Týden náhradního pěstounství  

ilustrační foto Flickr

ČT 1

Zpopularizovat pěstounství a přilákat zájemce. Cíl probíhajícího týdne náhradního rodičovství. Pěstounů je stále málo. Na zařazení do systému čeká skoro 400 lidí. V domovech přitom zůstává okolo 4 000 dětí.

Že se chce stát náhradní matkou, se Petra Stránská rozhodla ještě před covidem. Následoval několikaměsíční proces, během kterého musela prokázat, že se o dívku jako samoživitelka dokáže postarat.

Petra Stránská (náhradní matka),
——————–
Tím, že jsem žádný dítě jako neměla, tak jsem chtěla hlavně mít prostě to svoje. Aby mi ho nikdo nevzal. Počítal jsem s tím, že kdyby mi to nevyšlo, ta adopce, že určitě půjdu do tý pěstounský.

redaktorka
——————–
Lidí, kteří jsou ochotní nabídnout domov cizímu dítěti, ale není nazbyt. Ročně se na rodinné centrum v Tanvaldu obrátí jen okolo desítky zájemců.

Andrea Josífková, sociální pracovnice, Rodinné centrum Maják
——————–
Většina pěstounských rodin vlastně jsou příbuzní, takže byli bychom rádi za nějakou širší veřejnost.

redaktorka
——————–
Mezi překážky, na které zájemci podle doprovázejících organizací narážejí, jsou hlavně dlouhé čekací lhůty na přípravné kurzy.

Zdeněk Soudný, ředitel, Dobrá rodina
——————–
Pokud v některých krajích přijde žadatel a za dva roky se nedostane k přípravě, tak je něco špatně, žadatele to odradí.

redaktorka
——————–
Zrychlit a zefektivnit proces přípravy nových pěstounů by podle Ministerstva práce měla novela o sociálněprávní ochraně dětí, která ve Sněmovně míří do třetího čtení. Poslanci by se jí mohli zabývat příští týden.

Marian Jurečka, ministr práce a sociáních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Nebudou ti lidé třeba čekat půl roku, tři čtvrtě roku, rok, než ten daný konkrétní kraj vypíše kurzy, budou moci se přihlásit na jakýkoliv kurz v rámci celé České republiky.

Aleš JUCHELKA, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
Já v tuto chvíli to beru jako tu novelu, která vlastně po všech těch diskuzích nabrala, myslím si, jakoby správný směr.

redaktorka
——————–
Novela počítá také s vyššími finančními příspěvky pro pěstouny a rozšířením míst, kam si mohou přijít pro radu. A to i pro, kteří se rozhodnou dítě osvojit.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.