Spor o výpověď bez udání důvodu  

ilustrační foto

NOVA – Televizní noviny

Výpověď bez udání důvodu v novele zákoníku práce není a nebude. Oznámil to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, pod jehož rezort resort agenda spadá.

Jenže to vypadá, že proti svému koaličnímu partnerovi budou občanští demokraté a výpověď bez udání důvodu se budou snažit prosadit.

Podle místopředsedy ODS Jana Skopečka by tahle změna měla rozhýbat náš pracovní trh.

Výpověď bez udání důvodu rozštěpila koalici. Zvedla ze židle odborníky i širší veřejnost. Teď ale ministr práce tvrdí, že součástí novely zákoníku práce nakonec nebude.

Marian JUREČKA, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Tohle téma na stole není. Není obsahem návrhu zákoníku práce. Já jsem jasně řekl, že tam nebylo, není a ani nebude.

Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů
——————–
Je to naprosto nesmysl, a dokonce nebezpečný. Mohlo by se stát, že bude použita několikanásobná diskriminace. Vůbec nezáleží na tom, zda to pan ministr dá, či nedá do novely. Důležité je to, co se odehraje v Poslanecké sněmovně.

redaktorka
——————–
Koaliční partner ODS totiž nejspíš i přes Jurečkův odpor plánuje ve sněmovně předložit pozměňovací návrhy, které by výpověď bez udání důvodu obsahovaly.

Jan Skopeček, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/
——————–
Myslím si, že je potřeba nestrašit veřejnost. Vysvětlit pozitivní aspekty toho opatření. Především vysvětlovat to, že výpověď bez udání důvodu je trošku nešťastně pojmenovaná, protože samozřejmě důvody by proto zaměstnavatel měl. Jenom to nejsou důvody, které jsou dneska obsaženy v zákoníku práce. Případná výpověď bez udání důvodu by byla kompenzována daleko vyšším odstupným.

Lukáš JELÍNEK, politolog
——————–
Marian Jurečka má silnou motivaci k tomu, aby zabránil výpovědím bez udání důvodů, protože hraje o svoji politickou budoucnost. V minulosti jsme zaznamenali nespokojenost lidovců s jeho osobou zejména po nešťastném kontroverzním večírků na ministerstvu práce v době, kdy se střílelo na Filozofické fakultě. A od té doby to má Marian Jurečka v KDU-ČSL nahnuté. On v tuto chvíli se potřebuje ukázat jako silný a zásadový politik.

Milan ŠKOLNÍK, politolog, Provozně ekonomická fakulta ČZU v Praze
——————–
Může za tím být určitá politická strategie, řekněme, vypouštět balonky a prozkoumávat terén.

Aleš JUCHELKA, poslanec, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
Tak my jsme na ty jednotlivé balonky v rámci vládní koalice vůči nejen samozřejmě Poslanecké sněmovně, ale hlavně vůči občanům zvyklí. Vidíme to vlastně u každého nějakého jejich návrhu, který se týká sociálních věcí. V tuto chvíli já se domnívám, že prostě ta výpověď bez udání důvodu je mrtvý příběh.

redaktorka
——————–
Prosadit ve sněmovně výpověď bez udání důvodu se proti vůli koaličních partnerů nepovede. Pozměňovací návrh lze totiž přijmout pouze ve chvíli, kdy na něm panuje koaliční shoda a má souhlas gesčního ministra, v tomto případě Mariana Jurečky.

televize Nova.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.