Jurečka: Snažím se maximálně najít cestu ke shodě

Marian Jurečka

Radiožurnál – Ranní interview

Poslanci mají začít projednávat vládní důchodovou reformu, vůči které se ostře vymezují obě opoziční hnutí, tedy ANO a SPD. Nejvíc jim vadí růst odchodu věku do důchodu nad 65 let, a proto plánují jednání sněmovny blokovat, a to hned několik dní. Naším hostem v Ranním interview teď ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL, zdravíme do našeho sněmovního studia. Dobrý den.

Neměla by přece jenom být na tak důležité věci, jako je důchodová reforma, shoda všech politiků, není to třeba i vaše chyba, že to tak není?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Tak bylo by to ideální, aby ta shoda byla. Já jsem si to přál. Já jsem v loňském roce měl 10 jednání se zástupci opozice, zástupci opozice byli i v té pracovní skupině, ale bohužel myslím si, že celý národ mohl vidět, jak to jednání probíhalo potom i na půdě u pana prezidenta, že prostě to není jednoduché, když opozice, například hnutí ANO roky říká, že důchodovou reformu má, že ji chce udělat, dokonce i na principech, na kterých ji vlastně realizujeme dnes my a dneska říká vlastně přesný opak. To se těžko dá domluvit.

moderátor
——————–
Takže vnímáte to tak, že vy jste udělal maximum.

Marian JUREČKA,
Já jsem se opravdu snažil maximálně najít cestu ke shodě a stále platí a stále to i realizuji, že do druhého čtení má smysl jednat. Já jsem takto třeba jednal minulý týden se zástupci SPD, takže stále ještě je prostor k tomu, abychom hledali cestu se dohodnout napříč celým politickým spektrem, byť jsem realista a nevím, jestli je to vlastně chtěné i z té druhé strany se vlastně na něčem dohodnout a podílet se na něčem, co třeba není úplně jednoduché a není úplně populární, ale je to nutné.

moderátor
——————–
Pojďte nám, prosím, ještě jednou shrnout, co nejdůležitějšího vaše vládní reforma důchodů přináší?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Jsou tam tři oblasti opatření. To první, ta první oblast je rodina, ocení rodičovství, ocení péče o děti, o osobu blízkou, podpora například vdovských, vdoveckých důchodů, pak je tam oblast solidární, ta se týká zvýšení té minimální garantované části důchodů, nebo jsou tam věci, které se týkají náročných povolání, aby mohli chodit dříve do důchodu až o 5 let podle odpracovaných směn. A pak je tam ta třetí stabilizační oblast, která zahrnuje právě například posun hranice věku odchodu do důchodu na základě doby dožití, nebo opatření, kterým se o něco snižuje tempo růstu nových důchodů. Soubor těchto opatření je klíčový pro to, abychom v příštích 30, 40 letech dokázali ten systém dostat z obrovských hrozících deficitů do systému, který bude udržitelný pro veřejné rozpočty a zároveň bude garantovat z průběžného systému důstojné férové důchody pro budoucí generace.

moderátor
——————–
Vraťme se ještě k tomu zmiňovanému navyšování věku odchodu do důchodu, půjdou dnešní dvacetiletí do penze opravdu až třeba v 70 letech věku?

JUREČKA,
To už je opravdu věštění z křišťálové koule. My dneska vidíme v datech na hranici věku odchodu do důchodu pro ročníky do datumu narození 1972. Cokoliv nad to je opravdu čistá prognóza, čistý odhad, který se ale může naplnit, nebo se naplnit nemusí, takže já si myslím, že takto, takováto prognóza úplně pravděpodobná být nemusí.

moderátor
——————–
Pojďme být tedy konkrétní, ročník 1972, jsem-li muž, mám 2 děti, půjdou do důchodu kdy?

Marian JUREČKA,
Bude tam posun hranice věku odchodu do důchodu o 7 měsíců oproti současné hranici 65 let, to znamená 65 let a 7 měsíců.

moderátor
——————–
Vy jste zmínil ještě nějaké možnosti jednání s SPD. Platí to i pro hnutí ANO?

Marian JUREČKA,
Ano, stále to platí. I hnutí ANO má dveře u nás otevřené. Já jsem i osobně dopisem oslovil před 3 týdny pana předsedu hnutí ANO Andreje Babiše k tomu, aby opravdu u tak vážného a důležitého tématu pro Českou republiku a pro českou společnost na to jednání opravdu přišel on nebo jeho experti a nedělali pštrosí politiku, kdy strkají hlavu do písku.

moderátor
——————–
A jste ochotni tedy nějaké parametry ještě změnit?

Marian JUREČKA,
Je to určitě otevřeno k debatě, ale nesmí to znamenat, že se vyprázdní smysl té reformy, že to bude znamenat, že to budou jenom opatření, která přináší do toho systému výdaje, nikoliv konsolidaci nutnou pro udržitelnost tohoto systému pro naše děti a vnoučata.

moderátor
——————–
Říká v Ranním interview ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL. Díky za to a na slyšenou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.