Novela o umístění dětí do školek  

ilustrační foto: C\'est moi! Flickr

ČT 1


Děti budou mít nárok na umístění ve školce už ode dne svých třetích narozenin. Počítá s tím novela, kterou dnes schválila vláda. Ministerstvo práce a sociálních věcí z předlohy ale nakonec po silné kritice vypustilo, aby obce do budoucna zajistily místo také pro dvouleté děti. Kromě toho vládní novela, kterou čeká projednání ve sněmovně, upravuje i pravidla péče, vyplácení státního příspěvku na provoz dětských skupin, anebo úhradu od rodičů.

Fráze, kterou se řídili i ve středočeských Přišimasích. Když jim hlavně po covidu výrazně přibylo dětí, začali plánovat novou školku.

Šárka Rumanová, obec Prišimasy /nestr./
——————–
Při zápisu jsme měli osm dětí, který jsme nemohli přijmout.

redaktorka
——————–
Od plánu ke stavbě to ale trvá nejméně tři roky. V mezidobí má pomocí dětská skupina.

Šárka Rumanová, obec Prišimasy /nestr./
——————–
My, když uděláme dětskou skupinu, tak jsme schopni to daleko rychlejc realizovat. Tam nejsou takové podmínky hygienické.

redaktorka
——————–
Skupina pro 12 dětí má vzniknout v prvním patře obecního úřadu. Tam, kde teď sedí starostka, bude jídelna.

Šárka Rumanová, obec Prišimasy /nestr./
——————–
Administraci posuneme nahoru. Tady vlastně zrovna koukáme teda na zasedací místnost, která má nahradit tu herníčku.

redaktorka
——————–
Obec se tím připravuje i na nová pravidla, podle právě projednávané novely by totiž obec měla mít povinnost zajistit dítěti místo v dětské skupině, pokud se nedostane do spádové školky. A to už od věku tří let. Povinnost má začít platit za dva roky. Od roku 2029 pak měly mít nárok na umístění i dvouleté děti. Bod ale po kritice starostů nakonec ministerstvo práce z novely vypustilo. Jiná sporná pasáž ale zřejmě zůstane. Stát chce, aby obec z rozpočtu platila rodičům až 5000 měsíčně. Pokud pro dítě nezajistí místo.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Pokud všechny tyto možnosti nevedou k tomu, že to místo pro to dítě je zajištěno tak, aby tady byla kompenzace pro toho rodiče, aby si případně zaplatil, mohl využít tuto částku na úhradu části aspoň nákladů, když to dítě třeba dá do nějakého soukromého privátního zařízení třeba úplně někde jinde.

Radka VLADYKOVÁ, výkonná ředitelka Svazu města a obcí ČR
——————–
Ustanovení zásadně odmítáme, protože si to v praxi vůbec nedokážeme představit. Kolik peněz, pro koho, na jak dlouho, kdo nám ty peníze hlavně zaplatí. To nechť si stát raději řeší přímou dávkou pro rodiče.

redaktorka
——————–
Na vybudování dětských skupin mohou obce čerpat dotace. Připraveno je do roku 2026 7 miliard. A novela zavádí i sousedské hlídání pro maximálně čtyři děti.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.