V Česku je stále nedostatek míst v mateřských školách  

NOVA – Televizní noviny

V Česku je stále nedostatek míst v mateřských školách. Ministerstvo práce a sociálních věcí to chce řešit zřizováním tzv. dětských skupin. Obce, ale i soukromí zřizovatelé teď na ně můžou žádat o příspěvek. Čas mají do září. V současnosti funguje v Česku zhruba 1700 takových skupin.

Už od roku 2018 funguje dětská skupina v pražském Podolí. Nastoupit sem mohou i děti mladší tří let.

Daniela CELERÝNOVÁ, zřizovatelka dětské skupiny Little Heroes, Praha 4
——————–
My přijímáme děti již od 12 měsíců, zásadní je určitě i to, že přijímáme děti během celého roku.

redaktorka
——————–
V této dětské skupině v Praze v Podolí se starají momentálně o 22 dětí, kapacita je naplněná.

Daniela CELERÝNOVÁ, zřizovatelka dětské skupiny Little Heroes, Praha 4
——————–
Moc rádi bychom rozšířili kapacity, ale bohužel jsme nenašli vhodné prostory, které by to vlastně umožnily.

redaktorka
——————–
Dětské skupiny mají suplovat nedostatečná místa v mateřských školách, s tím je totiž problém téměř po celé republice.

Martin HAKAUF, starosta, Panenské Břežany /Březňáci/
——————–
My provozujeme dětskou skupinu téměř pět let. Máme kapacitu 12 dětí, nicméně stále jsme schopní do té dětské skupiny v podstatě brát děti starší tří let. Na ty dvouleté nám ta kapacita nestačí.

Martina PETRLÍKOVÁ, starostka obce Sedlnice
——————–
Velmi vážně uvažujeme o podání žádosti, která se týká právě zřízení dětských skupin. Kapacita těchto dvou dětských skupin by měla být maximálně 48 dětí s tím, že k tomuto kroku nás prakticky vedl fakt, kdy Národní plán obnovy již nepodporuje finančně v takové velké míře jako dříve obce do 3000 obyvatel.

redaktorka
——————–
Nově by měly obce garantovat místo v předškolních zařízeních pro děti starší tří let. Pokud by se to samosprávám nepodařilo, musely by rodičům platit zvýšené náklady na umístění dětí v jiných obcích.

Radka VLADYKOVÁ, ředitelka Svazu měst a obcí ČR
——————–
Hradit rodičům náklady, pokud obec nebude mít dostatečnou kapacitu ve svém předškolním zařízení, tak velmi obtížně lze v tuto chvíli vidět na konec důsledků tohoto nápadu, neboť není možné ukládat obci tuto povinnost, ledaže by stát nám na to dal peníze.

redaktorka
——————–
Pomoci se spuštěním dětských skupin má nový dotační program Ministerstva práce a sociálních věcí. Čerpat ale obce můžou i peníze z evropských fondů.

Petra HÁJKOVÁ, ředitelka odboru Národního plánu obnovy
——————–
Nabízíme starostům obcí možnost postavit, vytvořit dětskou skupinu z Národního plánu obnovy, kde je vyčleněno sedm miliard.

redaktorka
——————–
Novelou zákona o dětských skupinách by se měla ve středu zabývat také vláda, obsahovat by měla například sousedské hlídání dětí.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Řeší několik věcí. Jednak ještě posunuje dál to, abychom zjednodušili tu administrativu kolem vykazování i kolem financování. My jsme připraveni to opravdu jako zjednodušit. Zároveň ta novela přináší velmi důležitou věc, a to jsou ty sousedské dětské skupiny.

redaktorka
——————–
V Česku aktuálně poskytují dětské skupiny místa pro zhruba 27 000 dětí, do mateřských škol jich pak chodí přibližně 370 000.

televize Nova.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.