Požadavky ministrů na změny v rozpočtu  

ilustrační foto

 ČT 1


Zvýšit celkové letošní výdaje ministerstev až o 40 miliard korun navrhují členové vlády. Zjistila to Česká televize. Víc peněz požadují ministři třeba pro školství, sociální dávky nebo na investice do méně rozvinutých regionů.

Ministr financí Zbyněk Stanjura jim ale minulé pondělí na neformálním rozpočtovém jednání vlády řekl, že zatím s žádnými výraznějšími přesuny ve státní kase nesouhlasí. V tom má podporu i od premiéra Petra Fialy.

Petr Fiala, premiér, předseda strany /ODS/
——————–
U rozpočtu na letošní rok nepředpokládám žádné velké změny, bude-li se rozpočet, a to uvidíme v půlce roku, vyvíjet nějak mimořádně pozitivně, tak se samozřejmě budeme bavit o tom, kam můžeme třeba ty prostředky směřovat, ale znovu říkám, žádné dramatické změny v rozpočtu pro letošní rok nikdo očekávat nemůže.

Hlavně ministři z hnutí STAN a z Pirátské strany ale otevřeně usilují o to, aby kabinet jejich rozpočty ještě během letoška posílil o miliardy korun. Argumentují tím, že vláda při loňském podzimním schvalování návrhu rozpočtu v jejich rezortech škrtala nejvíc. Naopak lídři ODS a TOP 09 chtějí, aby kabinet letošní rozpočet měnil co nejméně.

Pátek 12. dubna. Poslanci s platností od 1. července schvalují zvýšení příspěvku na péči pro lidi s vyššími stupni postižení. Vláda za vyšší dávky zaplatí do konce roku navíc 3,5 miliardy, které v rozpočtu neměla.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Výrazně zvyšujeme tu částku pro ty lidi, kteří jsou v tom domácím prostředí.

redaktor
——————–
Právě letošní růst příspěvku na péči je zatím největším letošním rozpočtovým přesunem, na kterém se vláda shodla. Minulé pondělí neformálně jednala o požadavcích ministrů na zvýšení výdajů o zhruba 40 miliard. Zatím bez výsledku. Třeba ministr Mikuláš Bek chce letos přidat tři miliardy na platy nepedagogů. Ministr vnitra Vít Rakušan požaduje přes dvě miliardy na posílení vnitřní bezpečnosti.

Mikuláš Bek, ministr školství, mládeže a tělovýchovy /STAN/
——————–
Já bych si myslel, že nejméně o 5 % by měly ty tarify v průměru růst.

Vít Rakušan, 1. vicepremiér, ministr vnitra, předseda hnutí /STAN/
——————–
Všichni vnímají, že vnitřní bezpečnost je v téhle době prioritou a i třeba to, aby bylo možné, jak jsem policistům slíbil, už od července vrátit stravovací příspěvek.

Ivan Bartoš, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj, předseda strany /Piráti/
——————–
My jsme měli přislíbeno ve střednědobém výhledu 3,2 miliardy, nakonec to nedopadlo, byť jsme ty programy na to připravovali.

redaktor
——————–
Ministr Jan Lipavský pak varuje, že kvůli úsporám nemá jeho rezort dost peněz na opravy českých velvyslanectví v zahraničí.

Jan LIPAVSKÝ, ministr zahraničí /Piráti/
——————–
Odkládají se například investice na opravu některých budov, neprobíhají projekty, což se projeví spíše dlouhodobě.

redaktor
——————–
Třeba ministr zdravotnictví Vlastimil Válek by rád letos získal do rozpočtu svého rezortu další až dvě miliardy korun, a to v případě, že jeho ministerstvo stihne připravit reformu péče o seniory.

Vlastimil Válek, ministr zdravotnictví, 1. místopředseda strany /TOP 09/
——————–
Principiálně chceme posílit transformaci akutních lůžek na lůžka pro seniory.

redaktor
——————–
Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ale zvyšování výdajů ministerstev nepodporuje.

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny, předsedkyně strany /TOP 09/
——————–
Probudit se v průběhu roku s tím, že máme další desítky miliard žádostí, je nepřijatelné, pokud nejsou kryty zároveň úsporami na jiné straně.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, 1. místopředseda strany /ODS/
——————–
Musí to rozhodnout vláda. My jsme v této chvíli udělali seznam požadavků jednotlivých ministerstev.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Logicky se stane, že se mohou objevit nějaké nové problémy, ale 40 miliard? U rozpočtu, který je schválený a vyjednaný? Naprosto nepředstavitelné.

redaktor
——————–
O konkrétních rozpočtových přesunech chce česká vláda rozhodnout v létě. Poté, co vyhodnotí vývoj státního rozpočtu v první polovině letošního roku.

Vláda po schválení úsporného balíčku hospodaří v letošním roce s nižším deficitem než v roce minulém. K 10. květnu dosáhl podle dat Ministerstva financí zasílaných poslancům ze sněmovního rozpočtového výboru schodek státního rozpočtu necelých 203 miliard korun. Loni byl ke stejnému dni deficit téměř o 44 miliard vyšší. Celkem letos rozpočet počítá se schodkem 252 miliard korun. Na daních a dalších odvodech chce kabinet vybrat bilion a 940 miliard. Výdaje pak mají dosáhnout dvou bilionů a 192 miliard korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura letos několikrát zopakoval, že dodržení letošního plánovaného schodku je klíčovou prioritou celé vlády.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.