF UK
——————–
Budou muset být pacienti žádáni. A myslím si, že to je správně, o svolení být v takovém registru, určit si rozsah informací.

redaktorka ČT
——————–
Babička Erika doufá, že právě elektronizace pomůže zajistit, aby se na možné vady přišlo včas. Rodina se teď soustřeďuje na to, aby byl Erik co nejvíce spokojený. Spustili sbírku na větší auto, kterým by chlapce mohli převážet na pravidelná vyšetření.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.