Poslanci o důchodové reformě  

parlament sněmovna poslanci

ČT 1


Poslanci začali na mimořádné schůzi projednávat jeden z klíčových vládních návrhů celého volebního období. Důchodovou reformu. Ta počítá mimo jiné s dalším prodlužováním věku odchodu do penze nebo s nižším růstem nově vyměřovaných důchodů. Vicepremiér Marian Jurečka upozornil, že bez úprav se systém v roce 2050 propadne v dnešních cenách do víc než 350miliardového deficitu.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
I tyto peníze logicky by musely někdy v budoucnu zaplatit daňoví poplatníci buď na dluhové službě nebo na vyšších daních, to znamená, my se nechceme dál a dál zadlužovat dluhy, které by platili děti a vnoučata.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
To, co dnes budeme projednávat, je pouze diskreditace pojmu, důchodová reforma, skutečná reforma totiž musí do systému přinášet nějaké peníze navíc.

moderátorka ČT
——————–
Opozice koalici znovu vzkázala, že reformu nepodpoří. A už před zasedáním slibovala velmi dlouhou debatu. Ministr Jurečka zástupce opozice vyzval k dalšímu jednání. Zatímco SPD diskuzi chce, hnutí ANO už s ní nepočítá.

Petr Fiala už ráno ve Strakově akademii potvrdil, že prosazení důchodové reformy je letošní klíčovou vládní prioritou.

Petr FIALA, premiér, předseda strany /ODS/
——————–
Je ohroženo to, že by mladé generace, dnešní mladí lidé měli slušné penze, proto se musí provést důchodová reforma.

redaktor ČT
——————–
Poslanecké kluby se před zasedáním sněmovny dohodly, že vládní a opoziční zákonodárci se budou u sněmovního pultíku pravidelně střídat.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Jsme domluveni na zipu. /nesrozumitelné/.

redaktor ČT
——————–
Jako první vystoupil premiér. Upozornil, že do důchodového systému bude odvádět peníze čím dál méně lidí, počet penzistů bude naopak rychle růst.

Petr FIALA, premiér, předseda strany /ODS/
——————–
Podíl lidí v důchodovém věku, kterých je dnes asi pětina, do roku 2050 vzroste na třetinu. Toto stárnutí společnosti, tento vývoj vytváří enormní tlak na náš sociální systém.

redaktor ČT
——————–
Andrej Babiš přišel ke sněmovnímu pultíku hned po Petru Fialovi a reformu tvrdě zkritizoval.

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/
——————–
Dnes se tady scházíme z jednoho důvodu. A to, abychom projednali záměr pana Fialy a pana Jurečky, celé vládní pětikoalice, jak okrást naše důchodce a budoucí důchodce.

redaktor ČT
——————–
Sněmovní opozice vládní návrh nepodpoří. Nelíbí se jí hlavně další zvyšování věku odchodu do důchodu nebo zpomalení růstu nových penzí.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku /SPD/
——————–
Pokud i nadále bude součástí toho celku zvyšování věku odchodu do důchodu a snižování nově přiznaných důchodů, tak to nikdy nepodpoříme a padne tam ten návrh na zamítnutí z naší strany.

redaktor ČT
——————–
Vládní plán počítá třeba s tím, že penzijní věk bude po roce 2030 růst podle věku dožití. Čeští demografové na základě vládních dat spočítali, že například lidé narození v roce 1981 by podle nového zákona odcházeli do penze v 67 letech, u mladších ročníků výpočty ukazují i 70 let.

Tomio Okamura, předseda hnutí /SPD/
——————–
Pakliže bude SPD v příští vládě, tak věk odchodu do důchodu vrátíme zpátky na 65 let.

Vít Rakušan, 1. vicepremiér, ministr vnitra, předseda hnutí /STAN/
——————–
Právě v téhle chvíli máme možnost nastavit důchodový systém tak, aby byl spolehlivý, aby byl spravedlivý a aby byl dlouhodobě udržitelný.

redaktor ČT
——————–
Vládní koalice se s opozicí předběžně dohodla, že zákonodárci dnes budou jednat o důchodové reformě do večerní jedenácté hodiny. Pokračovat by měli ve středu od deváté ráno.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.