Cukrovkou trpí hlavně starší a obézní kočky

Nepodceňujte prevenci a dietu, radí veterináři

Změna hmotnosti, časté močení nebo žízeň – pokud začnou kočku trápit tyto problémy, měl by její majitel zpozornět. Může se totiž jednat o cukrovku. Ta, která u koček převažuje, je podobná druhému typu diabetu u lidí. Na vině je často obezita, která zvyšuje riziko cukrovky téměř čtyřikrát. Onemocněním trpí přibližně každá dvoustá kočka. Pravidelné kontroly u veterináře a vhodná dieta mohou rozvoj diabetu ovlivnit.

Doporučuji sledovat kočku a její rituály. Třeba když se najednou začne více schovávat, víc pít nebo močit. Nebo divně chodí, protože to může být také jeden z klinických příznaků,“ vysvětluje veterinární lékařka MVDr. Martina Načeradská Ph.D., MANZCVS (Feline Medicine), ISFM AdvCertFB. O tom, že s domácím mazlíčkem není něco v pořádku, vypovídá i výrazná změna hmotnosti kočky. „Majitel by měl hlídat nejen to, jestli kočka nepřibírá až na hranici obezity, ale také to, jestli pomalu a nenápadně nehubne. Ztráta hmotnosti kolem 5–10 % za rok už může být varovným příznakem různých onemocnění,“ říká MVDr. Barbora Jankovcová. Pokud tyto potíže majitel zpozoruje, měl by s kočkou zajít k veterináři. Ten zvířeti vyšetří krev a moč, pomocí ultrazvuku zkontroluje stav orgánů a zaměří se i na hladinu cukru v krvi. „Vyšetřujeme takzvaný fruktosamin, který nám ukazuje, jak se zhruba za poslední dva týdny u zvířete glykémie pohybovala,“ přibližuje MVDr. Načeradská. Díky tomu dokáže veterinář odhalit, zda se jedná o diabetes a zvolit vhodnou léčbu. V současné době mají veterinární lékaři k dispozici léky podávané injekčně nebo perorálně (do dutiny ústní zvířete). Přehlížená nebo neléčená cukrovka může totiž kočku vážně ohrozit na životě.

Cukrovkou podle zahraničních studií1 onemocní přibližně každá dvoustá kočka. Ohrožené je především plemeno barmských koček, které mají k diabetu predispozici. Téměř čtyřikrát vyšší riziko tohoto onemocnění je ale obecně u zvířat, které trpí obezitou. „Tuková tkáň je metabolicky aktivní a způsobuje, že buňky ve slinivce, které vyrábí inzulín, s produkcí přestanou,“ vysvětluje MVDr. Načeradská a podrobněji o tom hovoří také v podcastu Dogtoři, který se věnuje nejenom diabetu u koček, ale i jiným nemocem domácích mazlíčků a dalším tématům užitečným pro majitele psů a koček.

Včasné zjištění zvýšené hladiny cukru v krvi pomůže diabetes zachytit v raném stádiu, kdy je šance, že některé buňky produkující inzulin zůstanou nepoškozené. Kočka se pak díky léčbě a dietě může dostat do remise, kdy se tvorba inzulinu ve slinivce obnoví. Odhalení cukrovky mnohdy komplikuje takzvaná stresová hyperglykémie, která je pro kočky typická, proto je důležitá přesná diagnostika. „Pokud kočka přijede k veterináři a už je vystresovaná cestou, čekáním a pak i samotným vyšetřením, tak jí hladina cukru „vyletí“. To samotné ale neznamená, že má cukrovku. I tento faktor musíme zohledňovat při vyšetření,“ pokračuje MVDr. Jankovcová.

Souběžně s cukrovkou může mít kočka i jiné onemocnění, které u ní zatím nebylo zjištěno – například zánět slinivky, poruchu funkce štítné žlázy nebo onemocnění ledvin. Preventivní kontroly, zejména v pozdějším věku, tak mohou pomoci zachytit u domácího mazlíčka nemoci včas. „U stárnoucích koček je ideální přijít jednou za rok na kontrolu krve a moči,“ doporučuje MVDr. Jankovcová. Prevenci by neměli podceňovat především majitelé bytových koček. Ty mají větší sklony k obezitě – chybí jim dostatek přirozeného pohybu. Vliv na kondici zvířete má také strava. „Vlhké krmivo je obecně méně kalorické, proto je vhodnější. Když ale krmíme jen granulemi, tak bychom kočce měli přiblížit lovecký způsob života. Tedy využít například interaktivní krmítko nebo jí schovat granule po bytě,“ uzavírá MVDr. Načeradská.

——

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.