Soud o požáru ve Vejprtech  

Domov pro osoby se zdravotním postižením Vejprty

 ČT 1 

Okresní soud v Chomutově začal řešit tragický požár v domově se zvláštním režimem, který se stal ve Vejprtech v roce 2020. Tehdy tam při požáru a kvůli následkům zranění zemřelo devět lidí. Obžalovaný je ředitel zařízení Viktor Koláček, kterému hrozí až 10 let vězení. Z čeho konkrétně ředitele Koláčka žalobce viní?

Podle obžaloby Koláček neplnil řádně své povinnosti ředitele, když nezajistil dokumenty k požární ochraně. Koláček s obžalobou ale nesouhlasí, vinu odmítá a tvrdí, že o tom, že protipožární ochrana v objektech nebyla řádně zabezpečena, nevěděl. Podle jeho slov měla na bezpečnost dohlížet specializovaná firma. V zařízení došlo k menšímu požáru i v roce 2019, o těch Koláček ale podle obhájkyně nevěděl.

V rámci toho trestního řízení požadují finanční náhradu škody také pozůstalí, vyjádřil se Viktor Koláček i k tomu?

redaktorka ČT
——————–
Ano. Pozůstalí požadují náhradu v celkové výši 14 000 000 Kč. Tahle informace Koláčka trochu překvapila, protože podle jeho slov většina těch rodinných příslušníků za klienty nedocházela a ani se nezajímala o jejich zdravotní stav. Pozůstalí se tak podle jeho slov ke klientům přihlásili až teď po smrti. K tragické události došlo v lednu před čtyřmi lety a více v reportáži. Leden 2020. Hasiči dostávají informaci o tom, že ve Vejprtech na Chomutovsku hoří v domově pro mentálně postižené. Na místo ihned vyráží i záchranka.

Prokop Voleník, mluvčí ZZS Ústeckého kraje
——————–
Dále nám přijeli na pomoc kolegové z německé Deutsche Rote Kreuz, z německé záchranné služby z Annabergu.

redaktorka ČT
——————–
Požár podle policie založil jeden z klientů. Příčinou zahoření byla podle vyšetřovatelů přímá manipulace s ohněm. Hořet začalo v prvním patře ve společenské místnosti, odkud se pak oheň rozšířil až na půdu.

Miloslav Čáp, statik
——————–
Je kompletně prolitá vodou a je neobyvatelná. Nebezpečná není, ze statického hlediska tam došlo k ohoření dřevěných trámů, doba toho požáru takového toho intenzivního byla, si myslím, maximálně čtvrt, půl hodiny.

redaktorka ČT
——————–
Pamětní deska tady přímo na budově připomíná jeden z nejtragičtějších požárů v zemi. Ohroženo bylo 34 lidí, devět klientů pak přímo při požáru nebo na následky zranění zemřelo. V domově Kavkaz hořelo podle Koláčka znovu před třemi týdny. Požární čidlo už v budově nainstalované bylo, jenže se nespustilo.

Viktor Koláček, obžalovaný, ředitel městské správy sociálních služeb
——————–
Nahlásili jsme to, samozřejmě teda nikdo nepřijel, my jsme toho viníka zajistili, jenom se nám potvrdilo to, že to riziko této práce a hlavně statutárních zástupců trvá nadále.

redaktorka ČT
——————–
Třítisícové Vejprty mají ve městě několik komplexů sociálních zařízení, ve kterých je aktuálně umístěno přes 300 klientů.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.