Úřady kritizují superdávku  

Prima – Hlavní zprávy

Super dávka ministra Jurečky nahrazující současné čtyři dávky finanční pomoci je pod těžkou palbou kritiků. Cupují ji ministerstva, Česká národní banka i Nejvyšší soud.

V připomínkovém řízení jim vadí prokazování majetku žadatelů, nahlížení do bankovních účtů nebo snížení dávky pro domácnost, když rodiče skončí na Úřadu práce.

Příspěvek a doplatek na bydlení, přídavek na dítě a příspěvek na živobytí. Dávky, které chce ministerstvo práce a sociálních věcí sloučit do jedné. Jenže s nárokem na dávku přichází i větší testování žadatele a to se nelíbí dalším ministerstvům. Ministerstvo průmyslu a obchodu. Resort například nesouhlasí s odebráním části dávky po dobu šesti měsíců v případě, že někdo z domácnosti bude vyřazený z evidence uchazečů o práci.

ministerstvo vnitra
——————–
Požadujeme zkrátit dobu, po kterou nebude vyplácena komponenta dítě, komponenta živobytí a poměrná část komponenty bydlení z šesti na maximálně dva měsíce.

redaktorka
——————–
Velké emoce budí i požadavek, že by úřady nahlížely žadatelům na bankovní účty. To se ale nelíbí České národní bance a Nejvyššímu soudu.

Petra Vlčková, mluvčí ČNB
——————–
Průlomy do bankovního tajemství by vždy měly být přiměřené a věcně odůvodněné. Neboť průlom, zákonný průlom, do bankovního tajemství vždy představuje výrazný zásah do ochrany soukromí klientů.

Gabriela Tomíčková, mluvčí Nejvyššího soudu
——————–
Navrhovaný rozsah je zcela bezprecedentní. Když se toto prolomení netýká jen samotného žadatele o dávku nebo příjemce dávky, ale také členů jejich domácností, což je široký okruh lidí.

redaktorka
——————–
Ministerstvo vnitra. Jako připomínku zásadní uvádí ve svém vyjádření i ministerstvo vnitra. Podle něj nesmí mít odebrání části dávky vliv na dítě v domácnosti.

ministerstvo vnitra
——————–
Nepovažujeme za žádoucí, aby měla pracovní aktivita či neaktivita rodičů dopad na přiznání komponenty dítě, neboť odebrání komponenty dítě dopadne mimo jiné negativně právě na nezaopatřené děti.

redaktorka
——————–
Ministr Marian Jurečka superdávku obhajuje a vládní kolegy chce přesvědčit.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Argumentačně vysoké, že prostě ten náš návrh té revize dávek je krok naprosto správným směrem.

Jan KUBÁČEK, politolog
——————–
Je to klasické okopávání kotníků. Je to už klasická předvolební situace, kdy se zapomíná, že to je jedna vládní koalice.

CNN Prima News.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.