Úspěšný Běh Dobrého Draka. Pro Ladunku už se vybralo 68 tisíc

Zhruba stovka lidí startovala v sobotním charitativním Běhu Dobrého Draka. Hlavním cílem letošního ročníku je získat peníze potřebné především na terapie pro hendikepovanou Ladunku. „Momentálně evidujeme na transparentním účtu 68 tisíc korun,“ uvedla Martina Chrástková z pořadatelského týmu.

Na šest kilometrů dlouhou trať vyrazilo za proměnlivého počasí 62 běžců, nejrychlejší byl Jiří Kysela. Na “desítku“ vyběhlo 23 sportovců, vyhrál Matyáš Zieris. Na patnáctikilometrové trati bylo 11 běžců, zvítězil Lukáš Bouček. „I když se běhu pro Ladunku zúčastnilo o trochu méně lidí než obvykle, považujeme akci za úspěšnou,“ přiznala Chrástková.

Ještě před samotným během se povedlo vybrat přes 50 tisíc korun, dalších asi 18 tisíc se vybralo při Běhu Dobrého Draka. Minimální startovné činilo 200 korun. Organizátoři věří, že do konce května ještě přistanou na účtu pro Ladunku další peníze. Chtějí se co nejvíc přiblížit magické částce 100 tisíc. „Stotisícová hranice je zdánlivě daleko, ale pojďme ještě Ladunce poslat nějaký příspěvek na transparentní účet a třeba se společně ke sto tisícům přiblížíme!“ vyzvala Chrástková.

Ladunka se narodila předčasně ve 30. týdnu těhotenství. Po porodu vážila pouhých 1300 gramů, navíc musela přestát krvácení do mozku. Ihned po narození cvičila Vojtovu metodu, a když jí byl rok, byla s maminkou na léčebném pobytu v lázních, kde jí byla diagnostikována dětská mozková obrna s pravostrannou hemiparézou.

V lázních se Ladunka poznala s fyzioterapeutem, se kterým cvičí dodnes Bobath metodu, a která jí velmi pomáhá. Fyzioterapeut za ní jezdí čtyřikrát týdně domů. Stejně jako specialistka na canisterapii a ergoterapii.

“Cvičení a terapie jsou velmi nákladné, ale Ladunka po nich dělá velké pokroky. Před časem začala chodit, a i když se ještě bojí a moc toho neujde, pohyb jí dělá šťastnou. Ještě Ladunka potřebuje rozcvičit pravou ručičku, která jí zatím nefunguje,“ dodala Martina Chrástková.

Pavel Cajthaml

Krkonošský deník

https://krkonossky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.